Samfund

Eksperter: Carlsberg var på kinesisk jobmesse med forbindelse til tvangsarbejde

Carlsberg afviser forbindelser til tvangsarbejde. Bryggeriet vil ikke fremlægge den dokumentation, som den ifølge eksperter er forpligtet til.

Milliardfremgang på det største marked i Kina. Sådan lød en af konklusionerne, da Carlsberg i februar fremlagde sit årsregnskab. Men Carlsbergs forretning i netop Kina møder nu hård kritik fra eksperter.

Virksomheden kan nemlig slet ikke operere i Kinas Xinjiang-provins uden en markant risiko for at medvirke til det kinesiske styres undertrykkelse af det muslimske mindretal uighurerne, lyder det.

Carlsbergs svar viser en bekymrende mangel på forståelse for, hvordan Kinas kampagne mod uighurerne fungerer

Adrian Zenz, antropolog, Victims of Communism Memorial Foundation

Risikoen for, at netop Carlsberg gør brug af tvangsarbejde, er høj, vurderer eksperter på baggrund af en research, som TV 2 og mediet Danwatch har lavet.

Kinesiske artikler fra lokalaviser viser ifølge eksperterne, at Carlsbergs lokale bryggeri Wusu både direkte og via en underleverandør samarbejder med det kinesiske styres arbejdsprogrammer, der involverer tvangsarbejde for uighurerne.

Det afviser Carlsberg selv, men to eksperter mener, at dokumentationen er god:

- Der er en betydelig risiko for, at Carlsbergs datterselskab og dets underleverandør har brugt tvangsarbejde, siger Adrian Zenz.

Han er leder af Kina-studier for organisationen Victims of Communism Memorial Foundation.

En anden ekspert, som er kritisk over for Carlsbergs forretning i Xinjiang, er den danske antropolog Rune Steenberg, som har boet og forsket i Xinjiang:

- Alle ved, at der er foregået en enorm undertrykkelse. Det system, som har skabt den undertrykkelse, har Carlsberg været en del af og tjent enormt mange penge på, siger Rune Steenberg, der er forsker på Palacky University Olomouc i Tjekkiet.

Researchen, som eksperterne udtaler sig på baggrund af, handler især om to artikler fra kinesiske lokalmedier. De giver et indblik i, hvordan arbejdsprogrammerne fungerer, og hvorfor de er en del af undertrykkelsen.

Jobmesse i Qinggelao

En artikel fra 18. april 2018 beskriver et besøg fra kinesiske embedsmænd fra regeringens arbejdsprogrammer til den lille by Qinggelao i Xinjiang.

Artiklen beskriver, hvordan embedsmændene tæller alle byens indbyggere op og vurderer deres arbejdsevne. Højst sandsynligt uden nogen form for samtykke fra borgerne, vurderer eksperterne, som kender til arbejdsprogrammerne.

Byen havde 303 husstande med i alt 1070 indbyggere, som primært var småbønder. Regeringens embedsmænd vurderede, at der var en arbejdsstyrke på 510 personer, står der i artiklen. Det er især de 510 personer, der – ifølge eksperterne – er i fare for tvangsarbejde. Regeringens holdning til de 510 borgere bliver understreget af et citat i artiklen:

- Hvorfor flytter vi ikke bare alle de her arbejdere ud? sagde den lokale embedsmand Xie Guosheng ifølge artiklen, som blev bragt i en lokalavis for området Altay.

Statens undertrykkelse og tvang i den region passer ikke ind i vores vestlige standarder for ordentlig virksomhedsførelse

Laura Murphy, professor i menneskerettigheder og moderne slaveri på Sheffield Hallam University

Efterfølgende arrangerede regeringens embedsmænd uddannelse af den lokale arbejdsstyrke og afholdt en jobmesse. Blandt de virksomheder, som var til stede på jobmessen, var Wusu Brewery Co. ifølge artiklen.

