TV 2 ramt af hackerangreb – mystisk gruppe tager ansvaret

Hackergruppen Anonymous Sudan skriver til TV 2, at den står bag hackerangreb. Men gruppen vil ikke svare på hvorfor.

Fredag aften var TV2.dk og TV 2 PLAY kortvarigt ramt af et overbelastningsangreb, et såkaldt DDoS-angreb.

Det oplyser TV 2 Kommunikation, som også fortæller, at det var den mystiske hackergruppe med navnet Anonymous Sudan, der stod bag.

- TV 2s tekniske teams sørgede hurtigt for at genoprette stabiliteten, og som en del af indsatsen blev der fredag aften kortvarigt lukket for adgang fra udlandet, lyder det.

Lørdag er der igen adgang til alle TV 2s platforme for både ind- og udland.

En gruppe fra Sudan – eller hvad?

Anomynous Sudan har i godt halvanden måned både varslet – og dernæst taget ansvar – for flere hackerangreb mod både danske og svenske virksomheder og institutioner.

På gruppens Telegram-kanal lagde den da også fredag aften et billede ud af det utilgængelige TV 2 Play på gruppens profil. Og da TV 2s reporter lørdag formiddag spørger gruppen, om den påtager sig ansvaret, er svaret ja:

TV 2 har skrevet til gruppen på arabisk, fordi den, som navnet indikerer, proklamerer at være fra det nordøstafrikanske land Sudan. En udmelding, der dog tidligere af eksperter er blevet sat ganske store spørgsmålstegn ved.

- Det er absolut intet udover gruppens navn, der peger på, at den skulle være fra Sudan. Til gengæld er jeg fuldstændig overbevist om, at den er drevet af russere, har eksempelvis Marcus Murray, der er en svensk sikkerhedsekspert og stifter af cybersikkerhedsfirmaet Trusec Group, sagt til TV 2.

Begrunder angreb med Paludans koranafbrændinger

Da TV 2s reporter lørdag formiddag spørger Anonymous Sudan, hvorfor den har angrebet TV 2, kommer der intet svar. Men tidligere har gruppens begrundelse for at ramme Sverige og Danmark været, at landene skal straffes for dansk-svenskeren Rasmus Paludans koranafbrændinger.

Også dette motiv hældes dog mere eller mindre ned ad brættet af flere eksperter, som beskriver det som en såkaldt falsk flag-operation, hvor en aktør skjuler sin faktiske agenda under et andet motiv.

- Hvis det er Rusland, så passer det til mange af de andre forskellige operationer, de har kørende rundt omkring, og nu er der så tilfældigvis en dansker, der har brændt en hellig bog af. Meget andet kunne også have udløst hackerangreb, for det handler for Rusland bare om at skabe røre i vandene, har Steffen Friis, der er it-ekspert ved cybersikkerhedsfirmaet Vipre Security Group, sagt til TV 2.

Gruppen har tidligere taget ansvar for angreb mod danske hospitals- og lufthavnshjemmesider, universiteter og andre offentlige myndigheder.

I Sverige er angrebene også gået ud over både svenske lufthavne, hospitaler, universiteter og medier.

Hvad er et DDoS-angreb?

Et overbelastningsangreb, et såkaldt DDoS-angreb, er forholdsvis uskadeligt.

Men det er et digitalt angreb, hvor en person med vilje overbelaster for eksempel en hjemmeside, så siden ikke kan svare eller bryder sammen.

DDos står for Distributed Denial of Service – et "ude af drift"-angreb.

Det udføres ved, at en person, som kontrollerer en masse computere eller andre internetenheder, får dem til på én gang – og i én uendelighed – at tilgå den samme internetadresse eller sende trafik med et særligt mønster mod dit IT-udstyr.

Resultatet er, at ingen andre kan komme i forbindelse med for eksempel hjemmesiden.

DDoS kan ramme hjemmesider, mailservere, firewalls, routere og så videre.

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen