Hun kan ikke komme i kontakt med familiemedlemmer i Tyrkiet: - Det er så ubehageligt
Tugce Okumus' familie bor lige i epicenteret af, hvor jordskælvet i Tyrkiet har fundet sted. Hun har endnu ikke kunnet få kontakt til alle.
23-årige Tugce Okumus har siddet med sin telefon tæt ind til kroppen hele dagen.
For telefonen kan pludselig ringe med en besked om, at hendes familiemedlemmer er uskadte – eller det, hun lige nu frygter allermest: at der er sket dem noget.
- Det gør virkelig ondt. Der er mange, jeg ikke hører fra. Jeg kan ikke komme i kontakt med nogen fra min hjemby lige nu, fortæller Tugce Okumus til TV 2.
Størstedelen af hendes familie bor i Kahramanmaras i det sydlige Tyrkiet. Det er ikke langt fra epicenteret af det voldsomme jordskælv, der fandt sted natten til mandag og blev målt til 7,8 på richterskalaen.
Klokken 03 i nat lykkedes det Tugce Okumus at få kontakt til sine bedsteforældre og kusiner, som var uskadte. Men der var stadig familiemedlemmer, hun ikke kunne få fat på.
Kort før klokken 12 ramte endnu et nyt, voldsomt jordskælv 67 kilometer nordøst for netop Kahramanmaras.
Siden har Tugce Okumus ikke kunnet få fat på sin familie, fortæller hun.
- Det er så ubehageligt, som det overhovedet kan være. Jeg kan ikke få foden ud af døren, for jeg bliver nødt til at følge med i, hvad der sker, fortæller Tugce Okumus, der bor i Vejle.
Herunder kan du se, hvor Tugce Okumus' familie befinder sig:
Videoer af folk under murbrokker
Tugce Okumus fortæller, at hun blev vækket klokken 03 i nat til lyden af hendes vibrerende telefon.
Det viste sig, at der var flere ubesvarede opkald fra hendes forlovede, der var begyndt at ringe til familien i Danmark. Han befandt sig i Alanya, da jordskælvet ramte, men var uskadt og i sikkerhed.
- Jeg gik i panik. Jeg tænkte: "Hvad gør jeg?" og begyndte at forholde mig til, hvem jeg skulle ringe til først, fortæller den 23-årige kvinde og uddyber, at hun valgte bedsteforældrene og kusinerne, fordi hun ved, at de bor alene.
I løbet af dagen har Tugce Okumus fulgt minutiøst med i medierne for hele tiden at være opdateret på, om der er noget nyt. Hun har også set videoer på sociale medier og opslag, hvor personer begravet under murbrokker har delt deres lokation og beder om hjælp.
Imens er jordskælvet blevet kaldt et af de kraftigste i tyrkisk historie, og det samlede dødstal i Syrien og Tyrkiet er gennem dagen steget til over 2000.
- Jeg havde lige et familiemedlem, der skrev, at de var okay, men så fortalte de også, at min mosters svigerinde sidder fast under kollapsede lejligheder og venter på, at de kan få hjælp, fortæller Tugce Okumus.
Når hun har talt med sine familiemedlemmer, har hun kunnet høre støj og råberi i baggrunden, fortæller hun.
- Man føler sig magtesløs, for man kan intet gøre herfra. Jeg vil ikke ringe til dem, for de skal kunne bruge deres telefon til at tilkalde hjælp.
Søn er langt fra sine forældre
En anden, der lige nu sidder og føler sig utryg, er Hasan Güngör fra Aarhus, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med.
Hans forældre bor i byen Malatya i det sydøstlige Tyrkiet – cirka 200 kilometer fra Tugce Okumus' hjemby – og ikke langt fra epicenteret for jordskælvet.
- De flygtede ud af deres hus i nat og tør ikke gå ind igen. De fortæller, at der er 150 bygninger i byen, som er styrtet sammen, og der skulle være mindst 45 døde, siger Hasan Güngör til TV2 ØSTJYLLAND.
På kortet herunder kan du se, hvor Hasan Güngörs familie befinder sig i Tyrkiet:
Hasan Güngör fik heldigvis hurtigt kontakt til forældrene, som var uskadte. Men selvom forældrene ikke er kommet noget til, så er han bekymret for deres situation.
- Selvom de er okay, så er der kaos i byen. De kan ikke sådan lige få hjælp fra staten og må forsøge at hjælpe hinanden, siger han.
Tør ikke være i lejlighederne
Også Eyyüp Han Sarikurt har familie i Diyarbakir i det østlige Tyrkiet. Han hørte om jordskælvet i nyhederne klokken 06.30 mandag morgen og blev straks bekymret for sine forældre, søskende og deres børn.
Han sendte hurtigt en besked til familiemedlemmerne i deres fælles Whatsapp-gruppe, hvor de løbende meldte ind til ham, at de var okay.
- De sagde, at de var okay, men at situationen så meget voldsom ud, fortæller Eyyup Sarikurt, der arbejder som lærer og har boet i Brønshøj siden 2000, til TV 2.
Han fortæller, at hans storebror efterfølgende har fortalt, at han klokken 04 i nat havde vækket sine tre børn, bedt dem tage tøj på og skynde sig ud i bilen. Familien turde ikke blive i lejligheden på tredje sal af frygt for, at lejlighedskomplekset ville styrte sammen.
- I starten ville de ikke fortælle mig, hvor slemt det var, fordi de ikke ville gøre mig nervøs, men så snart de mærkede jordskælvet, skyndte de sig ud, fortæller 46-årige Eyyüp Han Sarikurt.
Eyyüp Han Sarikurt fortæller, at familien stadig ikke tør opholde sig i lejligheden. Hans lillebrors kone er sygeplejerske og hjælper med at tage sig af de sårede. Hans lillebror er også ude og hjælpe med nødhjælp i byen, fortæller han.
Herunder kan du se, hvor Eyyüp Han Sarikurts familie bor i Tyrkiet:
Planen er dog, at familien senere i dag vil køre til hans lillebrors arbejdsplads uden for byen og opholde sig der.
Eyyüp Han Sarikurt vil blive ved med at holde kontakt med dem i løbet af dagen på sin telefon.
- Det er hårdt. De tør ikke gå ind i deres lejligheder, fordi de er bange for, at jordskælvene vil blive ved resten af dagen, siger han