Antallet af tilfælde med gonorré er kraftigt stigende

Gonorré er en lumsk kønssygdom, der i værste fald kan gøre kvinder sterile og give mænd en smertefuld hævelse.

Antallet af tilfælde med kønssygdommen gonorré steg i 2022 kraftigt og er nu på det højeste niveau i over 25 år.

Det fremgår af tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Måske kan det tilskrives, at covid-19 er overstået, og nu skal vi have en fest

Susan Cowan, sektionsleder, SSI

I 2022 blev der således registreret 3904 tilfælde – det er en stigning på knap 40 procent i forhold til 2021, hvor antallet af tilfælde også steg på trods af pandemien med coronavirus. Faktisk er antallet af tilfælde steget støt siden 2011.

Samtidig er der indtil videre registeret 466 tilfælde i årets to første måneder. Det er næsten det samme antal, som blev registreret i hele 2011.

Corona kan måske spille en rolle

Susan Cowan, der er sektionsleder i SSI's afdeling for infektionsepidemiologi og forebyggelse, forklarer til TV 2, at årsagen til stigningen i 2022 er uvis, men kan skyldes flere forhold:

- Måske kan det tilskrives, at covid-19 er overstået, og nu skal vi have en fest. Måske gik smittede ikke lige så meget til lægen under coronavirus. Måske er flere blevet testet i 2022 på grund af muligheden for hjemmetest.

Så i virkeligheden kender I ikke den præcise årsag?

- Det er korrekt. Faktum er, at gonorré ligesom ved andre kønssygdomme har været i stigning, lige siden vi holdt op med at være bange for hiv. Antallet af tilfælde af gonorré er stadig færre, end før hiv blev kendt, siger Susan Cowan til TV 2.

Hjemme- og selvtest for gonorré

På Odense Universitetshospital er det muligt at selvteste for gonorré efter samtale med en sygeplejerske. Læs mere her. 

Organisationen Sex og Samfund oplyser til TV 2, at de samarbejder med otte kommuner, hvor det er muligt at få tilsendt en gratis hjemmetest for både gonorré og klamydia. 

Der er tale om Frederiksberg, Gentofte, Hillerød, Høje-Taastrup, Ishøj, København og Lolland kommuner. Du kan læse mere her

Antallet af anmeldte smittetilfælde er ligeligt fordelt mellem tre grupper:

  1. Mænd, der har sex med mænd
  2. Mænd, der har sex med kvinder
  3. Kvinder

Mange kvinder har ingen symptomer

Gonorré er en lumsk kønssygdom, da cirka halvdelen af de smittede kvinder ikke har symptomer, hvor det hos mænd kun gælder cirka en tredjedel. Smittede kan nemt blive helbredt gennem behandling med antibiotika – og derfor er det vigtigt at blive testet og undersøgt, hvis man har mistanke om at være blevet smittet med en kønssygdom.

- Både for at beskytte andre mod at blive smittet, men også for sit eget helbreds skyld, siger Susan Cowan.

Hvad er symptomerne?

Gonorré er en seksuelt overført sygdom forårsaget af bakterien gonokok. Det vil sige, at man først og fremmest kan blive smittet ved ubeskyttet sex. Smitte kan ske både ved vaginalt samleje, oral- og analsex.

De typiske symptomer er svie, når man tisser, og udflåd – både hos mænd og kvinder. Hos kvinder kan bakterien give underlivsbetændelse og hos mænd bitestikelbetændelse, der kan betyde en smertefuld hævelse.

Gonorré bliver behandlet med antibiotika, der bliver givet som en indsprøjtning. Bakterien kan være resistent over for flere former for antibiotika, men det er endnu ikke set i Danmark. 

Ubehandlet gonorré kan nemlig på længere sigt medføre en tillukning af æggelederne, der giver øget risiko for graviditet uden for livmoderen og sterilitet.

I meget sjældne tilfælde kan bakterien via blodbanerne spredes til hele kroppen, hvor symptomerne er ledsmerter, udslæt, feber og kulderystelser.

Det er især vigtigt, at smittede gravide kontakter deres læge, da børn kan blive smittet under fødslen. Smittede børn kan udvikle en voldsom øjenbetændelse, der kan gøre dem blinde.

Gonorré er ikke den eneste kønssygdom, der har været i stigning. Også antallet af tilfælde med kønssygdommene syfilis og klamydia har været støt stigende de sidste ti år.