Kina spænder ben for forskergruppes opklaring af coronaens oprindelse
Laboratorielækage og vilde dyr på markedet i Wuhan er nogle af de spor, som dansk forsker ønsker at undersøge nærmere.
Hvordan og hvor opstod den virus, der skabte en af de største sundhedskatastrofer i nyere tid, og som lukkede verden ned og krævede millioner af liv?
Som tiden går, bliver det sværere og sværere at finde svar på netop dette spørgsmål.
Og nu har det hold af eksperter fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der undersøger coronavirussens oprindelse, stødt panden mod en mur.
Holdet af eksperter venter nemlig på at få adgang til vigtige data, som de kinesiske myndigheder nægter at give dem.
Det fortæller professor i folkesundhedsvidenskab, virus, infektioner og epidemier ved Københavns Universitet Thea Kølsen Fischer, der er en del af WHO’s hold af viruseksperter. Hun er uforstående over for de kinesiske myndigheders manglende samarbejdsvilje.
- Der er ingen tvivl om, at når en virus som coronavirus har ramt hele verden så alvorligt, som er tilfældet, burde der ikke være nogen, der kan nægte at samarbejde videnskabeligt med henblik på at få hver sten vendt, mener Thea Kølsen Fischer, der desuden er forskningschef ved Nordsjællands Hospital.
Spor bliver koldere med tiden
Thea Kølsen Fischer var en del af holdet, der udarbejdede den første WHO-rapport om coronavirussens oprindelse, der udkom i marts 2021.
Efter rapporten slog WHO fast, at der stadig manglede en del viden, før der kunne drages en endelig konklusion på coronamysteriet.
Derfor oprettede WHO en ny gruppe med flere af de samme eksperter til videre undersøgelser under navnet SAGO – Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens.
Thea Kølsen Fischer er også en del af denne gruppe. Og det er den, hvis arbejde nu er blevet mødt af barrierer.
- Vi venter på adgang til sammen med de kinesiske videnskabsfolk at komme videre med de mange spor, der fortsat er, men som bliver koldere for hver dag, der går, forklarer Thea Kølsen Fischer.
Hun fortæller videre, at nogle af de spor, der mangler at blive fulgt op på, er de dyr, der blev solgt på det meget omtalte Wuhan-marked.
Ifølge professoren er virussen nemlig ikke opstået på markedet, men smitten er eksploderet dér.
Derfor mener Thea Kølsen Fischer, at det blandt andet kunne være interessant at undersøge, hvor de vilde dyr, der blev solgt på markedet, kom fra, samt hvilke jægere eller farme der havde med dem at gøre, og hvordan de blev transporteret.
Barrierer burde "slet, slet ikke" være der
Ifølge Thea Kølsen Fischer var dyresporene nogle af de informationer, som WHO-ekspertgruppen søgte at få svar på, da de var i Kina for at lave undersøgelser i januar og februar 2021.
- Dengang lød forklaringen blandt andet, at der var nogle gdpr-regler spændte ben for, at vi kunne få adgang til individ-data. Sådan ville det også være i Danmark, men på sigt ville man jo arbejde på at sikre de tilladelser. Med andre ord burde flere a de barrierer, som vi blev mødt med dengang, slet, slet ikke være der længere, siger hun.
Et andet "naturligt spor" at følge vil ifølge Thea Kølsen Fischer være, hvorvidt der har været en lækage fra et laboratorie i Wuhan. Men heller ikke her kan forskerne få adgang, hvilket undrer virologen.
- Hvis kineserne insisterer på, at coronavirus ikke kommer fra et laboratorie, hvorfor kan et internationalt hold så ikke få adgang til de forskellige laboratorier? Det er svært at forstå, hvad der på tredje år blokerer for det, siger Thea Kølsen Fischer.
Ifølge den danske forsker er det en vigtig viden at få tilegnet sig for at undgå, at epidemier i fremtiden kan opstå ud fra samme mekanismer.
- Hypotetisk set kan det samme ske igen, indtil vi finder ud af, hvad det er, der er foregået, siger Thea Kølsen Fischer og tilføjer:
- Vi er simpelthen nødt til at vide, hvordan covid-19 er opstået, for det har kostet hele verden så helt ekstremt mange ofre.
Fortsat optimistisk om opklaring
Tidligere i denne uge skrev tidsskriftet Nature, at den manglende samarbejdsvilje fra Kina havde fået WHO til helt at droppe planerne om at finde coronaens oprindelse. Men efterfølgende har Verdenssundhedsorganisationen været ude at korrigere den melding.
Ifølge Thea Kølsen Fischer er det fortsat WHO's plan at opklare coronaens første tid på Jorden.
Hun er samtidig også forhåbningsfuld om, at det kan lykkes at nå til en endelig konklusion.
- Når det så er sagt, tog det næsten 14 år at blive helt sikker på, at den oprindelige SARS-virus kom fra desmerkattene. En ting er at få mistanke og finde nogle spor, men det kan tage lang tid endeligt at kunne konkludere noget. Det er også derfor, at jeg ikke giver op endnu, siger hun.
Tidsskriftet Nature har forsøgt at række ud til de kinesiske myndigheder for at få svar på, hvorfor ekspertgruppen ikke kan få adgang til vigtige data. Myndighederne er ikke vendt tilbage på tidsskriftets henvendelse.