Årets danske spillefilm hædret med Robert

Ali Abbasis thriller 'Holy Spider' gik sin sejrsgang og ryddede bordet, da Robert-priserne blev uddelt lørdag.

Skuespillere, instruktører og branchefolk fra den danske filmindustri var lørdag aften samlet ved den årlige uddeling af Robert Prisen.

Og her var det 'Holy Spider', der løb med aftenens mest fornemme pris. Den vandt nemlig statuetten for 'Årets danske spillefilm'.

Samtidig vandt instruktøren bag, Ali Abbasi, prisen for 'Årets instruktør' mens skuespillerinden Zar Amir Ebrahimi blev hyldet for sin præstation med prisen for 'Årets kvindelige hovedrolle i en film'.

Der var endnu flere priser til 'Holy Spider', der ikke klarede cuttet, da Oscar-nomineringerne for nylig blev afsløret. Her var den ellers indstillet som Danmarks bud til prisen for 'Bedste internationale film'.

11 statuetter til "Holy Spider"

Men ved Robert Prisen ryddede den fuldstændigt bordet og scorede også statuetterne for 'Årets originale manuskript', 'Årets fotograf', 'Årets score', 'Årets sounddesigner', 'Årets visuelle effekter', 'Årets scenograf' og 'Årets klipper'.

'Holy Spider' er inspireret af en virkelig seriemorder i Iran, der gik målrettet efter kvindelige sexarbejdere i årene 2000 og 2001.

I filmen forsøger en kvindelig journalist at opklare mordene. Filmen er optaget i Jordan, da instruktøren, Ali Abbasi, fik forbud mod at filme i Iran.

Værd at vide om Robert Prisen

Det er filmbranchen selv, der giver de prestigefyldte statuetter, når Robert-priserne bliver uddelt.

Lørdag aften blev årets Robert-priser uddelt i Tivoli Hotel & Congress Center. Prisen blev første gang uddelt i 1984.

 • Robert Prisen er det danske svar på den amerikanske filmpris Oscar. Det er således filmbranchen selv, der uddeler prisen. Der uddeles også priser i en række tv-kategorier.
 • Det er Danmarks Film Akademi, der står bag prisen. For at blive medlem af akademiet er det et krav at have arbejdet i filmbranchen.
 • Prisen uddeles efter afstemning blandt alle akademiets medlemmer.
 • Prisen er opkaldt efter kunstneren Robert Jacobsen, der har skabt den statuette, som prisvinderne får overrakt.
 • Robert Prisen er blevet uddelt siden 1984 og er dermed yngre end den anden store danske filmpris, Bodil, der er blevet uddelt siden 1948 og uddeles af Danske Filmkritikere.

Kilde: Danmarks Film Akademi.

Arash Ashtiani fik prisen for 'Årets mandlige birolle i en film' for 'Holy Spider', mens 'Årets kvindelige birolle i en film' gik til Lene Maria Christensen for 'Rose'.

Bamse og curlers

Der var også en pris for 'Årets mandlige hovedrolle i en film' til Anders W. Berthelsen, der fik en statuette for sin portrættering af musikeren Bamse i filmen af samme navn.

'Årets dokumentar' fik 'Et hus af splinter', der i marts skal kæmpe om en Oscar i samme kategori, når det store show afholdes i Los Angeles.

Der blev på aftenen uddelt ikke mindre end 29 priser i kategorier inden for både film og tv samt en Ærespris, der i år gik til Jørgen Leth.

I tv-kategorierne var der to serier, der udmærkede sig - begge har været sendt på DR.

'Carmen Curlers' vandt for 'Årets tv-serie', mens også seriens skuespillere blev belønnet. Maria Rossing fik prisen for 'Årets kvindelige hovedrolle i en tv-serie', og Nicolai Jørgensen snuppede prisen for 'Årets mandlige birolle i en tv-serie'.

Orkestret

'Årets mandlige hovedrolle i en tv-serie' blev snuppet af Frederik Cilius for DR-succesen 'Orkestret', der også vandt for 'Årets korte tv-serie'.

Samtidig vandt Emma Sehested Høgh for 'Årets kvindelige birolle i en tv-serie' for sin bedrift i den.

Frederik Cilius var i øvrigt vært på årets show, der foregik i Tivoli Hotel & Congress Center i København.

Det Danske Filmakademi har uddelt de eftertragtede Robert-priser siden 1984. Priserne gives efter afstemning blandt alle filmakademiets medlemmer. For at blive medlem er det et krav, at man arbejder i filmbranchen.

De seneste ti års Robert-vindere for 'Årets danske spillefilm'

Hvert år uddeler Danmarks Film Akademi filmprisen Robert til blandt andet 'Årets danske spillefilm'. Her er de seneste ti års vindere af prisen:

 • 2023: 'Holy Spider' (Ali Abbasi).
 • 2022: 'Hvor kragerne vender' (Lisa Jespersen).
 • 2021: 'Druk' (Thomas Vinterberg).
 • 2020: 'Dronningen' (May el-Toukhy).
 • 2019: 'Den skyldige' (Gustav Möller).
 • 2018: 'Vinterbrødre' (Hlynur Pàlmason).
 • 2017: 'Der kommer en dag' (Jesper W. Nielsen).
 • 2016: 'Under sandet' (Martin Zandvliet).
 • 2015: 'Nymphomaniac Director's Cut' (Lars von Trier).
 • 2014: 'Jagten' (Thomas Vinterberg).

Kilde: Danmarks Film Akademi.