Samfund

Skuespillere med opråb til filmbranchen – bliver castet som sexarbejder og immigrant

Alt for mange roller går til de samme hvide skuespillere, lyder det i et åbent brev. Her har 40 skuespillere et budskab til branchen.

Der er for lidt diversitet i den danske filmbranche, og alt for mange roller går til de samme slags skuespillere.

Sådan lyder det nu i et åbent brev fra mere end 40 skuespillere, der alle oplever, at producenterne er for dårlige til at sikre en bred repræsentation i fiktion og tv.

En af dem er Sandra Yi Sencindiver. Hun mener, at det er et stort demokratisk problem, hvis film og tv ikke afspejler, hvordan befolkningen ser ud.

- Hvis man kun vælger de samme typer skuespillere med samme hudfarve, klasse, alder og normative krop, så er det bare et meget homogent udvalg af historier, som vi folder ud og giver publikum, siger hun.

Kampagnen går under navnet 'Et større billede' og indeholder remakes af tre filmplakater. Her er de oprindelige skuespillere byttet ud for at vise, hvordan rollelisten kunne se ud, hvis de havde en større repræsentation for øje.

Det drejer sig om Lars von Triers 'Riget Exodus', Thomas Vinterbergs 'Vores familie' og Paprika Steens 'Fædre og mødre'.

Bliver castet som sexarbejder og immigrant

Sandra Yi Sencindiver er uddannet skuespiller for 15 år siden, men oplever gang på gang at blive castet til de samme typer af roller i Danmark.

- Fordi jeg har asiatisk udseende og er kvinde, så er jeg utallige gange blevet ringet op og er blevet tilbudt roller som sexarbejder, au pair, rengøringskone eller immigrant, siger hun.

Og det er hun langtfra alene om, for det gør sig gældende for alle minoritetsskuespillere, mener hun.

- Hold op, hvor bliver mange af mine brune medsøstre ofte spurgt, om de vil spille en kvinde med tørklæde. Men så stopper karakterbeskrivelsen der, og det er jo ikke et helt menneske, for hvad er hun så ud over det? Man bliver reduceret til, at din krop, religion eller etnicitet er rollen i sig selv, siger Sandra Yi Sencindiver.

Skal man ikke starte et sted? Man får jo trods alt en rolle, og så kan man arbejde sig videre?

- Alle kunne godt acceptere at starte et sted og tage den stereotypiske rolle én eller to gange og så håbe at få en rolle med tilstrækkeligt nok kød på, der viser, at man sagtens kan spille. Der findes jo nogle, der kommer videre – for eksempel Dar Salim – men det er ikke det samme som at sige, at de hundredvis af andre skuespillere, der bærer samme byrde, kan lykkes med det samme.

Kan det ikke bare være, fordi I er dårlige skuespillere?

- Jo, de findes. Men det er rigtig svært at folde sit talent ud, hvis folk siger: "Kan du tage det her tørklæde på og sige den her replik med accent og gå ud igen". Der findes selvfølgelig også nogle, der ikke har det, der skal til, men vi har også racialiserede skuespillere med i kampagnen, som er meget kendte i udlandet, men som ikke bliver brugt herhjemme, siger hun.

Selvransagelse i branchen

Over for Berlingske medgiver Filminstituttets direktør, Claus Ladegaard, at der er problemer med diversitet i branchen. Der har ellers været forskellige tiltag, fortæller han.

- Grundlæggende er jeg enig i, at der er alt for få roller til de skuespillere, og derfor har vi også brugt ti år på at forsøge at gøre det bedre. Vi har haft mentorordninger og castingworkshops for brune skuespillere. Vi har lavet en lang række ting, men det har ikke flyttet særlig meget, siger Claus Ladegaard til Berlingske.

Han siger, at han håber, at den nye kampagne vil give anledning til selvransagelse i branchen.

Siden marts 2020 har det været et krav ved ansøgning om produktionsstøtte til film at oplyse kønsfordelingen på de medvirkende.

Det var også meningen, at etnicitet skulle angives, men det blev droppet af GDPR-hensyn. Der er nemlig så få skuespillere med anden etnisk baggrund end dansk, at en statistik ville afsløre, hvem der var tale om, lyder det.

Sandra Yi Sencindiver mener ikke, at der skal kvoter til, for der skal stadig være frihed til at caste bestemte typer til bestemte roller. Problemet er, når det sker ubevidst, fordi at sådan har man altid gjort, mener hun.

- Der kan sagtens være en film, hvor handlingen netop tager udgangspunkt i fire hvide, midaldrende mænd som for eksempel ’Druk’. Ligesom 'Bad Bitch' har et sort hovedcast. Det giver fuldstændig mening. Det behøver ikke at være sådan noget, hvor man sætter kryds og tæller i procent, siger hun.

I stedet efterlyser skuespillerne i opråbet at starte en samtale, hvor branchen "anerkender problemet" og lægger en handlingsplan. Det kan eksempelvis være ved, at organisationer, der får eller giver støttekroner, ser på, om de produktioner, de støtter, har diversitet for øje.

Politiken har talt med Producentforeningen, der repræsenterer landets mange film og tv-producenter. Ifølge direktør Jørgen Ramskov er der tale om en "tilståelsessag", for han anerkender, at der er et problem i branchen.

- Når jeg ser de her tre sjove plakater, kan jeg sagtens se, at branchen har et problem med at tiltrække og bruge folk, der ikke er de sædvanlige, og det gælder både foran og bagved kameraet, siger Jørgen Ramskov til Politiken.

TV 2 har spurgt Thomas Vinterberg, Lars von Trier og Paprika Steen om deres kommentar til opråbet. Ingen af de tre har ønsket at stille op til interview.