Wusu er ejet af Carlsberg. Problemet med jobmessen er ifølge eksperterne, at de 510 indbyggere i Qinggelao sandsynligvis ikke har så mange valg. Hvis de takkede nej til at deltage i arbejdsprogrammet og tage et job langt væk fra deres hjem, så kunne de risikere at ryge i en såkaldt genopdragelseslejr.

Over en million i fangelejre

Kinas regering har siden midten af 2010’erne udøvet en voldsom undertrykkelse af de muslimske mindretal i provinsen Xinjiang. Primært den befolkningsgruppe, som hedder uighurene. Forskere vurderer, at over en million mennesker har været interneret i et netværk af fangelejre – blandt andet såkaldte genopdragelseslejre. Det er primært foregået mellem 2017 og 2020.

I lejrene er der ifølge rapporter foregået tortur og voldtægter. Familier er blevet splittet ad, og uighurske børn er blevet sendt på kinesiske børnehjem, hvor de lærer at elske det kinesiske fædreland og dets regering.

FN’s menneskerettighedskommissær har konkluderet, at Kina har begået alvorlige krænkelser af menneskerettigheder, som muligvis kan karakteriseres som ”forbrydelser mod menneskeheden”.

Det fortæller Rune Steenberg:

- Artiklen beskriver, at Wusu var til en jobmesse, som er en del af arbejdsprogrammerne. Det er arbejdsprogrammer, som også involverer tvang. Der findes forskellige former for arbejdsprogrammer med forskellige grader af tvang, og vi kan ikke sige, hvilke arbejdsprogrammer der er tale om, siger han.

Professor Björn Alpermann, der leder Würzburg Universitets afdeling for kinesiske studier, mener også, at artiklen viser en forbindelse mellem Wusu og regeringens arbejdsprogrammer.

- Men det er ikke uigendrivelige beviser, skriver Björn Alpermann.

Artiklen nævner, at der blev ansat i alt tyve mennesker på jobmessen. Der står ikke, om de blev ansat hos Wusu.

Når Rune Steenberg og Adrian Zenz alligevel mener, at Carlsbergs bryggeri Wusu med høj sandsynlighed er involveret i arbejdsprogrammerne, skyldes det også, at Wusu ifølge researchen generelt har et tæt samarbejde med de kinesiske myndigheder.

- Artiklerne tegner et billede af Wusu som en integreret og central del af den kinesiske statsorganiserede økonomi og som et almindeligt kinesisk firma i Xinjiang, der forholder sig præcis sådan, som regeringen gerne vil have, siger Rune Steenberg.

- Ny retning i livet

Den anden artikel fra 21. april 2019 omhandler fabrikanten af ølflasker Turpan Raner Glass Products. Fabrikken er underleverandør til Carlsberg i Kina og holder også til i Xinjiang.

Artiklen fortæller blandt andet, at embedsmænd fra de statslige arbejdsprogrammer har hjulpet den uighurske mand Mewlanjan Alim med at få et job hos Turpan Raner Glass Products, ”hvilket gjorde det muligt for ham at finde en ny retning i livet”, som det formuleres i artiklen.

Efter at embedsmændene begyndte at arbejde i området, har de hjulpet i alt 220 lokale beboere i arbejde, står der i artiklen.

Det lyder også som et godt eksempel på, hvordan arbejdsprogrammerne fungerer, vurderer Rune Steenberg:

- Vi har her en underleverandør til Carlsberg, som ifølge artiklen har været med i arbejdsprogrammer, vi ved, der til dels er baseret på tvang. Der er en reel risiko for, at manden ikke har kunnet sige nej til arbejdet, siger Rune Steenberg.

Kritikken fra eksperterne baserer sig også på andre kilder, som er opridset i listeform længere nede i artiklen.

Kan man stole på artiklerne?

