Pensionist frygter at miste over 3000 kroner månedligt for at huse ukrainsk flygtning

Reglerne for samlevende pension betyder, at Jørn Christiansen til maj ikke længere kan tilbyde logi til en ukrainsk kvinde, der er flygtet fra krigen.

Da de ukrainske flygtninge sidste år begyndte at ankomme til Danmark, besluttede Jørn Christiansen sig for at give en hånd med og tilbød en ukrainsk kvinde, at hun kunne flytte ind hos ham.

Der var igen krig i Europa, og der var brug for hjælp til husning af flygtninge, så den 72-årige pensionist troede ikke sine egne ører, da han i sidste uge blev ringet op af en medarbejder hos Udbetaling Danmark.

De havde konstateret, at han ikke længere boede alene, og derfor var han ikke længere berettiget til at modtage pension som enlig, men i stedet som samlever. Ikke nok med, at han stod til at miste næsten 3800 kroner før skat hver måned, så risikerede han også at skulle tilbagebetale en del af sin pension fra det seneste år.

- Jeg var målløs, chokeret, vred og fortvivlet på samme tid. Vi har det jo godt i Danmark, og jeg følte, at det var min pligt at hjælpe, men nu står jeg tilbage med en følelse af, at det er et grotesk system, siger Jørn Christiansen til TV 2.

Et fortvivlet menneske uden andet end en kuffert

Sagen begyndte i maj 2022, da Jørn Christiansen kontaktede Viborg Kommune, hvor han bor, og her kom han i kontakt med den 55-årige Inna Morenets, der var flygtet fra Ukraine, som 25. maj 2022 flyttede ind hos ham.

Han har selv rejst meget i Ukraine og Rusland og taler russisk, så det var oplagt for ham, at han kunne yde en særlig indsats.

- Jeg hørte om genhusningsproblemer og fortvivlede mennesker, der havde forladt alt, hvad de ejede, og værst af alt – deres kære. Det gjorde stort indtryk på mig, og da jeg boede i et hus med ekstra værelse, besluttede jeg at give husly til en flygtning, siger Jørn Christiansen.

Inna Morenets havde hverken pas eller papirer. Hun havde blot sit tøj og en enkelt kuffert, og hun havde forladt både hjem og familie. Heriblandt sin demente mor.

- Hun var knust efter en ubehagelig rejse, forvirret på grund af sprogproblemer og fortvivlet, så jeg hjalp med alt det praktiske, siger den 72-årige pensionist.

Det gjaldt både med hensyn til registrering og kontakt til de danske myndigheder, men også med at få Inna Morenets' mor genhuset i et mere sikkert område i Ukraine.

Kommunen er glad for hjælpen

I forbindelse med opholdstilladelse udstedt efter særloven var det nødvendigt med en adresse for at få et gult sygesikringskort, og da Jørn Christiansen tog kontakt til kommunen, lød det, at det på ingen måde ville få betydning for ham selv.

- Tværtimod var de glade for min hjælp, da de selv kæmpede med pladsproblemer til de ukrainske flygtninge i kommunen, siger han.

Efterfølgende har Inna Morenets fået arbejde som rengøringsassistent – først i et bageri og sidenhen i en idrætshal nogle kilometer fra Jørn Christiansens hjem.

- Opholdet hos mig er fuldstændig gratis, jeg stiller min bil til rådighed, så hun kan passe sit arbejde, og jeg har sørget for, at hun flere gange om ugen deltager i danskkurser, fordi det er den bedste måde at få en tilværelse i et nyt land, siger Jørn Christiansen.

Han afviser, at Innas Morenets og han selv er blevet et par, efter at hun er flyttet ind.

- Gad vide, om jeg havde fået det samme spørgsmål, hvis det var en mand, der var flyttet ind, siger han.

Ikke kun en økonomisk hjælp

Det er ikke kun i forhold til det praktiske, at den 72-årige pensionist involverer sig. For det er ikke bare lige til at åbne sine døre for en fremmed, og da slet ikke, når den fremmede er flygtet fra en krig.

- En ting er, at man ikke kan opføre sig, som man plejer, når man ikke er alene i huset, men jeg skal også være følelsesmæssigt til rådighed for en person, som har det rigtigt svært, forklarer Jørn Christiansen og uddyber:

- Der kan være dage, hvor alt er godt, men pludselig svarer familien ikke, når hun ringer. Det er jo ikke, som når en herhjemme ikke svarer – her ved vi reelt ikke, om hendes familie er levende eller døde.

Det, at han taler russisk og har rejst i både Ukraine og Rusland, har givet en god forståelse for kulturen og givet ham en mulighed for at aflaste Inna Morenets.

- Jeg fungerer som samtalepartner for hende og lytter til hendes sorger og frustrationer. Samtidig bruger vi det til at træne hendes danskegenskaber, siger Jørn Christiansen.

Udsættelsen og konsekvensen

Da opringningen fra Udbetaling Danmark kom, blev Jørn Christiansen med egne ord vred. Han havde ingen forståelse for deres beslutning, som han fandt dybt uretfærdig.

Derfor klagede han med det samme over beslutningen, og tirsdag fik han så en ny afgørelse tilsendt i sin e-Boks.

"Vi har på den baggrund vurderet, at der alene er tale om et kortvarigt og midlertidigt ophold. Du får derfor fortsat beregnet din pension som enlig," står der i afgørelsen, som TV 2 er i besiddelse af.

Ændringen kom med den begrundelse, at Inna Morenets' ophold alene forventes at vare cirka 12 måneder fra 25. maj sidste år. Men det er en absurd beslutning, for hvem ved, hvor længe krigen kommer til at vare, siger Jørn Christensen.

- Bliver hun længere, vil de fortsat ændre min pension til samlevende i stedet for enlig, og jeg kan stadig risikere at skulle tilbagebetale et større beløb. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, siger han.

I sidste ende kan konsekvensen blive, at Inna Morenets må flytte ud af Jørn Christiansens hjem og klare sig selv.

- Jeg har på ingen måde råd til at have hende boende, hvis min udbetaling bliver sat ned, og jeg kan ikke se, hvem det skulle gavne. Ikke hende i hvert fald. Det virker som et unødvendigt bureaukrati og paragrafrytteri, siger den 72-årige pensionist.

OPDATERET 23.02: Efter udgivelsen af denne artikel har TV 2 været i kontakt med Udbetaling Danmark, der ikke kan gå ind i konkrete sager, men fortæller, at når de laver en afgørelse i en sag, er det som udgangspunkt den, der er gældende. Ifølge afgørelsen fra Udbetaling Danmark er vurderingen, at Jørn Christiansen er enlig. Hvis samlivsforholdet ændrer sig, skal der dog laves en ny vurdering.

I en skriftlig udtalelse fra Udbetaling Danmark lyder det blandt andet:

"Udbetaling Danmark gør sig altid umage med at kommunikere klart og tydeligt, og vi beklager selvfølgelig, hvis der bliver skabt usikkerhed i forbindelse med vores henvendelse. Om man er enlig eller samlevende beror altid på en konkret vurdering. Derfor er vi altid i kontakt med de pågældende borgere omkring deres samlivsforhold for at sikre os, at pensionisten bliver hørt, og at vi altid har de rigtige oplysninger."

Jørn Christiansen fortæller til TV 2, at han er glad for at høre, at det er muligt, at han kan blive ved at have den ukrainske flygtning boende.

_