Samfund

Danmark sender kampvogne til Ukraine

Tyskland er begyndt at optræne 600 ukrainske soldater i at bruge kampvognene, skriver tyske medier.

Danmark vil i samarbejde med Holland og Tyskland istandsætte og donere et stort antal Leopard 1-kampvogne til Ukraine.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

- Med bred opbakning fra Folketinget har regeringen undersøgt muligheden for at indgå i et samarbejde om renovering og donation af mindst 100 kampvogne til Ukraine, lyder det i pressemeddelelsen.

Første og fremmest har samarbejdslandene et delmål om at levere cirka 80 kampvogne.

- Ukraine har hårdt brug for kampvogne for at kunne modstå Ruslands fortsatte aggression. Jeg er stolt over, at Danmark har store aktier i det nye samarbejde med andre lande om at støtte Ukraine, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at det danske bidrag "går fint i spænd" med andre landes levering af kampvogne til Ukraine.

De første kampvogne ventes at være klar inden for "få måneder".

Danmark solgte kampvognene til militærvirksomheden Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft i Tyskland i 2010, men den danske regering er nu med til at generhverve kampvognene for at donere dem til Ukraine.

Godkendelse af stor donation i Tyskland

Som en del af donationerne af Leopard 1-kampvogne vil ukrainske soldater også modtage uddannelse og træning i brugen af dem. Tyskland er begyndt at træne 600 ukrainske soldater, der skal kunne bruge kampvognene, skriver Zeit.

Derudover vil der også blive sendt reservedele og ammunitionspakker til Ukraine.

- Dette samarbejde vidner om det store sammenhold og den enorme vilje, der er i Vesten til at støtte Ukraines ret til selv at bestemme over sin skæbne, siger Troels Lund Poulsen.

Ifølge det tyske medie Spiegel har landets føderale regering godkendt donationen af 178 Leopard 1-kampvogne til ukrainerne.

Det er kun to uger siden, at Tyskland for første gang gik med til at sende kampvogne til Ukraine. Dengang tillod de den topmoderne Leopard 2-kampvogn at blive doneret fra andre lande til den ukrainske hær.

Det var dog først efter heftig kritik fra flere allierede lande og politiske partier i Tyskland, at kansler Olaf Scholz gik med til at tillade donationerne.

Han forsvarede den langtrukne beslutning foran landets parlament med, at det er vigtigt at samarbejde om våbendonationer.

- Vi har at gøre med meget effektive våbensystemer, og det er det rigtige for os aldrig at levere disse våbensystemer alene, men altid i tæt samarbejde, lød det fra Olaf Scholz.