Partier bryder uskreven regel i storebededagsafstemning

Hvis regeringen skal have flertal for sit forslag om afskaffelse af store bededag, så skal de møde op med alle medlemmer på tirsdag.

Partierne SF, Danmarksdemokraterne, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vil ophæve de såkaldte clearinger i forbindelse med tredjebehandlingen af lovforslaget om afskaffelse af store bededag på tirsdag.

Det skriver de i en fælles pressemeddelelse.

De fem partier finder, at regeringens forslag om at afskaffe store bededag er så indgribende i "hårdtarbejdende lønmodtageres liv, gældende overenskomsterne og kirkens indre anliggender", og flest mulige folketingspolitikere derfor skal have mulighed for at stemme i salen.

- Det er vidtgående både at forbigå arbejdsmarkedets parter og samtidig ikke høre vælgerne før et valg. Kritikken er massiv af regeringens forslag om at afskaffe store bededag, og vi synes, sagen har en karakter, hvor det kun er rimeligt at folketingsmedlemmerne skal i salen og trykke ja eller nej, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, i pressemeddelelsen.

Gentleman-aftale

Clearingerne er uformelle aftaler mellem folketingsgrupperne, der gør det muligt for folketingsmedlemmer at være fraværende til afstemninger i Folketingssalen.

Helt konkret sikrer aftalerne, at der er lige mange fraværende fra oppositionen og fra regeringen og deres eventuelle støttepartier, så magtbalancen bibeholdes. Altså en slags gentleman-aftale.

Det er op til de enkelte partier at beslutte, hvilke medlemmer der skal stemme på dagen, og det er altså denne uskrevne regel, de fem oppositionspartier nu bryder med, når de de vil møde op med alle medlemmer.

- Regeringens beslutning om at afskaffe store bededag er kommet som en tyv om natten. Det splitter i den grad danskerne, som ikke havde mulighed for at tage stilling til spørgsmålet i valgkampen. Derfor er det rimeligt, at alle medlemmer af Folketinget helt ekstraordinært giver deres holdning til kende og stemmer i Folketingssalen på tirsdag. For ingen skal kunne putte sig, udtaler formand i Nye Borgerlige, Lars Boje Mathiesen.