TV 2 og Danwatch har spurgt professor emeritus på Københavns Universitet Jørgen Delman, om man kan stole på oplysningerne i de kinesiske artikler. Han taler kinesisk og har beskæftiget sig med forholdet mellem stat og samfund i Kina.

- Det er for så vidt pålidelige artikler, men de fremlægger en særlig fortolkning af en historie, fortæller Jørgen Delman, som understreger, at de kinesiske artikler i researchen er propaganda.

Han fortæller, at medier godt kan finde på at opfinde fakta. Det kunne eksempelvis være at overdrive om, hvor mange der var til stede til en ceremoni.

- Men man ville ikke finde på at skrive, at en bestemt virksomhed var til stede, hvis det ikke var tilfældet. I hvert fald ikke uden at få godkendelse af virksomheden selv, siger Jørgen Delman.

Hans vurdering baseret på researchen er, at Wusu og underleverandøren Turpan Raner Glass har deltaget i de statslige arbejdsprogrammer.

Carlsberg afviser

Carlsberg har ikke ønsket at stille op til interview, men har svaret TV 2 og Danwatch skriftligt. Virksomheden afviser, at Wusu har brugt statslige arbejdsprogrammer eller tvangsarbejde:

- Ingen af disse påstande er imidlertid dokumenteret eller baseret på fakta, men er spekulationer fra et antal ngo'er og universitetsansatte, skriver Carlsbergs kommunikationsdirektør.

Hun påpeger, at flere af de kinesiske historier, som TV 2 og Danwatchs research bygger på, er af ældre dato, og at de nævner flere forskellige virksomheder.

- Ingen af historierne indeholder nogen beviser for specifikke handlinger, som vores lokale virksomhed eller deres leverandører angiveligt skulle have foretaget, skriver Carlsbergs kommunikationsdirektør.

Hun oplyser, at Carlsberg har undersøgt alle beskyldninger ”grundigt”, og at man ”har ikke fundet nogen beviser, der understøtter påstandene”.

Carlsberg oplyser, at de er på vej med nye tiltag, som skal styrke kontrollen i ”udfordrende” områder, som blandt andet er Kina. De vil få en ”uafhængige tredjepart” til at lave kontroller.

- På baggrund af jeres henvendelse har vi valgt at udvide den kommende due diligence med spørgsmål, der reflekterer jeres kilders påstande, skriver Carlsbergs kommunikationsdirektør.

Vil ikke svare på konkrete spørgsmål

TV 2 og mediet Danwatch har forgæves spurgt ind til, om Carlsberg benægter indholdet i de artikler, som beskriver, at Wusu og Turpan Raner Glass Products er involveret i arbejdsprogrammerne.

Det har ikke været muligt for TV 2 og Danwatch at få kontakt til Turpan Raner Glass Products. Carlsberg svarer, at alle deres underleverandører har skrevet under på Carlsbergs etiske retningslinjer, som forbyder brug af tvangsarbejde.

Man kan dog ikke stole på sådan en underskrift, fortæller Laura Murphy, der er professor i menneskerettigheder og moderne slaveri på Sheffield Hallam University:

- Som situationen er i dag, er etiske retningslinjer ikke det papir værd, som de er skrevet på. Kinesiske virksomheder deler ikke vestlige definitioner af tvangsarbejde eller due diligence, fortæller Laura Murphy.

TV 2 og Danwatch ville gerne vide, hvilke undersøgelser Carlsberg har lavet, hvordan de er lavet, og hvad det præcist er, Carlsberg har fundet ud af.

TV 2 og Danwatch har også spurgt Carlsberg, om de er enige med vestlige eksperter og regeringer om, at der foregår både tvangsarbejde og alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Xinjiang.

Vi har ikke modtaget konkrete svar på det.

Ingen adgang til Xinjiang

TV 2 og Danwatch har forelagt Carlsbergs afvisning af beskyldningerne for Adrian Zenz, som har været indkaldt som ekspertvidne i den amerikanske kongres omkring situationen i Xinjiang.

