Stigende corona i spildevandet tyder på mørketal for smittede

Mens antallet af PCR-test falder, viser spildevandsprøver stigende coronasmitte i samfundet.

Statens Serum Institut (SSI) ser en øget forekomst af covid-19 i spildevandsprøver.

Det kan tyde på, at der er et mørketal i antallet af smittede, skriver SSI i en pressemeddelelse baseret på den ugentlige tendensrapport om coronasituationen.

- Da antallet af PCR-test er faldende, og testaktiviteten er på et lavt niveau, kan det tyde på, at stigningen i spildevandet er udtryk for et mørketal i antallet af smittede, skriver SSI.

Ser man på antallet af personer, der er bekræftet smittet med covid-19 ved brug af PCR-test, ligger det de foregående uger stabilt på 17 til 18 tilfælde per 100.000 indbyggere.

Test faldet drastisk

Der er ikke længere en opfordring til, at man lader sig teste, hvis man ikke er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19.

Det har medført, at antallet af PCR-test er faldet drastisk.

Forleden blev det meldt ud, at alle offentlige corona-testcentre lukker senest 31. marts.

Overvågningen af covid-19 i spildevandet giver myndighederne et indblik i, hvordan smitten udvikler sig i samfundet uafhængigt af antallet af testede.

Antallet af steder, hvor man udtager prøver fra spildevandet, blev dog nedjusteret i begyndelsen af februar fra 87 til 29 steder.

Flest smittede på 80 år

Den højeste forekomst af coronasmitte ses blandt de ældste på 80 år. Her var antallet af bekræftede smittetilfælde i sidste uge 42 tilfælde per 100.000 indbyggere.

For befolkningen som helhed var det 18 tilfælde per 100.000 indbyggere.

Antallet af indlagte med covid-19 er torsdag 196 personer, heraf er 11 indlagt på intensivafdelinger og tre i respirator.

De indlagte kan dog være indlagt af andre årsager end covid-19.