Samfund

Dronning Margrethe i opsigtsvækkende interview: Frederik skulle ikke tage beslutningen

Det er bedre, at "den gamle kone" traf beslutningen om at fratage prins Joachims børns titler, siger dronning Margrethe i sjældent interview.

Dronning Margrethe sætter ord på sine tanker om krigen i Ukraine, kongehusets familiære bånd til europæiske lande og relationen til hendes egne nærmeste i et stort interview med Weekendavisen.

Det skabte røre, da dronningen sidste år besluttede at fratage prins Joachims børn deres royale titler af prinser og prinsesse. I nytårstalen bemærkede hun, at "vanskeligheder og uenighed kan opstå i enhver familie, også i min. Det har hele landet været vidne til".

Nu har Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, haft lejlighed til at spørge dronningen ind til beslutningen.

Hvad var årsagen til, at De besluttede at tage titlerne fra prins Joachims børn?

- Jeg er ikke rigtig glad for at komme ind på det, hvis jeg skal være ærlig. Jeg kunne godt sige noget, men man skal ikke sige alting. For mig har det været vigtigt, at det ikke skulle være Frederiks lod at tage sådan en beslutning. Det var bedre, at det var mig, svarer dronning Margrethe.

Hvorfor?

- For så er det den gamle kone, der har besluttet det. Men det er lidt for tæt på endnu til at tale om.

Krise i de europæiske monarkier?

Efter at have vist dronningen to billeder af det danske kongehus, som er malet med 130 års mellemrum, beder Martin Krasnik dronningen om at forholde sig til, om de europæiske monarkier er i krise.

Familien på det første billede består af langt flere personer end familien på det andet billede – som er det nylige billede af dronningen, hendes to sønner og deres partnere.

Dronning Margrethe afviser, at monarkierne ligefrem er i krise, men hun fremhæver, at kommunikationen har ændret sig, og at folk i dag vil have et større indblik i de kongelige familiemedlemmers tanker og holdninger.

Og så bemærker hun, at nogle familiemedlemmer af monarkier måske kæmper med at forstå de pligter, som følger med livet som kongelig.

Helt centralt for kongehusenes overlevelse er det, at en arvtager skal være klar, når regenten stopper. Sådan lyder det fra dronningen, der fortæller, at hun ikke selv tænker meget på døden og oplever den som "meget abstrakt".

Hun er dog helt tryg ved, at når tiden kommer, så er kronprins Frederik klar til at tage over som konge.

De europæiske bånd og Putins kolde øjne

Når Frederik tager over som konge, bliver han det næste led i en lang kæde af monarker, der har nære forbindelser til flere europæiske lande.

Dronning Margrethes mor kom eksempelvis fra Sverige, hendes mormor kom fra England, hendes farmor kom fra Tyskland – og hendes fars mormor var russisk storfyrstinde, mens hendes fars faster, prinsesse Dagmar, blev sendt til Rusland og giftet ind i den russiske zarfamilie, der blev dræbt under Den Russiske Revolution i 1918.

Netop Rusland har fyldt meget i dronning Margrethes tanker det seneste år efter russernes fuldtonede invasion af Ukraine.

Dronningen husker fra møder med den russiske præsident, Vladimir Putin, at hun "aldrig har set så kolde øjne". Hun husker ham ikke som behagelig, siger hun til Weekendavisen.

Til gengæld er hun imponeret over Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, som ingen regnede med, men som "evner at tage hele nationen på sig", som hun formulerer det.