GO'

Præst underviser konfirmander i, at Gud ikke er mand eller kvinde

Teolog Iben Thranholm mener, at det er forkert at omtale Gud som andet end hankøn.

Fadervor, du som er i himlene.

Sådan lyder den velkendte trosbøn Fadervor, som vi kender den. Men er Gud i virkeligheden en mand, en kvinde eller noget helt tredje?

I England har kirken nedsat en kommission, der skal undersøge, om præsterne i England skal prædike kønsneutralt – en undersøgelse, som allerede har fået opmærksomhed fra Ruslands præsident, Vladimir Putin.

I sin tale til nationen tirsdag brugte han det som et eksempel på, at "Vesten ikke ved, hvad de laver", skriver Daily Mail.

Men i Danmark bliver der allerede prædiket kønsneutralt, og spørger man Kathrine Fischer, der er sognepræst i Nørresundby Kirke, er hun ikke i tvivl:

- Gud har ikke et køn, siger hun i 'Go’ aften LIVE'.

Ifølge Kathrine Fischer har mange i dag en forældet opfattelse af, at Gud er en mand, og når hun prædiker og underviser konfirmander, omtaler hun derfor hverken Gud som en mand eller en kvinde.

- De konfirmander, vi har i år og har haft de sidste par år, er simpelthen låst fast i, at Gud er en mand, siger Kathrine Fischer og understreger, at der er brug for at få bredt gudsforståelsen ud.

Teolog kritiserer undervisning

Iben Thranholm, der er teolog og debattør, er uenig.

Hun mener, at man skal opfatte Gud, som det står beskrevet i bibelen – som en faderskikkelse.

- Det handler ikke om, hvad vi tror om Gud. Det handler om den måde, Gud har præsenteret sig selv på, siger Iben Thranholm i ‘Go’ aften LIVE’.

Ifølge Iben Thranholm er det i strid med den kristne tro, at Kathrine Fischer ikke lægger vægt på, at Gud har valgt at give sig til kende som hankøn og som far.

Jeg er ikke i tvivl om, at det handler om tiden, som det er skrevet ind i

Thomas Gudbergsen, sogne- og sygehuspræst

For Gud er ikke kønsneutral, lyder det:

- Det, hun skal forkynde, er, at Gud har valgt at give sig til kende som hankøn og som far, og hvis ikke hun gør det, så er hun på vej over i at gøre kristendommen til en anden religion, end det den er, siger Iben Thranholm.

Et spørgsmål om samtiden

Thomas Gudbergsen, der er sogne- og sygehuspræst, mener i modsætning til Iben Thranholm heller ikke, at man er forpligtet til at omtale Gud som en mand.

Heller ikke selvom han medgiver, at det er indiskutabelt, at bibelen omtaler Gud som en mand.

Gud begrænser ikke sig selv til et bestemt køn, og tiden dengang, biblen blev skrevet, var en anden, lyder det fra Thomas Gudbergsen i 'Go' aften LIVE'.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det handler om tiden, som det er skrevet ind i, siger han og uddyber:

- Jeg kan ikke se, at kirken i dag kan være forpligtet på pronomenets betydning.

Afstemning

Bør Gud være kønsneutral?

Sognepræst vil ikke ændre undervisning

I Nørresundby Kirke kan sognepræst Kathrine Fischer godt forstå, hvis nogle mener, at Gud kun kan være en mand.

Men hun har ikke tænkt sig at ændre på sin undervisning.

Hun beder stadig Fadervor, men hun siger ikke han eller hun om Gud. Kathrine Fischer siger bare "Gud", forklarer hun i 'Go' aften LIVE'.

Helt konkret laver Kathrine Fischer en aktivitet med konfirmanderne, hvor hun har samlet 58 forskellige måder på, hvordan Gud bliver omtalt i Bibelen.

- Her er der billeder af Gud som faderen, som herren og hyrden, men der er også en masse andre billeder og beskrivelser af, hvem Gud er. Eksempelvis er Gud også beskrevet som en brændende busk, en hjørnesten i en bygning eller en hønemor, siger hun.

Og der er ifølge sognepræsten masser af eksempler på lande, hvor man har en anden forståelse af Gud, selvom man læser ud fra den samme bibel.

- I Grønland har man fokus på nogle helt andre gudsforståelser. I nogle af de grønlandske bønner bliver Gud blandt andet beskrevet som Modernatur, hvilket er en stor del af deres gudsbegreb, slutter hun.

Se hele indslaget om præsten, der ikke mener, at Gud er en mand, på TV 2 PLAY