Samfund

Hvordan bør unge forholde sig til Tiktok? Én har slettet appen, mens en anden er i tvivl

Studerende og elever efterlyser konkrete anbefalinger til, hvad unge skal stille op med den kinesiske app.

Hver gang 18-årige Andrea Hansen åbnede for Tiktok, poppede en ny besked op.

Det kinesiske sociale medie ville have hende til at acceptere nogle videre vilkår for brug af appen.

Til sidst kunne hun ikke få lov at lukke appen ned uden at give den adgang til mere data.

- Jeg havde hørt, at det ikke var Jordens bedste app i forhold til datasikkerhed, så jeg kunne gætte mig til, at det ikke var nogle gode ændringer, fortæller hun.

Samtidig havde hun læst mange artikler om, at Tiktok ikke behandlede brugernes data særlig sikkert.

Så hun tog en beslutning – og slettede appen.

- At det kunne komme videre til den kinesiske regering, lyder måske helt konspirationsteoriagtigt, men det er jo uhyggeligt. Det følte jeg mig ikke tilpas med, fortæller hun.

Netop at slette Tiktok har der været flere opfordringer til i den seneste tid.

Onsdag har Center for Cybersikkerhed anbefalet kommuner og andre offentlige og private organisationer at lave en risikovurdering af at bruge appen Tiktok.

Samtidig har flere folketingspolitikere slettet appen fra deres telefoner.

Men der har ikke været anbefalinger til unge, og det er, på trods af at det er den gruppe, der bruger Tiktok allermest.

Hvad skal unge gøre?

En ung mellem 9 og 14 år bruger dagligt 1 time og 18 minutter på appen, viser en rapport fra DR's medieforskning.

Og hvor det i 2019 var bare 3 procent af unge mellem 15 og 29 år, der var på Tiktok ugentligt, var det vokset til 41 procent hver uge i 2022.

Hos DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, der repræsenterer 80 landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer – mener de, at der mangler konkrete anbefalinger til unge.

- De fleste, der bruger Tiktok, er jo unge mennesker, og når der kommer en anbefaling til statsansatte, så undrer man sig over, at der ikke er kommet en til os, siger Christine Ravn Lund, forkvinde i DUF.

Perspektiv

Er der grund til at slette appen?

Bekymringen for Tiktok går generelt på, hvor meget data appen indsamler, og hvordan det bliver brugt. Tiktok er ejet af det kinesiske selskab Bytedance. Selskabet er mistænkt for at videregive oplysninger til styret i Beijing. Det har selskabet tidligere afvist.

En rapport fra cybersikkerhedsfirmaet Internet 2.0 har vist, at Tiktok var en af de socialt medie-apps, der indsamlede allermest data om dens brugere.

I rapporten bliver det også beskrevet, hvordan Tiktok kan indsamle oplysninger om blandt andet wi-fi-netværk, mobilens simkortnummer og kontaktliste på telefonen.

Samtidig er Tiktok blevet kritiseret for at indsamle data om børn, overvåge journalisters fysiske lokation, dele brugernes personlige oplysninger med kinesiske ansatte og censurere indhold, der er kritisk over for det kinesiske styre. 

Kilde: The Guardian, Forbes, BBC og rapporten Internet 2.0.

Kan unge ikke bare selv søge information på nettet?

- Jo, men vi ved fra undersøgelser, at mange unge ikke ved, hvor de skal finde oplysninger om deres digitale rettigheder. Vi har brug for en generel anbefaling, og at nogen klart fortæller, hvad det er for nogle data, der indsamles, og hvor lang tid de har dem. Det synes jeg ikke, Tiktok er transparente omkring.

Unge er vokset op med sociale medier. Ved de ikke godt, at der kan være konsekvenser ved det?

- Jeg tror, man har en grundlæggende forståelse for, at der er en byttehandel, men samtidig er det enormt komplekst. Når man siger ja til at acceptere nogle vilkår, er der jo mange sider med små bogstaver, og det er ikke så gennemskueligt, hvad der sker. Så bare fordi man har digital selvtillid som ung, tror jeg ikke, alle kan navigere i det, siger Christine Ravn Lund.

Også hos Danske Skoleelever, der repræsenterer landets cirka 700.000 grundskoleelever, efterlyser de mere info om, hvordan unge bør forholde sig efter Center for Cybersikkerheds udmeldinger.

- Jeg synes, der må komme en udmelding om, hvorvidt man kan bruge appen eller bør afinstallere den. Både til dem, der selv har appen, og til voksne tæt på et barn eller en ung, siger Marie Holt Hermansen, formand for Danske Skoleelever.

- Meget privat

18-årige Anna Ferguson Bille-Biggart er en af dem, der stadig ikke har taget stilling til, om hun vil slette appen.

Hun fortæller, at hun egentlig har haft fjernet appen flere gange, men altid ender med at hente den igen, fordi det er så stor en del af hendes sociale liv.

- Jeg forstår godt, hvis nogle tænker, hvorfor vi ikke bare kan slette appen. Men samtidig er det vores måde at være sociale på, og det tror jeg bare, man glemmer, siger hun.

Hun oplever til gengæld, at de fleste unge godt er klar over, at der er problemer med datasikkerhed hos Tiktok.

Derfor tror hun heller ikke, at det er realistisk at få mange unge til at slette appen.

I stedet håber hun, at der fra politisk hånd kan blive lagt mere pres på techgiganter som Tiktok i forhold til databeskyttelse, siger hun.

For Anna Ferguson Bille-Biggart er det især tanken om, at Tiktok kan afkode hendes politiske holdninger, der er ubehagelig.

- Under valgkampen tror jeg hurtigt, den fandt ud af, hvad jeg stemte, fordi jeg hurtigt swipede videre på nogle videoer og likede andre. Det er ikke, fordi det er kontroversielt, men det er bare meget privat, siger Anna Ferguson Bille-Biggart.

Anbefaler andre det samme

Andrea Hansen oplever, at det kritiske fokus på Tiktok i medierne har sat tanker i gang hos flere af hendes venner.

Samtidig er de alle meget opmærksomme på, at mediet kan være enormt afhængighedsskabende.

Hun er dog langtfra sikker på, at det er alle unge, der har samme bevidsthed omkring, hvad deres data bliver brugt til.

- Jeg tænkte jo ikke over det i dagligdagen, men når man tænker lidt mere over det, så er det ubehageligt, siger hun og fortsætter:

- Du giver adgang til din kamerarulle, og der er da nogle af billederne, jeg ikke vil have kommer ud. Jeg ved godt, de ikke poster alt, men alene det, at de har adgang til dem, føles jo som et slags brud på ens privatliv, siger Andrea Hansen.

Hun har en enkelt gang oplevet, at hendes venner har talt om noget, som hun er gået glip af på Tiktok.

Men det er ikke noget, der gør, at hun fortryder at have slettet appen.

Hun vil anbefale andre unge at gøre det samme.

- Telefonen indeholder meget af mit liv. Vi bruger jo vores telefoner til så mange forskellige ting, så det er princippet i, at jeg gerne vil kunne bestemme, hvad der bliver delt om mig, siger hun.