Unge mødre mødes af skepsis: - Er du ikke alt for ung til at få børn?

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at danske kvinder bliver stadigt ældre, når de føder deres første barn.

Ved kassebåndet i Netto i Rødby placerede Nadia Jul Lind sine indkøb.

Heriblandt posen med croissanter, som er hendes to sønners favorit.

Den yngste søn har rundet etårsalderen, mens den ældste er to et halvt år gammel. De var sultne, pirrelige og trætte, og det satte sine tydelige spor i deres mors ansigt.

Jeg føler, at der er mange fordomme om at være ung mor

Nadia Jul Lind

Det blev ikke bedre, da en ældre dame fra køen pludselig udbrød:

- Du kan jo ikke styre dine børn. Skynd dig lige lidt.

Nadia Jul Lind nåede ikke at svare, før kvinden tilføjede:

- Er du ikke også alt for ung til at få børn?

Nadia Jul Lind er i dag 20 år. Hun fødte sin første søn som 18-årig.

Under begge sine graviditeter har hun følt, at hun skulle forsvare, at hun var ung mor. Så de dømmende blikke, nedladende kommentarer og episoder som den i det lokale supermarked er på ingen måde uvant for hende.

Ser man på tallene, skiller Nadia Jul Lind sig da også på mange måder ud fra mængden.

De helt nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder i 2022 var på 29,9 år. Et tal, der de seneste 20 år gradvist er krøbet opad fra 28,4 år i 2002.

Færre unge mødre

Karen Margrethe Dahl, der er chefanalytiker hos VIVE og forsker inden for børn, unge og familier, kalder på ingen måde stigningen markant.

Hun peger dog på, at tallene også viser, at færre i samfundet i dag vælger at blive unge mødre og dermed gravide, inden de er fyldt 20 år.

- Der har altid været ret få 15-19-årige, der er blevet mødre, men i dag er tallet utroligt lavt, siger Karen Margrethe Dahl.

Danmark er i dag et af de lande i Europa, hvor der er færrest unge mødre under 20 år.

Den unge mordrøm

Et andet sted på Sjælland – nærmere bestemt i Næstved – sidder 20-årige Ida Frost Petersen med sønnen August.

Hun var 19 år, da hun blev gravid og var ikke i tvivl om, at hun ville være ung mor.

Hun ønskede sig det inderligt, modsat Nadia Jul Lind, der var noget chokeret, da hun pludselig stod med en positiv graviditetstest i hånden.

- Jeg har nok været skruk, siden jeg var 13-14 år, forklarer Ida Frost Petersen.

Den holdning stod hun ofte helt alene med, og i folkeskolen havde hun fornemmelsen af at være mentalt ti år ældre end sine jævnaldrende.

Med graviditetsmeldingen reagerede folk omkring hende da også vidt forskelligt. Familien var meget positivt stemt, mens vennerne var skeptiske.

Ida Frost Petersen og hendes kæreste skulle gentagende gange svare på spørgsmål og kommentarer som:

- Var det virkelig planlagt?

- Sætter du ikke dit liv på pause?

- Stakkels jer to, at I mister jeres ungdom.

Det var svært for den unge omgangskreds at sætte sig ind i, at det var noget, Ida Frost Petersen og kæresten aktivt ønskede sig.

At skille sig ud fra mængden

Når Nadia Jul Lind i dag går i gadebilledet i Rødby, kan hun godt føle sig malplaceret.

Samme følelse står hun med, når hun henter sit yngste barn i vuggestuen, og der kun er én anden mor i start-20’erne, der giver sit barn overtøjet på i garderoben.

- Jeg føler, at der er koblet mange fordomme til dét at være ung mor, siger Nadia Jul Lind.

Den bulende mave, den rullende barnevogn og de til tider skrigende unger gør for hende, at hun har følelsen af at skille sig ud fra mængden.

Samme følelse sidder Ida Frost Petersen med, selvom hun også ofte får at vide, at hun ser moden ud. Hun bliver derfor ikke med det første mødt af så mange skæve blikke.

For hende opstår fordommene derimod i langt højere grad, når hun nævner sin alder.

- Det er lidt som om, at folk med det samme går ud fra, at det var et uheld, når jeg fortæller, hvor ung jeg er, siger Ida Frost Petersen.

Fertiliteten er kostbar

Selvom gennemsnitsalderen for førstegangsfødende nu er steget til 29,9 år, peger sundhedsplejerske Else Guldager på, at den muligvis i fremtiden vil falde.

Ifølge hende vil flere dermed tage beslutningen om at blive mor i en yngre alder.

- Det går langsomt op for os, at vores fertilitet er utrolig kostbar, fremhæver Else Guldager.

Hun oplever som sundhedsplejerske i dag, at flere og flere ikke vil vente så lang tid med at få børn. Flere finder det derimod attraktivt eksempelvis at være studerende og stifte familie samtidig.

I Næstved og Rødby fortryder hverken Nadia Jul Lind eller Ida Frost Petersen, at de er blevet mødre til deres sønner i en ung alder.

De håber, at de i fremtiden bliver mødt af en endnu bredere accept og forståelse fra omgivelserne over for deres valg – også selvom de er i start-20'erne og står med deres utålmodige børn ved kassebåndet i den lokale Netto.

Øverst i artiklen kan du høre 23-årige Veronica Magaard fortælle sin historie om at føle sig dømt som ung mor til TV 2 ECHO.