I dag forsvinder store bededag: - Det er bekymrende for fremtiden, siger fagbevægelsen
Fagbevægelsens Hovedorganisation har kæmpet indædt mod regeringens beslutning, men regeringen står fast. I dag bliver store bededag skrottet.
Tirsdag klokken 13 gør regeringen med støtte fra Radikale Venstre alvor af truslerne og lægger officielt store bededag i graven til fordel for et øget arbejdsudbud.
Det har skabt dirrende vrede hos fagbevægelsen i en grad, der ikke er set siden efterlønsreformen i 1998.
De tætte og pragmatiske bånd, der har præget samarbejdet mellem Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og skiftende regeringer, ser nu ud til at være tyndslidte.
Risgaard: Regeringen har lukket øjne og ører
FH's formand, Lizette Risgaard, har stået i spidsen for den massive kritik af SVM-regeringens beslutning og gentaget, at den "hamrer en pæl gennem aftalemodellen" – der bliver kaldt "den danske model" – mellem arbejdsmarkedets parter.
Fagbevægelsens kamp er ikke lykkedes, men den har ikke været forgæves, mener Lizette Risgaard. Regeringen har bare valgt ikke at lytte til fornuft.
- Det er rigtig ærgerligt, at vi har en regering, som ikke lytter efter de mere end 477.000, som har skrevet under på, at det her er en rigtig, rigtig dårlig idé. Jeg tror, at de desværre har lukket ørerne for gode argumenter og dokumentation om, at det er den forkerte vej at gå, siger hun.
Mere end 477.000 personer har sat deres underskrift på FH's indsamling og tilkendegivet deres uvilje over afskaffelsen af store bededag.
Den indsamling samlede FH i en bog, som Risgaard mandag afleverede til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Den rummer udpluk af kommentarer fra underskriverne og er ifølge formanden "et klokkeklart udtryk" for, at lønmodtagerne føler sig "kørt over".
Regeringens eget notat undsiger effekten
Regeringens motiv med afskaffelsen er at øge arbejdsudbuddet med 8500 fuldtidspersoner og indbringe 3,2 milliarder kroner i statskassen.
Lizette Risgaard har imidlertid beskyldt regeringen for at gøre regning uden vært.
Arbejdsudbuddet vil nemlig ikke blive så højt, som regeringen har påstået. Det blev i midten af februar bakket op af et hidtil hemmeligholdt notat fra Finansministeriet til Folketinget, som Jyllands-Posten dengang skrev om.
Regeringen har fastholdt, at modellen for udregningen af effekten ved store bededags afskaffelse har været den samme gennem årene. Men i notatet fremgik det, at man ved brug af selvsamme model ville opnå en gennemslagskraft på 60 procent af det fulde potentiale.
Problemet her var, at de 8500 fuldtidspersoner først opnås med en gennemslagskraft på 75 procent af det fulde potentiale – ikke 60.
Overvismand: Ikke en varig effekt
Det svarer i stedet til et øget arbejdsudbud på 6500 fuldtidspersoner.
- Vi har som fagbevægelse et godt forhold til enhver tid siddende regering. Nu har de dannet en regering hen over midten, som har et flertal, og nu er det, som om de har lukket både øjne og ører, og det er rigtig bekymrende for den fremtid, vi ser ind i, siger Lizette Risgaard:
- Det er et lavpunkt, må man sige.
Har I fejlet i den her kamp?
- Nej, jeg synes, at de, der har fejlet, er regeringen, for regeringen hører ikke efter, hvad der bliver sagt hverken fra befolkningen eller arbejdsmarkedets parter, siger hun.
Og heller ikke fra eksperter tilføjer hun:
- Vi har jo hørt vismænd fortælle, at de tal, de har stillet op for, hvad det kommer til at betyde, ikke hører nogen steder hjemme.
De Økonomiske Råds formand, overvismand Carl-Johan Dalgaard, har også sat sig til at regne på helligdagens endeligt.
I strid med Finansministeriet mener Carl-Johan Dalgaard, at effekten af afskaffelsen ikke bliver "varig".
- Min vurdering er, at effekten vil være midlertidig, sagde han 9. januar til TV 2.
Det skal ses ud fra det synspunkt, at man sædvanligvis tilrettelægger arbejdsudbuddet efter tilskyndelser som eksempelvis løn og præferencer. En afvejning mellem, hvor meget løn man får, og hvor meget man har lyst til at holde fri.
- Sagen er bare den, at fjernelsen af en helligdag ikke påvirker hverken den ene eller anden del af regnestykket, sagde han.