Coronavariant med øgenavn efter havmonster er nu den mest dominerende i Danmark

XBB.1.5 undviger immunitet fra tidligere smitte og vaccination bedre end alle andre varianter. Samtidig er varianten til dato den mest smitsomme.

I starten af januar kunne Statens Serum Institut (SSI) ikke udelukke, at en ny coronavariant ville blive den dominerende i Danmark til forĂĄret.

Men faktisk er det gĂĄet endnu hurtigere, end seruminstituttet spĂĄede: Omikron-varianten XBB.1.5, der er pĂĄ eksperternes radar, blev fra sidste uge den mest dominerende variant i Danmark.

Det fremgĂĄr af den nyeste tendensrapport fra SSI.

Smitter bedre, undviger bedre og binder bedre

SSI oplyser i rapporten, at varianten ikke er forbundet med mere alvorlig sygdom.

Varianten breder sig, men ikke med den kraft, vi har frygtet

Allan Randrup Thomsen, professor

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, oplyser imidlertid i sin seneste risikovurdering fra fredag, at det endnu globalt er begrænset med data til ”fuldstændigt at kunne vurdere,” om varianten skaber mere alvorlig sygdom end tidligere varianter.

- Samlet tyder tilgængelig information ikke på, at XBB.1.5 udgør en større risiko for folkesundheden i forhold til andre cirkulerende Omikron-varianter, oplyste WHO dog også.

Ét er dog sikkert: XBB.1.5 er både mere smitsom, bedre til at undvige immunitet og kan samtidig bedre binde sig til cellerne i kroppen.

Eller som WHO oplyste i januar: Det er den hidtil mest smitsomme variant, der har cirkuleret, siden pandemien brød ud for tre år siden.

Det kan du læse mere om her.

Stigende smitte i spildevandsprøverne

XBB.1.5 skabte i januar omfattende smitte i blandt andet det nordlige USA, hvor den ifølge den verdensomspændende sundhedsdatabase GISAID også ser ud til at være opstået. I USA udgør varianten nu 85 procent af de sekventerede prøver.

Herhjemme er den gået fra at udgøre 1,5 procent af prøverne i uge 1 til i uge 7 at udgøre 26 procent af alle de sekventerede prøver.

Ifølge professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen ser det dog ikke lige nu ud til, at varianten vil forårsage en ny smittebølge i Danmark.

- Varianten breder sig, men ikke med den kraft, vi har frygtet, og som vi har set i andre lande. Set i forhold til hvor nervøse vi har været for denne variant, så vil jeg sige, at situationen er meget stille og rolig på nuværende tidspunkt, siger han til TV 2.

Efter et stødt fald i spildevandsprøverne siden slutningen af december sidste år viser den nyeste SSI-tendensrapport, at smitten i spildevandsprøverne er steget 17 procent de seneste tre uger.

Bliver kaldt Kraken efter skandinavisk mytologi

Varianten har fået øgenavnet Kraken efter den skandinaviske mytologi. Kraken er et havuhyre med mange tentakler, der ødelagde hele skibe og slæbte sømænd i døden.

Der er tale om en rekombination af to andre Omikron-varianter.

Det betyder, at Omikron-varianter pĂĄ et tidspunkt har smittet den samme person og derved har byttet dele af deres genetiske kode med hinanden.

Der er nu mere end 650 under- og subvarianter af Omikron-varianten. XBB.1.5 er et slags tiptipoldebarn til XBB.