Overenskomstaftale for 600.000 private nærmer sig
Industriens overenskomst betegnes som det såkaldte ”gennembrudsforlig”. Det betyder, at det sætter rammerne for de resterende overenskomster i år.
En aftale om en ny overenskomst for 600.000 privatansatte nærmer sig.
Parterne i overenskomstforhandlingerne på industriområdet bekræfter over for TV 2, at det store forhandlingsudvalg på lønmodtagersiden er blevet indkaldt og hastet til København.
Ifølge TV 2s oplysningerne er der blevet forhandlet natten igennem.
- Vi er i den absolutte finale. Nu er vi der, hvor vi skal finde ud af, om det kan det briste eller bære? siger Henny Christensen, der er redaktør på TV 2 News og følger forhandlingerne tæt.
Lørdag aften lagde Claus Jensen, formand for Dansk Metal og en sammenslutning af ni fagforeninger kaldet CO-Industri, et billede op fra forhandlingerne i Industriens Hus i København med teksten:
"I dag er alle forhandlerne samlet med henblik på at nå en aftale. Det bliver svære forhandlinger, men vi sætter alt ind på at komme i mål."
Redaktør: Man er nået rigtig, rigtig langt
Henny Christensen ser opslaget som et tegn på, at parterne nærmer sig hinanden.
- Når Claus Jensen – lønmodtagernes topforhandler – lægger sådan et billede ud på Facebook, så er det for at signalere, at der er fremdrift i forhandlingerne. Hvis forhandlingerne gik dårligt, ville Claus Jensen ikke lægge sådan et billede ud.
Henny Christensen peger desuden på, at forhandlingerne er på sit sidste stadie, når forhandlingsudvalget, der består af repræsentanter for fagforeninger i hele landet, bliver kaldt til København.
- Man er nået rigtig, rigtig langt, når det store forhandlingsudvalg kommer ind, siger hun.
Lønnen er altafgørende
Ifølge Henny Christensen er det mest afgørende for at nå en aftale, hvor meget den skal koste.
- Lønnen er det altafgørende. Økonomien er presset for lønmodtagerne på grund af inflationen, mens virksomhederne er bange for, at konkurrenceevnen kan blive presset. Så man skal finde en balance, siger hun.
Og netop denne aftale er ekstra spændende, da den sætter standarden for de andre aftaler, der skal laves i løbet af året.
Industriens overenskomst betegnes som det såkaldte ”gennembrudsforlig”. Det betyder, at det sætter rammerne for de resterende overenskomster i år.
Hovedforhandlerne fra Dansk Industri og CO-industri har i løbet af weekenden været samlet for at komme i mål med aftalen.
Hvis ikke de kan nå at blive enige inden 1. marts, kan forhandlingerne rykkes videre til forligsinstitutionen, hvor en uvildig mægler hjælper med at nå frem til en aftale.