Bager med fastelavns-opsang til kunder: - Der er folk, som nærmest ryster i kroppen af vrede
På det københavnske bageri Alice oplever man aggressive kunder, når de eftertragtede fastelavnsboller er revet væk.
Normalt er kunderne ellers søde på kanten mellem Amager og Christianshavn, hvor det lille, men meget velbesøgte københavnerbageri Alice har til huse.
Men i sæsonen for fastelavnsboller bliver stemningen anderledes. Pludselig bliver der kort vej til skældsord og aggressiv adfærd fra forsmåede kunders side.
Det har nu fået bageriets ejer, Anders Lorenz, til tasterne med et opslag på Instagram for at komme de mest opfarende kunder i forkøbet med en venlig, men bestemt opsang.
- Der er folk, som er rigtigt sure, og som har svært ved at holde deres reaktioner tilbage, siger Anders Lorenz til TV 2.
Udsolgt klokken 11
Alice bager normalt cirka 200 fastelavnsboller om dagen. Det anmelderroste bageri sælger dem til en pris på 45 kroner, og de går – som man siger – som varmt brød.
Ofte har der i sæsonen været udsolgt allerede klokken 11 om formiddagen. Det betyder, at mange kunder har fået en lang næse frem for smagen af flødeskum, creme, saltkaramel eller solbærmousse placeret i en wienerbrødsbolle.
Og de uforløste forventninger får vreden til at skumme fra nogle af dem, der går forgæves.
- Det er de få vrede kunder, der fylder meget. Det er også deres møgfald, som bliver siddende i kroppen bagefter, og som man husker, når man går hjem fra arbejde, siger bageriejeren.
Anders Lorenz understreger, at der også er mange søde og forstående kunder i køen. Men i sæsonen for fastelavnsboller sker det ikke desto mindre på daglig basis, at der kommer en regulær "nedsmeltning" fra vrede kunder.
- Vores ansatte får at vide, at de er nogle klaphatte, at de sgu da bare skal lave nogle flere fastelavnsboller, og "hvor svært kan det være?". Der er folk, som nærmest ryster i kroppen af vrede, fordi det er ved at koge over for dem, når de næsten er ved at gå om bag disken, siger Anders Lorenz.
Hård kost
For nogle af de ansatte, der er unge og relativt uerfarne, er det hård kost at få den slags skældud.
- Det er også for deres skyld, at jeg har valgt at gå på sociale medier og skrive om det her problem. Det har tæret på nogle af vores ansatte, som går og tænker over, hvad de skal forberede sig på af møgfald, fortæller Anders Lorenz.
Men når man nu er ramt af både succes og efterspørgsel, hvorfor så ikke bare producere mange flere fastelavnsboller for at mætte markedet?
- Vi kunne godt producere os ud af det ved at lave mange flere fastelavnsboller om dagen, men så skulle jeg bede folk om at arbejde 12-16 timers vagter, og det vil jeg ikke bede mine ansatte om, siger Anders Lorenz.
På fastelavnssøndag valgte Alice at lave 500 styk og kunne melde udsolgt.
Tog fart i 2020
Fastelavnsboller tog for alvor fart som hypet fænomen i 2020. Det vurderer Nichlas Frese, der er bagerichef hos det populære Andersens Bakery, over for TV 2 Kosmopol.
Før da varede en fastelavnsbollesæson højst to uger, men nu indledes den i begyndelsen af januar, forklarer han.
Andersens Bakery er et af flere bagerier, som fortæller til TV 2 Kosmopol, at fastelavn er blevet deres nye højsæson.
- Vores omsætning er nu tre gange så høj hver dag i fastelavnssæsonen. Det er helt vildt, siger han.
Denne weekend producerede Andersen Bakery 3000 fastelavnsboller.
- Der er gået lidt sport i at få fat i de her fastelavnsboller, fortæller Nichlas Frese.