Han mener, at Carlsbergs svar viser ”en bekymrende mangel på forståelse” omkring, hvordan tingene fungerer i Xinjiang:

- Deres reaktion på beviserne er cherry picking. Nogle dokumenter er ældre, men nogle – uden tvivl vigtige dokumenter – er så nye som 2021, skriver Adrian Zenz

TV 2 og Danwatch ville meget gerne have besøgt Xinjiang for at undersøge sagen nærmere, men vi har ikke fået tilladelse til at rejse ind i provinsen.

Kravet om åbenhed og kommunikation om menneskerettighedssituationen og de konsekvenser, de har, har Carlsberg ikke levet op til

Mette Thygesen, international chef hos Institut for Menneskerettigheder

I flere år har det ikke været muligt for journalister og forskere at arbejde frit i Xinjiang. Derfor bygger forskere og journalisters research i området generelt på vidneudsagn fra flygtninge, lækkede dokumenter og åbne kinesiske kilder.

TV 2 og Danwatch spørger derfor antropolog Adrian Zenz, om der er fare for, at de artikler, vi har fundet, kunne male et fejlagtigt billede af Wusu:

- Ud fra dokumentationen mener jeg, at Wusu deltager i alle centrale dele arbejdsprogrammerne, svarer Adrian Zenz og uddyber:

- Researchen, I har sendt, krydser stort set af i alle bokse omkring arbejdsprogrammer, som bygger på tvang. Den omtaler, hvordan uighurer skifter holdning og vaner. Den nævner de statslige rekrutteringsprogrammer, og den nævner folk, der bliver flyttet, siger Adrian Zenz.

Muslimer anholdt for ikke at drikke

TV 2 har også bragt historien, om at Carlsberg kritiseres for at være et redskab i undertrykkelsen af uighurerne. Carlsberg dominerer ølmarkedet i Xinjiang, hvor uighurer, som ikke vil drikke alkohol, systematisk har været arresteret ifølge lækkede dokumenter fra de kinesiske myndigheder.

Operation X afslørede i sommer – i samarbejde med Danwatch – at der var forbindelse mellem danske solceller og tvangsarbejde i Xinjiang.

Ingen ved, hvor tvangen slutter

Antropologen mener i det hele taget ikke, at det er muligt at operere i Xinjiang uden at blive indblandet i undertrykkelsen:

- På grund af systematikken i det statslige tvangsarbejde og presset fra politistaten er det umuligt at sige, hvor tvangen starter og slutter, siger Adrian Zenz.

Laura Murphy, der har skrevet flere rapporter om varekæder, som ender i Xinjiang, mener ikke, at Carlsberg eller andre vestlige virksomheder kan forsvare at blive i Xinjiang:

- Statens undertrykkelse og tvang i den region passer ikke ind i vores vestlige standarter for ordentlig virksomhedsførelse, siger Murphy.

Kina: Det er ren løgn

Den kinesiske ambassade i Danmark afviser beskyldningerne om, at der skulle foregå tvangsarbejde i Xinjiang. I et skriftligt svar skriver de: 

"Beskyldningerne er rene løgne.

Ingen er blevet tvunget til at være en del af arbejdsprogrammer i Xinjiang. Arbejdere fra alle etniske grupper i Xinjian vælger deres profession efter egen vilje.

Arbejdskontrakterne underskrives mellem arbejdere og virksomheder på lige og frivillig basis i overensstemmelse med love og regulativer, herunder Folkerepublikken Kinas arbejdsret, og arbejderne lønnes derefter.

De kan frit vælge, hvor de ønsker at arbejde. Deres ret til at modtage honorar for deres arbejde, holde pause, holde ferie og orlov, arbejde under sikre forhold og nyde sundhedsbeskyttelse, socialforsikring og velfærd er beskyttet ifølge loven."

