Populær tilskudspulje er løbet tør for penge – direktør kommer med advarsel

Allerede nu er der søgt støtte for 308,6 millioner kroner til fjernvarme-projekter. Støttepuljen er på 295 millioner kroner.

Blot knap to måneder efter der blev åbnet for at søge støtte til fjernvarmeprojekter, er den pulje, danske fjernvarmeselskaber skal søge støtte fra, løbet tør for penge.

Fjernvarmepuljen for 2023 er på 295 millioner kroner, og ifølge tal fra Energistyrelsen er der allerede nu søgt for et samlet beløb på 308,6 millioner kroner. Puljen åbnede for ansøgninger 23. januar.

Baggrunden for at fjernvarmepuljen er blevet oprettet er, at Danmark hurtigst muligt skal være fri af russisk gas og erstatte den med fjernvarme, som i de kommende år vil blive rullet ud til tusindvis af danskere.

Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme, siger til TV 2, at mange varmeværker vil blive tvunget til at droppe planlagte fjernvarmeprojekter, hvis ikke fjernvarmeselskaberne får økonomisk tilskud.

- Det kan i sidste ende sænke tempoet i den danske fjernvarmeudrulning, siger Kim Mortensen.

Han forudså allerede i januar, at puljen hurtigt ville løbe tør for penge med de ansøgninger, der var på vej fra landets fjernvarmeselskaber.

- Det burde være en selvfølge, at tilskudspuljerne prioriteres og tilføres flere penge i en tid, hvor der er ekstra meget behov for midlerne til at få fart på udfasning af naturgas og den grønne omstilling, sagde Kim Mortensen dengang.

Egedal har søgt støtte

Egedal Fjernvarme er et de selskaber, der har søgt støtte fra puljen.

Johan Sølvhøj Heinesen, direktør i Egedal Fjernvarme, oplyser til TV 2, at der er søgt støtte til et projekt i Stenløse og Ølstykke.

Han siger også, at selskabet vil forsøge at gå videre med projektet, selv om man altså nu kan risikere at få afslag på ansøgningen om støtte.

- Men det vil betyde højere regninger til nye kunder, siger Johan Sølvhøj Heinesen til TV 2.

Energistyrelsen oplyser til TV 2, at ansøgninger til puljen vil blive behandlet i den rækkefølge der er ansøgt - efter først til mølle-princippet.

- Kommer vi i en situation, hvor vi har udmøntet alle midler, forventer vi at give afslag sidst på året, skriver Energistyrelsen i en mail til TV 2.

Ordførere klar til at gå i aktion

På Christiansborg er flere ordførere klar til at gå ind i sagen og prøve at sikre flere penge til fjernvarmeprojekter i Danmark.

- Det korte af det lange er, at der mangler penge i fjernvarmepuljen. Fjernvarmepuljen er den bedste genvej til at få rullet mere fjernvarme ud til danskerne, siger Signe Munk, energiordfører hos SF.

- Det er frustrerende, at vi gang på gang skal kæmpe for at få fyldt puljen op, siger hun.

Også Mona Juul, energiordfører hos de Konservative, vil gå ind i sagen.

- Vi mener at udrulningen af fjernvarme skal gå hurtigere. Jeg vil gerne være med til at se på hvordan vi sikrer, at flest mulige fjernvarmeprojekter gennemføres, siger Mona Juul.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard udtaler i et skriftligt svar til TV 2, at den grønne omstilling har gavn af den store interesse for at udrullet fjernvarmen:

- Med inflationsaftalen er der aftalt yderligere 200 mio. kr. i 2023 til fjernvarmepuljen og afkoblingsordningen, og jeg vil nu indkalde partierne bag aftalen, så vi kan fordele pengene til fjernvarme og afkobling fra gasnettet.