Coronaeksperter fortryder prioritering af hÄndsprit
Eksperter opfordrer til Þget fokus pÄ luftrensning for at forhindre coronasmitte. HÄndsprit skulle nok ikke stÄ Þverst pÄ listen, siger Henrik Ullum.
20 danske eksperter melder nu klart ud, at coronavirus SARS-CoV-2 smitter via mikroskopiske partikler â aerosoler â i luften.
AltsÄ at SARS-CoV-2 er luftbÄren.
Det skriver Ugeskrift for LÊger efter et debatindlÊg fra eksperterne, der blandt andet tÊller direktÞren for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, og den tidligere faglige SSI-direktÞr KÄre MÞlbak.
Eksperterne taler nu direkte om et paradigmeskifte inden for forebyggelse af smittespredning med covid-19. Der skal nu vÊre et stÞrre fokus pÄ at forbedre indendÞrsklimaet gennem luftskifte, luftrensning eller luftfiltrering. Og mindre fokus pÄ hÄndsprit.
For ifÞlge eksperterne er aerosolsmitte via udÄndingsluften den vigtigste smittevej, nÄr det gÊlder SARS-CoV-2.
- Hvis man skulle gÞre det om, sÄ skulle vi anbefale udluftning, ventilation og luftrensning i risikosituationer kombineret med effektive masker. Sprit skulle nok ikke stÄ Þverst pÄ listen, siger Henrik Ullum til ugeskrift.dk.
Danmark lĂŠnede sig op af WHO
KÄre MÞlbak oplyser til mediet, at han set i bakspejlet ville Þnske, at han havde lyttet mere til dem, der tidligt gjorde opmÊrksom pÄ, at smitten var luftbÄren. For sÄ havde de danske myndigheder mÄske pÄ et tidligere tidspunkt anbefalet masker.
- Det kunne have vÊret nyttigt. Men jeg stÄr ved det, vi gjorde, for det er svÊrt at gÄ mod WHO (Verdenssundhedsorganisationen, red.). Vi lÊnede os op ad de internationale anbefalinger, siger han.
En anden ekspert â professor emeritus Thorkild I.A. SĂžrensen â siger direkte, at erkendelsen af, at coronavirus var luftbĂ„ren, var savnet i sundhedsmyndighedernes, Folketingets og regeringens overvejelser og i den offentlige debat.
I Sverige og Tyskland er der mekanisk ventilation i skoler
Der har under coronapandemien i Danmark isÊr vÊret fokus pÄ hÄndvask, hÄndsprit og afstand pÄ op til to meter i forbindelse med smitteforebyggende tiltag, mens der ikke har vÊret pÄ ventilation i lokaler udover den almindelige udluftning.
Det er ellers noget, som flere eksperter, herunder professor i virologi og immunologi ved Oxford Universitet i England Astrid Iversen, har slÄet pÄ tromme for i mÄnedsvis. Professoren har ogsÄ sit navn pÄ debatindlÊgget.
Mens der i Danmark ikke er krav om udluftning og ventilation i offentlige bygninger, er der i Sverige og Tyskland eksempelvis nu elektrisk ventilation i skoler, mens andre lande som USA og Canada har lagt planer for en bedre luftkvalitet indenfor, skriver ugeskrift.dk.
Det vil ifÞlge eksperterne ogsÄ have en effekt, nÄr det gÊlder andre luftvejsinfektioner, herunder influenza.
Statens Serum Institut leder nu efter samarbejdspartnere og finansiering for i forsĂžg at kunne teste forskellige metoder og teknologier til ren luft.
Af debatindlÊgget fremgÄr det, at der allerede findes en rÊkke teknologier, hvoraf nogle er billige og enkle at sÊtte op.
Det fremgĂ„r ogsĂ„, at det ikke kun er vigtigt at undersĂžge i forhold til covid-19, men ogsĂ„ i forhold til, hvordan myndigheder ved kommende epidemier og pandemier hurtigt kan opskalere til et Ăžget beredskab uden âgennemgribende tiltagâ som nedlukninger og restriktioner, skriver eksperterne.