Krigen i Ukraine

Markant flertal af danskerne bakker op om at sende våben til Ukraine

Selvom der er gået knap et år, siden Rusland invaderede Ukraine, er danskernes støtte til ukrainerne stadig stærk.

Da russiske kampvogne 24. februar sidste år rullede ind over grænsen til Ukraine, blev det startskuddet på den største krig i Europa siden Anden Verdenskrig.

Danmark og en lang række lande fra NATO-alliancen besluttede sig i samme ombæring for at støtte det ukrainske forsvar med våben, og det skal vi blive ved med, hvis det står til danskerne.

Det er ikke oplagt at sende F-16-fly

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V)

I en ny Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken svarer fire ud af fem, at det er godt, at Danmark donerer våben til ukrainerne. 1007 mennesker har svaret på målingen.

Modsat Ruslands forventninger – eller måske snarere forhåbninger – valgte Ukraine ikke at kapitulere. Tværtimod satte ukrainerne hælene i og slog tilbage med hjælp fra våben, de havde fået doneret fra Vesten.

Og der er intet, der tyder på, at Danmark og resten af NATO har tænkt sig at stoppe med at give ukrainerne våben, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Men det er stadig et åbent spørgsmål, om Vesten vil sende kampfly til Ukraine.

- Som jeg sagde på forsvarsmødet i NATO her for et par dage siden, så ser vi åbent på alle forespørgsler, der måtte komme. Men jeg ser ikke, at vi står over for en donation af vores F-16-fly foreløbigt, siger han.

Støtten kommer fra alle samfundslag

Det er folk fra alle kroge af samfundet, der bakker op om at sende våben til ukrainerne.

I målingen fremgår det således, at støtten kommer bredt helt fra danskere, der har en indkomst på under 149.000 kroner om året og dem, der tjener mere end 800.000 kroner om året.

Det gælder også politiske tilhørsforhold, hvor der er overvejende støtte blandt vælgerne hos samtlige partier. Støtten til donationerne er lavest hos Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

For Troels Lund Poulsen beviser den brede opbakning, at danskerne "forstår ukrainernes frihedskamp", siger han. Derfor forventer han også flere donationer, men fremover vil det ikke længere blive våben, der tages fra vores eget forsvar, lyder det.

- Vi har givet det, der var mest oplagt. I fremtiden kan vi donere ting, vi kan købe fra våbenproducerende fabrikker eller sammen med andre lande, ligesom vi for nylig var med til at give 100 Leopard-kampvogne, siger ministeren.

Vi skal udfase vores egne F-16-kampfly næste år. Hvorfor giver vi ikke dem, når vi skal give ukrainerne flere våben?

- Jamen, jeg siger, at jeg er åben for at diskutere det, men det er ikke oplagt at sende F-16-fly i den situation, vi står i. Du kan ikke betjene dem fra den ene dag til den anden, der skal omfattende træning til. Det er et spørgsmål om at kunne vedligeholde flyene og servicere dem. Det er et meget stort setup, der skal til.

Ukraine takker Danmark i video

Den danske støtte til Ukraine er blevet bemærket i det krigshærgede land, som har lavet en video med fokus på Danmarks donationer af nyt produceret artilleri i form af 19 Caesar-haubitsere.

- Danmark har givet Ukraine alle sine Caesar-haubitsere. En sand ven ved, at vores kamp er Europas kamp. Tak, Danmark, skriver Ukraines forsvarsministerium.

Den fungerende forsvarsminister slår dog også fast, at der vil komme flere donationer:

- Jeg synes, at vi skal fortsætte med de meget store donationer, vi har givet. Få kampvognene (de 100 Leopard-kampvogne, red.) til at virke, sørge for træning, uddannelse og reservedele. Det er en meget vigtig donation, som ukrainerne også sætter pris på, siger Troels Lund Poulsen.