Kendyl Salcito, som er medforfatter til to rapporter om vestlige forretningsforbindelser i Xinjiang, er enig. Hun forklarer, at det ikke er muligt at finde ud af, om uighurer arbejder frivilligt ved kontroller:

- For hvis man indikerer, at man ikke arbejder frivilligt, så er det et tegn på separatisme og ekstremisme, som kan føre til, at man bliver fængslet, siger Kendyl Salcito.

Det er også en af grundene til, at man i USA har indført en omvendt bevisbyrde, når det kommer til varer fra Xinjiang. Alle varer fra Xinjiang er ulovlige at importere til USA, medmindre man kan bevise, at varerne ikke er fremstillet med tvangsarbejde.

Carlsbergs milliardforretning i Xinjiang

I et indslag på kinesisk stats-tv fremgår det, at Wusu har 85 procent af ølmarkedet i Wusu.

Den anerkendte virksomhedsdatabase Orbis oplyser, at omsætningen for Carlsbergs forretning i Xinjiang i 2019 var på 1,7 milliarder kroner, og overskuddet var på 323 millioner kroner. Carlsberg siger, at de ikke kan genkende de tal, og at de generelt ikke oplyser konkrete markedstal.

Berlingske har tidligere fortalt, at Carlsberg selv har indikeret, at Wusu i 2020 udgjorde en fjerdedel af den samlede kinesiske forretning med en omsætning på 9,9 milliarder kroner.

Carlsberg forpligtet til åbenhed

Rune Steenberg mener, at det ville være en positiv historie, hvis Carlsberg rent faktisk ville fremlægge deres arbejde med at overholde menneskerettighederne i Xinjiang, som de fortæller, at de gør.

- Det ville være noget, som jeg ville fremhæve i mine foredrag, siger Rune Steenberg, som sammen med de andre eksperter efterlyser, at Carlsberg fremlægger dokumentation for deres kontrol med menneskerettighederne i Xinjiang.

Det er Carlsberg faktisk også forpligtet til i henhold til FN’s retningslinjer om virksomheder og erhvervsliv.

Det fortæller Kendyl Salcito, der selv har bidraget til udarbejdelsen af FN’s retningslinjer og underviser i dem på University of Denver’s juridiske fakultet:

- Hvis der opstår spørgsmål om en virksomheds efterlevelse af menneskerettighederne, skal man være i stand til at vise, hvad man har gjort for at finde ud af det, man ved. Og hvad man har gjort for at afhjælpe eventuelle skader. Der er intet af det i Carlsbergs svar, siger Kendyl Salcito, som er direktør i organisationen Nomogaia.

Carlsberg: Vi overholder krav om åbenhed

Institut for Menneskerettigheder har gennemgået Carlsbergs kommunikation om situationen i Xinjiang. International chef Mette Thygesen mener heller ikke, at Carlsberg lever op til den del af FN’s retningslinjer:

- Baseret på det, vi har set, er det klart, at kravet om åbenhed og kommunikation om menneskerettighedssituationen og de konsekvenser, de har, har Carlsberg ikke levet op til, siger Mette Thygesen.

Carlsberg fastholder, at de lever op til FN’s principper:

- Vi rapporterer på arbejdet med menneskerettigheder i vores årlige ESG-rapport på linje med tilsvarende virksomheder, skriver Carlsbergs kommunikationsdirektør i en mail.

Carlsbergs svar om arbejdet med menneskerettigheder

Carlsbergs kommunikationsdirektør skriver følgende om Carlsbergs arbejde med menneskerettigheder:

"Carlsberg er fuldt ud forpligtet til at respektere alle internationalt anerkendte menneskerettigheder i forbindelse med vores egne aktiviteter og forretningsforbindelser, uanset hvor vi opererer i verden. Der skal ikke være den mindste tvivl om, at vi vil reagere prompte, hvis det nogensinde skulle vise sig ikke at være tilfældet.

