Samfund

Kronprins Frederik i Indien: - Jeg er min mors "wingman"

TV 2 mødte kronprinsparret under deres besøg i Indien, hvor de er på besøg for at fremme dansk eksport.

Kronprins Frederik er sin mors wingman, og han og kronprinsesse Mary kommer derfor til at have en mere fremtrædende rolle i den kommende tid.

Sådan lød det fra kronprins Frederik, da TV 2 mødte ham i Indiens hovedstad New Delhi.

Her er kronprinsparret i øjeblikket på besøg som led i et stort dansk eksportfremstød i landet.

Hjemme i Danmark ligger dronning Margrethe indlagt på Rigshospitalet efter en omfattende rygoperation, og i den forbindelse overtager kronprinsen en stor del af sin mors royale forpligtelser.

- Jeg er jo simpelthen min mors wingman, og jeg står til rådighed, når hun ikke har mulighed for at være der, og lige nu er hun forhindret, siger han og fortsætter:

- Det synes for mig som en ganske almindelig pligt, som jeg selvfølgelig springer til.

Vil vi se Kronprinsparret have en anden rolle i den kommende tid?

- Det er klart, at min mor har meldt sig fraværende i den kommende tid, og det er naturligt, at jeg overtager mange af de forpligtelser, der ligger til det arbejde, vi står for generelt.

Meldingerne efter dronningens operationen var, at den var gået godt. Dronningen er fortsat indlagt på Rigshospitalet, og det er uklart, hvor lang tid hendes rekonvalescens vil tage.

Stolte af at repræsentere Danmark

Kronprinsparret er på besøg i Indien som del af en erhvervsdelegation, der tæller 38 virksomheder, og hvis hovedfokus er den grønne omstilling med særlig fokus på vand og energi.

Parret fortæller til TV 2, at de er "meget stolte" af at Indien og Danmark i fremtiden skal arbejde tættere sammen.

- Jeg tror kun, at vi er kommet til starten af noget her. Jeg tror, at om tyve år vil vi se et markant anderledes Indien, end vi gør i dag, lyder det fra kronprinsen.

Ifølge ham handler det danske besøg om at få inspireret inderne til at tage danske løsninger til sig, når det kommer til den grønne omstilling.

Vi står i verdens snart mest folkerige land, og de ser mod Danmark

Kronprinsesse Mary

- Fra indisk side har man gjort sit hjemmearbejde og vurderet, at Danmark var en god partner, som man ville trække med ind for at vende det indiske vækstlokomotiv. Det skal blive grønt, det er deres fokus og de har viljen til det, siger kronprins Frederik.

Kronprinsesse Mary mener ligeledes, at Danmark har meget at være stolte af, når det kommer til, hvad vi kan tilbyde verden i den grønne omstilling.

- Danmark kan bidrage med rigtig meget. Vi står i verdens mest folkerige land, og de ser mod Danmark for at arbejde sammen og er interesserede i vores viden og vores teknologiske løsninger, siger kronprinsesse Mary til TV 2.

Minister deltager også

Udover kronprisparret og Lars Løkke er også klimaminister Lars Aagaard (M) og en delegation for 36 danske virksomheder med på turen til Indien.

Formålet med rejsen er at fremme dansk eksport inden for grøn omstilling.

Med 1,4 milliarder mennesker er Indien det mest folkerige land, og ifølge den danske ambassadør i landet er der store muligheder for Danmark i at have et tæt samarbejde med Indien, sagde ambassadør Freddy Svane til TV 2 søndag.

Erhvervsfremstødet i Indien slutter 1. marts, hvor kronprinsparret vender hjem og Frederik igen vil varetage embedet som regent, mens dronning Margrethe er indlagt.