GO'

Hun blev ramt af sorg, da drømmen om et barn bristede

To læger mener, at det offentlige skal tilbyde flere fertilitetsbehandlinger til ufrivilligt barnløse, lyder det.

Det var som at ramme en mur, da Nana Hyllested og hendes kæreste kunne konkludere, at der ikke kom en graviditet ud af deres sidste fertilitetsbehandling.

I fire år havde parret forsøgt at blive forældre på næsten alle tænkelige måder, og nu måtte det se i øjnene, at det ikke skulle være forældre.

- Det er en sorg, og det kan måske være svært at forstå for andre, men det er lidt følelsen af et tab, selvom jeg ikke fik noget barn, fortæller Nana Hyllested i ’Go’ morgen Danmark’.

Da Nana Hyllested begyndte i fertilitetsbehandling, tænkte hun, at hvis de bare kæmpede hårdt nok, så skulle de nok ende med en baby. Det gjorde de bare ikke.

Det er nu mere end et år siden, at hun og hendes kæreste så hinanden i øjnene og besluttede, at deres forsøg på at blive forældre stoppede med deres sidste gratis forsøg.

Hun kendte til par, der var lykkedes med at blive gravide i fertilitetsbehandling, men hun følte, at hun stod meget alene med, at det ikke var lykkedes for dem.

Derfor har hun nu skrevet bogen 'NUL' for at sætte fokus på, at fertilitetsbehandling langtfra ender lykkeligt for alle.

Sæddonor kom ind i billedet

Da Nana Hyllested og hendes mand første gang søgte hjælp til at få børn, havde hun en forventning om, at det var, fordi hun var nået over de 30 år, at de ikke kunne få børn.

Det viste sig dog, at virkeligheden var en helt anden.

- Vi fik en besked i vores e-Boks om, at min mand ikke havde nogen levende sædceller, fortæller hun.

Der kom derfor hurtigt en sæddonor ind i billedet, hvilket allerede på det tidspunkt føltes som et nederlag.

Jeg var bare sådan: ”Nej, nej, nej, tiden går. Nu skal det bare ske”

Nana Hyllested, socialrådgiver

Men især Nana Hyllested fortsatte, fortæller hun, i den ukuelige tro på, at det nok skulle lykkes for dem at få en baby.

Undervejs rådede flere til, at de tog en pause, men det ville hun ikke, forklarer hun.

- Fagpersonerne sagde, at jeg skulle stoppe op og slappe af engang i mellem, og det sagde min mand også, men jeg var bare sådan: ”Nej, nej, nej, tiden går. Nu skal det bare ske”.

Læger: Giv op til seks forsøg

Graviditet lykkes ikke for op mod hver fjerde kvinde eller par, der ønsker sig et barn ad naturlig vej, og hvert tiende barn, der i dag fødes, er undfanget ved hjælp fra fertilitetsbehandling, viser tal fra Danske Regioner.

Anja Pinborg, der er professor og ledende overlæge på Afdeling for fertilitet på Rigshospitalet, og læge og professor på Københavns Universitet Lone Schmidt kender til mange historier som Nana Hyllesteds.

- Det er superhårdt, og det er et eksistentielt problem for mange, når de opdager, at de ikke kan få børn, når de gerne vil have det, og det skal vi være bedre til at tage os endnu bedre af, siger Lone Schmidt.

Men der er også meget at gøre for dem, der forsøger at få børn, lyder det.

Både hun og Anja Pinborg mener, at man burde forbyde hormonforstyrrende stoffer og reproduktionsskadende miljøkemikalier. Derudover burde unge mennesker undervises i, hvordan de passer på deres frugtbarhed – ligesom man lærer om prævention, tilføjer Anja Pinborg.

Graviditetssuccesraten bliver ved med at stige

Lone Schmidt, læge og professor på Københavns Universitet

Og de så begge gerne, at det offentlige tilbød flere behandlinger til ufrivilligt barnløse.

- Vi kan se fra andre studier, at hvis man fortsætter frem til seks behandlinger, så bliver graviditetssuccesraten ved med at stige, og så flader den ud, siger Lone Schmidt.

Hvis man tilbød seks behandlinger frem for tre til nogle par, vurderer Anja Pinborg, at op mod 20 procent flere ufrivilligt barnløse som Nana Hyllested kunne opnå ønsket om et barn.

Man kommer ikke bare videre

For Nana Hyllested og hendes mand var det gennem hele processen en vigtig ting, at de passede på hinanden og deres parforhold.

Det mindede de ofte hinanden om, og det var også det, som hendes omgangskreds fokuserede på, da det stod klart, at de ikke ville blive forældre.

Men mens hendes mand allerede var begyndt at bearbejde det indeni, at han ikke ville blive far, kom det mere bag på Nana Hyllested, da hun efter sidste fertilitetsbehandling stod med en negativ graviditetstest.

Det var svært for hendes omgivelser at forstå, og her har hun en klar opfordring:

- Jeg tror, man skal give dem, der er i et forløb, og finder ud af, at de ikke kan få børn, plads til at tage tingene i eget tempo. Og måske træde lidt varsomt, slutter hun.

Se hele indslaget fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY