Dagens overblik: Vanopslagh politianmeldt – nu går Folketinget ind i sagen

Polen sender kampfly til Ukraine. Video af dronekollision frigivet. Markante ændringer i ældreplejen, og så hæver ECB endnu en gang renten.

Hvis du drømmer om at se den fantastiske natur i Grønland og samtidig er helt vild med isbjørne, så har den grønlandske regering nu et godt tilbud til dig.

For nu åbner de muligheden for at komme på isbjørnesightseeing – noget, der ellers ikke har været tilladt tidligere.

Med det hyggelige ude af verden kan vi nu gå videre til København, Vanløse og ikke mindst Struer, der gjorde Alex Vanopslagh (LA) lidt adresseforvirret.

Velkommen til dagens overblik.

LA-formand politianmeldt

Sidste år kom det frem, at Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, gennem 29 måneder uberettiget havde boet i en folketingsbolig i København, fordi han flyttede sin adresse fra Vanløse til en lejlighed i Struer.

Efterfølgende betalte han støtte for dobbelt husførelse tilbage, men ifølge Boligøkonomisk Videnscenter har han samtidig sparet 290.000 kroner i husleje.

Og nu har Folketinget Præsidium også besluttet at gå ind i LA-partilederens boligsag.

Det sker, efter at flere juridiske eksperter de seneste dage har kritiseret, at netop Folketingets Præsidium ikke har anmeldt Alex Vanopslagh, fordi det ifølge eksperterne tydeligt viste, at politikere og borgere ikke er lige for loven.

Derudover havde en borger taget sagen i egen hånd og anmeldt Vanopslagh for bedrageri.

Polen sender kampfly til Ukraine

Som det første land kommer Polen nu til at donere kampfly til Ukraine. Det annoncerede landets præsident, Andrzej Duda, på et pressemøde torsdag. Der er tale om fire MiG-29-kampfly.

Ukraine har efterspurgt kampfly som et våben, der dels ville kunne afsikre landets luftrum, dels ville kunne bruges offensivt i kampen mod Rusland, og de første vil ankomme fra Polen i de kommende dage.

Tidligere i krigens forløb har NATO-landene været særligt tilbageholdende med at bringe kampfly i spil, fordi det ville kunne ses som en optrapning af den vestlige alliances indblanding i krigen.

Men piben begynder at få en anden lyd, og i dag lød det også fra statsminister Mette Frederiksen (S), at det drøftes i kredsen af allierede lande.

USA frigiver dronevideo

Det amerikanske militærs europæiske kommando har frigivet optagelser af tirsdagens møde mellem en amerikansk overvågningsdrone og russiske kampfly, da den styrtede ned over Sortehavet.

Billederne viser, hvor tæt på dronen de russiske kampfly flyver, inden der frigives brændstof fra flyet, og det russiske kampfly kolliderer med MQ-9-Reaper-dronen.

Rusland har tidligere afvist, at de skulle have været i en kollision med den amerikanske drone, men de nye billeder kunne altså tyde på det modsatte.

Du kan se videoen i artiklen her.

"Markante ændringer" vil ramme ældreplejen

Babyboomergenerationen er efterhånden ved at blive ældre, og den enorme årgang kan ifølge en Momentum-analyse foretaget for Kommunernes Landsforening betyde markante ændringer i den hjemmepleje, vi har været vant til.

Ikke mindst fordi der samtidig er store udfordringer med rekrutteringen i ældreplejen.

Helt konkret kan det betyde, at vi allerede fra 2030 vil opleve, at kommunerne bliver nødt til at sænke de gennemsnitlige ugentlige timer til personlig pleje og praktisk hjælp til personer over 80 fra de nuværende 3,6 timer til kun 2,4 timer.

Udfordringen betyder ifølge sundhedsøkonom Jes Søgaard også, at politikerne står over for nogle store beslutninger i den nærmeste fremtid – beslutninger, der nemt kan betyde, at danskerne i højere grad selv skal assistere vores pårørende med hjemmeplejen.

Nationalbanken hæver renten igen, igen, igen

Nationalbanken hæver renten endnu en gang. Denne gang med 0,5 procentpoint.

Dermed er indskudsbevisrenten nu oppe på 2,75 procent.

Renteforhøjelsen kommer, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) også torsdag hævede sin rente med 0,50 procentpoint for at bringe inflationen ned.

Dagens rentestigning vil få konsekvenser for boligejerne, men ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre har renteændringerne allerede indfundet sig.

***

Vi læses ved i morgen. Rigtig god aften.