Samfund

Prisen på stenbiderrogn stiger voldsomt: - Der er snart ikke noget, der kan ryste mig mere

En fiskehandler i Værløse kan mærke, at kunderne holder igen. Nogle de mest "hærdede" kunder vil stadig gerne have stenbiderrogn med hjem.

Det er blevet en pebret fornøjelse at købe stenbiderrogn med hjem fra fiskehandleren.

Det skriver Politiken, der beretter om en pris på 300 kroner for en bakke på 100 gram.

36 kroner for en pakke smør, 140 kroner for fem rødspættefiletter, der er snart ikke noget, der kan ryste mig mere

Birgitte Geneser, kunde i fiskehandler

Hos Værløse Fisk, lidt uden for København, har de også mærket, at priserne på den delikate spise er strøget kraftigt til vejrs.

- Folk siger, det er dyrt og mange går igen, og så er der dem, der bare vil have det, siger Michael Christensen, fiskehandler hos Værløse Fisk til TV 2.

Stenbideren er forsvundet

De høje priser skyldes, at fisken kun er kommet i meget små mængder i årets første to fangstmåneder. Ifølge Fiskeristyrelsen er mængden af fangede fisk styrtdykket til et historisk lavt niveau i januar og februar måned.

I 2023 blev der i årets første to måneder landet 4200 kilo stenbiderhunner fra samtlige danske farvande. Det er uden sammenligning det laveste antal kilo de seneste 30 år, skriver Politiken.

Til sammenligning blev der i 2020 i samme periode landet 122.000 kilo stenbiderhunner.

Den lave fangst bekymrer Nicolaj Lindeborgh, der er konsulent med ansvar for fisk hos Dyrenes Beskyttelse.

- Førhen kom der flere tusindvis stenbidere svømmende til Danmark hvert forår for at lægge deres rogn på danske stenreve, så Danmark er et vigtigt gydeområde for stenbideren, siger han til TV 2.

Hos DTU Aqua kan eksperterne ikke forklare, hvorfor stenbideren forsvinder. Men de er ligesom Dyrenes Beskyttelse bekymret over udviklingen.

- Det er alarmerende. Vi ser små og gradvist mindre landinger i de seneste år, på trods af at der har været store stigninger i prisen på rogn. Det tyder på en markant nedgang i bestandstørrelsen, siger seniorrådgiver ved DTU Aqua Morten Vinther til Politiken.

- Alting er blevet så dyrt

Hos Michael Christensen i Værløse er priserne ikke helt oppe i 300 kroner, men de er stadig meget højere end normalt.

Her koster 100 gram stenbiderrogn 225 kroner. Men besøgte man fiskehandleren for fem år siden, ville prisen være 30 til 40 kroner for 100 gram, fortæller han.

Det betyder, at fiskehandleren bestiller meget mindre rogn hjem, end han normalt ville gøre.

- Vi har jo ikke ret meget rogn og folk bliver skræmt over den voldsomme pris. Før i tiden købte folk måske 300 gram og smovsede tre mennesker en fredag aften, nu køber folk 100 gram til fire mennesker, fortæller Michael Christensen.

Fiskehandleren oplever dog, at der – trods den høje pris – stadig er kunder til rognen. En af dem er Birgitte Geneser, der lørdag var forbi fiskebutikken for at købe stenbiderrogn med hjem.

- Jeg er efterhånden blevet ret hærdet. 36 kroner for en pakke smør, 140 kroner for fem rødspættefiletter, der er snart ikke noget, der kan ryste mig mere. Alting er blevet så dyrt, siger Birgitte Geneser til TV 2.