Samfund

Mystisk hackergruppe påstår at stå bag angreb på Danmark – TV 2 har spurgt dem, hvem de er

Ifølge flere eksperter er det ret usandsynligt, at hackergruppen Anonymous Sudan faktisk er fra Sudan. Pilen peger i stedet i en anden retning.

18. januar oprettede en mystisk hackergruppe ved navn Anonymous Sudan sig på det sociale medie Telegram.

Siden har gruppen flere gange både varslet og dernæst taget ansvar for cyberangreb mod danske og svenske hjemmesider.

- Danmarks sundhedsinfrastruktur vil blive angrebet, lød det eksempelvis søndag eftermiddag, kort tid inden flere hospitalssider ganske rigtigt brød sammen.

Men hvad ved vi egentlig om gruppen? Hvorfor har den interesse i at ramme Danmark? Og er den overhovedet fra Sudan?

Danmark kan forvente flere angreb, skriver gruppen

For at høre gruppens egen forklaring har TV 2 forsøgt at kontakte dem på Telegram.

Det er lykkes – om end i beskedent omfang. Og hvem end, der sidder på den anden side af skærmen, oplyses der ikke andet, end at Danmark kan forvente flere angreb:

TV 2 har skrevet nogle af sine spørgsmål på arabisk, fordi gruppen udgiver sig fra at være fra Sudan. Men spørger man Marcus Murray, der er en svensk sikkerhedsekspert og stifter af cybersikkerhedsfirmaet Truesec Group, er det "meget, meget usandsynligt", at det skulle være tilfældet.

- Det er absolut intet udover gruppen navn, der peger på, at den skulle være fra Sudan. Til gengæld er jeg fuldstændig overbevist om, at den er drevet af russere, siger han.

Gruppen afviser russiske forbindelser

Marcus Murray fortæller, at et specialiseret hold hos Truesec Group har brugt flere hundrede timer på at undersøge og optrevle, hvad Anonymous egentlig er for en størrelse.

Her har de blandt andet fundet ud af, at gruppen først blev oprettet på Telegram med russisk sprogreference, mens der også de første dage var russisk tekst på platformen.

Han peger også på, at gruppen 19. februar skrev, at den var blevet en del af Killnet, der er er en prorussisk hackergruppe.

- Vi ledte også i det sudanesiske samfund, hvor der var absolut ingen referencer til Anonymous Sudan, siger han.

Denne meddelelse er rettet mod idiotiske svenske eksperter

Anonymous Sudan på Telegram efter beskyldninger om russiske forbindelser

Heller ikke Steffen Friis, der er it-ekspert ved cybersikkerhedsfirmaet Vipre Security Group, har meget fidus til, at hackergruppen faktisk skulle være fra Sudan.

- Det er realistisk, at Anonymous Sudan har tætte forbindelser med en hackergruppe som Killnet, da deres angrebsmønstre og typen af mål er ens. Vi kan ikke sige det fuldstændig definitivt endnu, men vi nærmer os, siger han.

Trods den selverklærede forbindelse med Killnet har gruppen flere gange afvist en større forbindelse til Rusland. Som reaktion på, at svenske eksperter - herunder Marcus Murray - for et par uger siden argumenterede for det modsatte, skrev gruppen eksempelvis følgende på Telegram:

- Denne meddelelse er rettet mod idiotiske svenske eksperter. Rusland har ingenting med disse angreb at gøre.

Hvorfor lige Sverige og Danmark?

Gruppens forklaring på, hvorfor de angriber Danmark og Sverige, er dansk-svenskeren Rasmus Paludans koranafbrændinger.

Men både Steffen Friis og Marcus Murray beskriver denne forklaring som en såkaldt falsk flag-operation, hvor en aktør skjuler sin faktiske agenda under et andet motiv.

Hvad gruppens egentlige motiv så i stedet er, kan være svært at sige noget om med sikkerhed. Ifølge Steffen Friis gælder det blandt andet for Rusland om at skabe splid i lande, der under Ukraine-krigen har været fjendtligt stemt over for Rusland.

- Hvis gruppen er russisk, kan det anses som en hævnaktion og skabe noget frygt i vestlige lande, uden at det har konsekvenser for dem, da det kan være svært at knytte den her type angreb til en bestemt geografisk placering, siger han.

Marcus Murray mener især, at angrebene skyldes et ønske om at forsinke eller ligefrem forhindre Sveriges medlemskab af NATO. For ved at puste ild til diskussionen i Sverige om koranafbrændingerne kan det måske provokere Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, til at sænke NATO-processen yderligere.

- Hvis de kan starte yderligere strid mellem Sverige og det muslimske samfund, kan det sætte pres på Sverige og deres NATO-medlemskab, siger han.

Hvorfor er Danmark, der allerede er en del af NATO, så også blevet angrebet?

- Jeg tror, det skyldes, at gruppen vil overbevise alle om, at dens angreb virkelig skyldes koranafbrændingerne, som jo også har fundet sted i Danmark. Den prøver at opretholde påstanden om, at det skulle være en sudanesisk gruppe, siger Marcus Murray, der også peger på, at gruppen på sin Telegram-konto løbende er begyndt at kommunikere mere på arabisk og lave flere referencer til det arabiske samfund.

Ifølge Steffen Friis er det derimod en smule tilfældigt, at Danmark er røget med på listen.

- Hvis det er Rusland, så passer det til mange af de andre forskellige operationer, de har kørende rundt omkring, og nu er der så tilfældigvis en dansker, der har brændt en hellig bog af. Meget andet kunne også have udløst hackerangreb, for det handler for Rusland bare om at skabe røre i vandene, siger han.

Lufthavnene vil "være vores første mål"

Mens det søndag var danske hospitalers hjemmesider, der pludselig var utilgængelige, gjaldt det onsdag danske lufthavnes hjemmesider.

Også her varslede Anonymous Sudan et angreb - og påtog sig ansvaret.

- De danske lufthavne vil være vores første mål, lød det først på dagen.

TV 2 har forsøgt at spørge Anonymous Sudan, hvor det næste angreb vil ramme.

Det vil gruppen ikke svare på.

Indtil videre har ingen danske myndigheder hverken be- eller afkræftet, at det netop skulle være Anonymous Sudan, der stod bag nedbruddet hos lufthavnenes og hospitalernes hjemmesider.