Samfund

Nekrolog: Leo Nielsen delte ud af kærlighed og godt humør

Leo Nielsen, som var den ene halvdel af den legendariske duo Sussi & Leo, er død.

I over 50 år har de to været nærmest synonyme med hinanden. Sussi og Leo.

Man kunne ikke nævne den ene uden også at nævne den anden.

Men nu er det slut. For Sussi har mistet sin Leo.

Natten til lørdag sov Leo Brinkmann Nielsen ind i parrets hjem i Saltum i en alder af 67 år.

Det skete efter en længere periode med sygdom og flere indlæggelser.

Spredte humør i 23 år i Skagen

Leo Nielsen mødte sin Sussi, da de begge var 15 år gamle og gik i 9. klasse på Saltum Centralskole.

Det var deres fælles passion for musik, der førte dem sammen.

Leo spillede på det tidspunkt i et band, der kaldte sig Starfighters, og Sussi var meget interesseret i at være med.

Da Leo svarede, at det "ikke var for tøser", fik han en syngende lussing. Så var Sussi med – og kort efter var de kærester.

Allerede året efter var bandet reduceret til en duo. Leo spillede på harmonika og Sussi på guitar. Til at begynde med underholdt de ved privatfester, konfirmationer og bryllupper i området.

- Så begyndte min far at køre rundt og se, om han kunne sælge os, som Leo Nielsen fortalte i et jubilæums-interview med TV 2 Nord i 2021.

Deres første professionelle spillejob fik de på et afbud i september 1971 på restaurant Peter Bådsman i Løkken. Og som 18-årige kunne de kalde sig fuldtidsmusikere. Dog med så sparsom en indtægt, at de måtte bo hjemme hos Leos forældre.

Det var først, da parret i 1979 tegnede kontrakt med værtshuset Skansen i Skagen, at de gradvist blev berømte – og berygtede – i hele landet.

Med duoens helt unikke blanding af populære sing-along-kopinumre, hjemmesyede outfits og Sussis høje benspjæt trak de fulde huse seks dage om ugen. År ud og år ind.

- Vi havde så mange stamkunder, der kom fra hele Skandinavien, og de ville have de samme numre hver gang. 'Smoke on the Water', 'Himmelhunden' og så videre, sagde Leo Nielsen i et interview med Information i 2022.

Sussi & Leo blev en af Skagens største turistattraktioner på linje med Krøyers hus, Grenen og Brøndums Hotel.

Til tider tærede de lange og ensformige arbejdsdage på parrets private forhold, og i perioder fik Leo for mange øl. Men trods skænderierne formåede de at holde liv i optimismen og kærligheden.

Duoen fortsatte som humørspredere i Skagen helt frem til 2003, hvor de valgte at stoppe kontrakten med Skansen efter 23 år og over 4000 koncerter.

Fra 2003 til 2006 optrådte de på deres eget spillested Ritz i Frederikshavn, dog ikke med samme succes som i Skagen. I de efterfølgende år turnerede det legendariske par landet rundt i deres autocamper, der fungerede som duoens tourbus.

I 2021 kunne de fejre 50-årsjubilæum – både som kærester og musikerkolleger.

Uheldigt fald gav komplikationer

Leos fysiske nedtur begyndte i 2016, hvor Leo Brinkmann Nielsen faldt ned fra en stige i parrets tourbus og brækkede sin hofte.

Efterfølgende fik han skiftet hele hoften, og selvom han i første omgang klarede sig fint med krykker, stødte der siden flere komplikationer til på grund af en slem infektion.

Først satte Leos ene nyre ud, og så fik han konstateret stafylokokker. Musikeren blev livstruende syg og måtte i dialyse. I forbindelse med sin sygdom mistede han desuden synet på sit venstre øje.

Han fik den besked af lægerne, at han ikke ville komme til at gå igen.

Med sin vante stædighed var Leo Nielsen dog ikke villig til at give op uden kamp.

- Jeg føler ingen begrænsninger, krykkerne er trælse og i vejen, men så snart jeg er oppe på scenen, tænker jeg ikke på det mere, sagde Leo Nielsen dengang og fortsatte ufortrødent med at tage ud til duoens mange spillejobs.

Men helbredsmæssigt gik det kun ned ad bakke for Leo Nielsen, der havde flere lange hospitalsindlæggelser.

Siden december 2022, hvor den nordjyske musiker blev indlagt med tarmslyng, var han meget svækket.

I løbet af januar nåede Leo Nielsen at blive udskrevet to gange fra hospitalet til parrets fælles hjem mellem Saltum og Vester Hjermitslev.

Han var nu tydeligt afkræftet og tilbragte kun et par uger derhjemme, før han blev indlagt for sidste gang 12. februar.

Ved siden af karrieren som musiker skrev Leo Nielsen en række romaner og noveller. Han udgav de fleste af sine bøger under pseudonym, da der primært var tale om blodige krimier, og han ikke ønskede, at hans dystre skriverier skulle forstyrre musikerduoens glade image.

Først i januar 2023 besluttede Leo Nielsen endegyldigt at indstille sin musikkarriere på grund af sygdom.

Fik ikke børn

Den stærke samhørighed imellem Leo Nielsen og hustruen Sussi gav sig paradoksalt nok udtryk i, at de aldrig fik børn sammen.

Det var Leo, der modsatte sig det, da de var helt unge.

Sussi kom i første række for ham, som han på et tidspunkt udtalte i et interview til Ekstra Bladet.

- Jeg var bange for at miste Sussi under en fødsel. Det er sådan noget pjat, det ved jeg godt. Senere har jeg fortrudt, sagde han.

Selvom de levede i et åbent forhold, hvor de gav hinanden lov til at være utro – både med partnerbytte og i swingerklub – var de aldrig i tvivl om, at de hørte sammen.

Deres kærlighed varede ved til det sidste.