Organisationer har eksisteret i 15-20 år – nu må flere skære voldsomt ned
AIDS-Fondet må fyre 23 medarbejdere og skære markant i tilbud til LGBT-personer, mens Forældre & Sorg kommer til at kunne hjælpe 150 færre om året.
Rystet og bekymret.
Sådan beskriver Birgitte Sofia Horsten, der er direktør i organisationen Forældre & Sorg, fredagens fordeling af de såkaldte SSA-midler.
Fordelingen blev fredag præsenteret af socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et pressemøde, og her lød det blandt andet, at handicapområdet skal opkvalificeres, og ofre for partnervold skal hjælpes bedre, end tilfældet er i dag.
Mens flere organisationer kan ånde lettet op, fordi de bevarer deres finansiering de næste fire år, må andre skære markant ned.
For Forældre & Sorg betyder det, at organisationen mister 1,2 millioner kroner om året fra næste måned. Det er mere end en sjettedel af budgettet, fortæller Birgitte Sofia Horsten til TV 2.
- Det betyder, at 150 forældre, der har mistet et barn, bliver ramt og ikke kan få den hjælp, som vi så gerne vil give. Og det er et konservativt skøn, siger hun.
Organisationen har eksisteret i mere end 20 år og har tidligere heddet Landsforeningen Spædbarnsdød, inden den i 2020 skiftede navn og også inkluderede forældre, der har mistet et barn, der er ældre end en spæd.
Må lukke klinikker og fyre medarbejdere
Forældre & Sorg er ikke den eneste organisation med mange år på bagen, der mister bevilling.
Også AIDS-Fondets tilbud Checkpoint, der har eksisteret i 15 år, mister sin finansiering.
Checkpoint er en klinik, som eksisterer i dag i byerne København, Odense, Aarhus og Aalborg. Klinikkerne tilbyder tests og rådgivning om kønssygdomme blandt LGBT-personer.
Beskæringen af SSA-midler betyder, at Checkpoint må lukke sine klinikker i Aalborg og Odense og skære markant i åbningstiden i Aarhus og København.
Det fortæller AIDS-Fondets forebyggelseschef, Thomas Hübertz, til TV 2.
- Det er voldsomt ærgerligt, og det får konsekvenser for den seksuelle sundhed, siger han.
Thomas Hübertz forklarer videre, at tilbuddet har været vigtigt for deres brugere, fordi mange af dem ikke har været trygge ved at benytte sig af det offentlige sundhedssystem, fordi de ikke føler sig trygge som minoriteter.
- Vi risikerer, at mørketallet for sexsygdomme ryger i vejret. Og det har store konsekvenser, både for den enkelte og for samfundet. Det er at gamble med sundheden, siger han.
Derudover må AIDS-Fondet opsige 23 medarbejdere som konsekvens af besparelserne.
Også Joannahuset, der er Danmarks eneste krisecenter for børn og unge, mister en del af deres finansiering efter fredagens pressemøde. Her får man 5,3 millioner kroner om året fremover, men stifter Jette Wilhelmsen mener ikke, at det er helt nok.
- Det er utroligt vigtigt, at vi kan ansætte personale, som er her døgnet rundt, og at der er nok hænder. Der er brug for, at man i de kommende finanslovsforhandlinger kigger på, at der skal flere penge til at drive sådan et sted, siger hun.
Kaotisk forløb
Op til dagens præsentation af fordelingen af SSA-midler følger et kaotisk forløb.
SSA-reserven er en erstatning for den såkaldte satspulje, der siden 1990 har finansieret socialpolitiske indsatser i Danmark.
Satspuljen udløb ved årsskiftet, og det var flere af de satspuljefinansierede organisationers forventning, at der blev fundet en erstatning til puljen nogle måneder før udløb.
Men det skete ikke, fordi et folketingsvalg og efterfølgende lange regeringsforhandlinger stod i vejen.
Det betød, at flere af organisationerne i november og december måtte fyre medarbejdere og lukke projekter, fordi de ikke vidste, om de var købt eller solgt fra det nye år.
I midten af december kom der så en ny regering, og organisationerne kunne for en stund ånde lettet op, fordi en sætning i regeringsgrundlaget betød, at de fik en midlertidig redningskrans i form af en forlænget finansiering på tre måneder ind i det nye år.
Den midlertidige finansiering løber til og med 31. marts, og fredag fik organisationerne så endelig et klart svar på deres fremtidige finansiering.
Savner langvarig løsning
Civilsamfundets Brancheorganisation kritiserer, at forhandlingerne omkring midlerne til organisationerne har været lukket og uigennemsigtige.
- Det er svært at vide, hvorfor nogle fik penge, og hvorfor nogle andre ikke fik. Politikerne har nok prioriteret, hvad de synes, var rigtigt, men der er også rigtig mange (ngo’er, red.), der ikke har fået, og som står i dag og siger: Hvorfor var vi ikke vigtige? siger Laila Walther, der er formand for Civilsamfundets Brancheorganisation, til TV 2.
Hun påpeger samtidig, at der i regeringsgrundlaget fra december var lagt op til en langvarig finansiering til organisationer og ngo’er gennem finansloven frem for en finansiering over et, to, tre eller fire år.
SSA-midlerne, der blev offentliggjort fredag, gælder fra 2023 til 2026.
Laila Walther siger, at hun håber, at der findes en mere langvarig løsning for grundfinansiering af civilsamfundet i begyndelsen af regeringsperioden frem for i slutningen.
Minister: Finanslov ikke lig med langvarig støtte
TV 2 forsøger at få en kommentar fra social- og bolig- og ældreminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
På pressemødet fredag sagde ministeren, at pengene var fordelt i tråd med, hvordan de er blevet fordelt de tidligere år, og at regeringen ikke er nået "til den del af regeringsgrundlaget endnu" omkring en langvarig finansiering.
Hun sagde samtidig, at det er en "misforståelse", at dét at komme på finansloven betyder langvarig støtte.
- Der vedtages jo finanslov hvert eneste år, og der laves om på de prioriteringer, der er, sagde hun.
Hun tilføjede, at det er vigtigt for regeringen at komme et mere stabilt sted hen for civilsamfundets organisationer.
- Særligt i år hvor forhandlingerne ligger så sent et tidspunkt på grund af valget, er der kæmpe usikkerhed derude, og der vil vi forsøge det bedste, vi har lært at skabe mere stabilitet, sagde hun.