Krigen i Ukraine

Otteårig fik statsministeren i tårer – her er historien bag

Otteårig ukrainer kom til Danmark i april, mens faren stadig kæmper mod russiske styrker ved frontlinjen.

Han har sagt farvel til sin barndom, sit hjem og sin familie.

Beskrivelsen kom fra den ukrainske præst Serggiy Berezhnoy, der i anledningen af årsdagen for krigen i Ukraine holdt bøn i Holmens Kirke i København.

I favnen havde han en otteårig ukrainsk dreng, og det var drengen, han talte om.

- For et år siden havde han og hundredtusindvis af andre ukrainske børn ikke forestillet sig, at deres fremtid skulle være i hænderne på deres aggressive naboland, sagde præsten.

Drengen bar et skilt formet som et hjerte og malet med det danske og ukrainske flag. Med generte øjne kiggede drengen rundt i kirken, hvor kronprinseparret, folketingsmedlemmer og statsminister Mette Frederiksen blandt mange andre sad.

Statsministeren var tydeligt berørt af drengens historie, og hun lod tårerne få frit løb, da den ukrainske præst kunne fortælle om, at drengen måtte efterlade sin far og bedsteforældre i det krigshærgede land.

Flygtede via Polen

Drengen forlod Ukraine med sin mor, moster og storebror for et år siden. Det fortæller drengens moster, Jeanna Shevchenko, til TV 2 efter gudstjenesten.

Jeanna Shevchenko var den første i familien til at ankomme til Danmark, og her ventede hun på sin søster og hendes to børn.

- Mit mål var, at de skulle komme til Danmark, fordi jeg kender til Danmark som journalist gennem 20 år og kender til samfundet her, fortæller hun.

Fra Ukraine skulle Jeanna Shevchenkos familie igennem 20 militære checkpoints i Zaporizjzja og andre besatte byer. Herfra skulle de igennem Polen, inden de 1. april sidste år nåede til Danmark.

Her tilbragte familien de første dage i Sandholm-lejren, inden de fik midlertidigt husly af en bekendt til Jeanna Shevchenko.

Jeg føler, at alle og enhver dansker er klar til at hjælpe Ukraine

Jeanna Shevchenko, ukrainsk flygtning i Danmark

I dag bor familien på Frederiksberg ved København, og børnene er kommet i skole, og Jeanna Shevchenko og hendes søster har fået arbejde.

- Vi har fået det hele, siger hun.

Faren kæmper ved fronten

Jeanna Shevchenko fortæller, at hendes otteårige nevøs far stadig er i Ukraine og kæmper ved frontlinjen mod de russiske styrker. Det er på trods af, at faren ikke har noget erfaring med militæret.

- Han har aldrig før haft noget at gøre med militæret. Men han har læst historie og ved en masse om Anden Verdenskrig. Han bruger de færdigheder, som han har læst om, i krigen for at beskytte vores land, fortæller Jeanna Shevchenko.

På den otteåriges hjerteformede skilt i kirken stod der ”Tak Danmark”, og samme budskab er vigtigt for Jeanna Shevchenko at komme ud med.

- Vi bliver nødt til at fortælle danskerne, at vi virkelig sætter pris på, hvad I gør for os. Vi tager det ikke for givet, siger hun.

Kan Danmark gøre mere for at hjælpe Ukraine?

- Nogle gange tænker jeg, at danskere har været vant til at vente på, at folk spørger om hjælp. Men nu angriber I os med hjælp, siger Jeanna Shevchenko med et smil, inden hun tilføjer:

- Jeg føler, at alle og enhver dansker er klar til at hjælpe Ukraine. Og jeg kan se, hvordan I tømmer jeres lagre af kampvogne og militært udstyr. Jeg kan ikke bede om mere.

Berørt statsminister

Efter gudstjenesten fortalte Mette Frederiksen, at Danmark fortsætter med at støtte Ukraine militært.

- For kort tid siden donerede vi hele vores artilleri, og vi er i forhandlinger med allierede i forhold til kampvogne. Vi vurderer løbende yderligere behov, sagde hun.

Hun fortalte også, at hun blev berørt, fordi det blev ”meget tydeligt i kirkerummet”, hvilke menneskelige ofre der har været i ”den brutale og ondskabsfulde krig fra Ruslands side”.

- Vi har kun et ønske, og det er, at Ukraine vinder krigen. Det kan Ukraine kun, hvis vi og alle vores allierede gør alt, hvad vi kan, sagde statsministeren.