Samfund

Nationalbanken hæver renten igen

Renteforhøjelsen vil få konsekvenser for de danske boligejere, men renten har allerede ændret sig, siger cheføkonom.

Nationalbanken hæver renten endnu en gang. Denne gang med 0,5 procentpoint. Dermed er indskudsbevisrenten nu oppe på 2,75 procent.

Det oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Renteforhøjelsen kommer, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) også hævede sin rente med 0,50 procentpoint for at bringe inflationen ned.

- Renten i Danmark er en smule lavere end ECB's, men i valget mellem at bekæmpe inflationen og den finansielle uro, så har man valgt noget midtimellem, siger TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn.

Samtidig vurderer han, at renteforhøjelsen kan gøre ondt på de danske boligejere på den længere bane.

Markedet har allerede korrigeret

At det får indflydelse på boligejerne, er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre enig i.

Men det betyder ikke, at boligejerne nødvendigvis skal frygte, at deres rente kommer til at stige yderligere i de kommende dage.

- Når det kommer til boligrenter, så korrigerer markedet allerede, når man begynder at tale om renteændringer. Så de stiger eller falder på forhånd, siger Jeppe Juul Borre til TV 2.

Store udsving

Siden midten af sidste uge har en række voldsomme rystelser præget banksektoren i USA og Europa, og det har fået eksperter til at spekulere i, om ECB ville gå mindre hårdt til renterne end de forventede 0,50 procentpoint.

Det valgte de dog ikke at gøre, og det giver ifølge cheføkonomen rigtig god mening.

- Selvom vi har set, at inflationen er begyndt at aftage, så har vi fortsat en meget høj inflation, og en rentestigning er en effektiv måde at håndtere den udfordring, siger Jeppe Juul Borre.

Ved nogle af de tidligere renteforhøjelser fra Den Europæiske Centralbank har den danske nationalbank ikke valgt at hæve i samme omfang. Men det gjorde banken denne gang.

- Danmark har en fastkurspolitik i forhold til euroen, og derfor følger den i det store hele ECB's rente. At vi én til én følger renteforøgelsen denne gang, skyldes, at den danske krone ikke er lige så stærk, som den tidligere har været, siger Jeppe Juul Borre.