Bekymrede jødiske samfund i Norden fordømmer koranafbrændinger

Jøder i Danmark, Sverige og Norge tager afstand fra det, de kalder en normalisering af had mod muslimer.

De jødiske samfund i Danmark, Norge og Sverige er dybt bekymrede over den seneste tids koranafbrændinger.

Det skriver de i en fælles engelsksproget udtalelse.

- Vi er dybt bekymrede over den seneste udvikling i vores lande. Antallet af angreb på minoriteter som jøder og muslimer er steget og blevet normaliseret over de seneste år, skriver de blandt andet.

Ifølge de jødiske samfund bliver demokratiet og ytringsfriheden misbrugt til "at normalisere had" mod muslimer ved afbrænding af Koranen.

Beskeden fra de jødiske samfund i de tre nordiske lande kommer, efter at den dansk-svenske højrefløjsaktivist Rasmus Paludan den seneste tid har arrangeret koranafbrændinger i både Danmark og Sverige.

Har vakt vrede

Det har vakt en vrede blandt muslimer i både de to lande og udlandet.

Eksempelvis har det ført til fordømmelse fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, der efter afbrændingerne har afvist at lukke Sverige ind i den vestlige forsvarsalliance Nato.

Antallet af angreb på minoriteter som eksempelvis jøder og muslimer er både steget og blevet normaliseret over de seneste år, mener de jødiske samfund.

- Vores tragiske europæiske historie har lært os, at bogafbrændinger ofte signalerer begyndelsen til normalisering af had imod en gruppe i samfundet. Historisk set imod jøder og i øjeblikket imod muslimer, skriver de.

Enhver handling eller hvert tegn på fordomme og had er uacceptabelt, lyder det i den fælles udtalelse.

Underskriverne af udtalelsen er Det Jødiske Samfund i Danmark, Det Mosaiske Trossamfund i Norge, Judiska Centralrådet i Sverige og Amanah, der er et jødisk-muslimsk partnerskab i Sverige.