Menneskerettigheder er en integreret del af vores virksomhedsstrategi og et væsentligt element i Carlsbergs ESG-program. Vores menneskerettighedsprogram følger FN's vejledende principper for virksomheder og menneskerettigheder (UNGP) og omfatter en menneskerettighedspolitik med global gyldighed, processer til løbende at vurdere områder med potentiel påvirkning og identificere passende afbødningsforanstaltninger samt et veletableret whistleblowersystem, der forvaltes af et uafhængigt internationalt selskab. Vi rapporterer på arbejdet med menneskerettigheder i vores årlige ESG rapport på linje med tilsvarende virksomheder.

Arbejdet med menneskerettigheder en dynamisk proces, og vores indsats på dette område er kontinuerlig. Som et led i vores ESG-program lancerede vi sidste år et revideret program for ansvarlige indkøb, som omfatter dybdegående due diligence af leverandører, blandt andet i samarbejde med andre internationale virksomheder. Vi er endvidere på vej med nye tiltag, der skal styrke vores due diligence-aktiviteter rettet mod udfordrende operationelle områder. I 2023 kommer vi for eksempel til at gennemføre uafhængige auditeringer af leverandører i flere lande, blandt andet Kina. En anden planlagt aktivitet er en due diligence-rapport foretaget af en uafhængig tredjepart, der har til formål at supplere den due diligence, vi selv har foretaget. På baggrund af jeres henvendelse har vi valgt at udvide den kommende due diligence med spørgsmål, der reflekterer jeres kilders påstande."

TV 2 og Danwatch research omkring Carlsberg i Xinjiang

 1. Flagceremoni med Fang Huiju-embedsmænd

  I denne artikel fra 2017 bliver det beskrevet, at repræsentanter fra Wusu deltog i en flagceremoni til ære for det kinesiske styre organiseret af embedsmænd fra Fang Huiju. Fang Huiju er ifølge antropolog Rune Steenberg fællesbetegnelsen for den lokale statslige indsats i Xinjiang, som blandt andet inkluderer arbejdsprogrammerne.

 2. Virksomhedsbesøg med arbejdsprogrammer på dagsordenen

  Denne artikel fra 2020 beskriver, at en højtstående embedsmand fra en provins langt fra Xinjiang besøgte en række virksomheder i et område i Xinjiang. Formålet med besøget var at lave aftaler om udveksling af arbejdere som en del af arbejdsprogrammerne. Ifølge artiklen besøgte embedsmanden Li Qingqing blandt andet Wusu, hvor han havde grundige samtaler om arbejdsprogrammer med lederne.

 3. Statsligt arrangeret virksomhedsbesøg

  I denne artikel fra 2018 fremgår det, at statslige embedsmænd fra Fang Huiju-programmet har arrangeret en tur for en gruppe af uighurer, som blandt andet indebærer et besøg på Wusus bryggeri. Temaet for turen er ”National enhed og en familie”.

 4. Wusu-leder deltager i regeringsprogram

  I dette portræt fra 2021 bliver det beskrevet, hvordan Kong Lingzhong, som har et lederjob i Wusu, også er et fremragende medlem af kommunistpartiet. Han har meldt sig til at være repræsentant i regeringens ”Becoming family”-program. Det program er ifølge flere eksperter en af de mest invasive dele af undertrykkelsen i Xinjiang, hvor repræsentanter for staten i perioder flytter ind i uighurske familier. Her promoverer de hankinesisk kultur og overvåger, om familien lever, som staten ønsker det. 

 5. Besøg af embedsmand fra regeringsprogram

  I denne artikel fra 2018 står der, at en embedsmand fra den lokale afdeling i kommunistpartiet, Tian Jianquing, besøger et Wusu-bryggeri. Det sker også som en del af ”Becomming family”-programmet, hvor Tian Jianqing tager sit uighurske ”familiemedlem” med på besøg for at se den ”fremragende virksomhed”.