Krigen i Ukraine

99 tidligere danske Leopard-kampvogne kan være på vej til Ukraine

Danmark har udfaset Leopard 1-kampvogne, der blev brugt på Balkan. Men nu viser den danske regering interesse for dem på ny, fortæller tysk direktør.

Den danske regering har vist interesse for 99 gamle kampvogne af typen Leopard-1, der lige nu står opmagasineret hos en tysk militærvirksomhed.

Det fortæller Thorsten Peter, der er salgsdirektør i militærvirksomheden Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), til TV 2.

- Vi har talt med den danske regering, siger han og tilføjer:

- Jeg vil ikke kalde det forhandlinger, men vi har talt om kampvognene, og hvad vi kan gøre.

Kampvognene har været danske og blev brugt på Balkan, men for omkring ti år siden blev de solgt til militærvirksomheden, der uden held har forsøgt at videresælge kampvognene med fortjeneste og ellers haft planer om at videresælge reservedele fra dem.

- For at få dem kampklar skal der investeres i dem. Det er det, der er overvejelser om lige nu, fortæller Thorsten Peter.

Netavisen Olfi, Berlingske og Jyllands-Posten har også beskrevet regeringens nye interesse for de gamle danske kampvogne, der er blevet solgt til den tyske virksomhed og nu står ubrugte hen syd for grænsen.

Kampvogne er højt på dagsordenen, fordi Ukraine i månedsvis har efterspurgt vestlige kampvogne til krigen mod de russiske invasionsstyrker. Og fordi andre vestlige lande nu har indvilget i at donere kampvogne.

Den danske forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), har tidligere afvist, at Danmark vil sende kampvogne. Men da den danske regeringstop mandag i denne uge var på besøg i Ukraine, lød der nye toner.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gjorde det klart, at yderligere våbendonationer "selvfølgelig" er på dagsordenen. Og adspurgt om det også kan være kampvogne, svarede hun:

- Det kan også være kampvogne.

FGG forventer snarlig beslutning

FGG er en privat virksomhed, der producerer, opgraderer og vedligeholder militære køretøjer. Virksomheden løser både opgaver for den tyske regering, men også for andre kunder – heriblandt den danske regering.

Virksomheden har blandt andet repareret de 54 pansrede mandskabsvogne af typen M113, som den danske regering tidligere har doneret til Ukraine, fortæller Thorsten Peter.

En donation, som den danske regering var tavs om, men som den tyske regering har afsløret. Donationen fandt sted i et samarbejde mellem Danmark og Tyskland, hvor Danmark donerede vognene, og Tyskland betalte for reparationen af dem, oplyser den tyske militærvirksomhed.

- Jeg formoder, at den danske og den tyske regering diskuterer noget lignende i forhold til denne sag, siger Thorsten Peter med henvisning til de 99 Leopard 1-kampvogne.

Danmark overvejer kontinuerligt donationer af både militært materiel, finansiering samt andet materiel

Jakob Ellemann-Jensen (V), forsvarsminister

Thorsten Peter understreger, at der ikke er landet nogen aftale om kampvognene endnu. Intet er endeligt afgjort.

Men han forventer, at der kommer en afgørelse inden for den kommende uge.

Det danske forsvarsministerie afviser over for TV 2 at kommentere udtalelserne fra Thorsten Peter.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen understeger i et mailsvar til TV 2, at Danmark netop har foretaget en stor donation til Ukraine ved at sende "hele Forsvarets artilleri".

Han henviser til de 19 spritnye Caesar-haubitser, som Danmark midt i januar lovede at sende til Ukraine.

- Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at der vil være behov for fortsat dansk støtte til Ukraine. Danmark overvejer kontinuerligt donationer af både militært materiel, finansiering samt andet materiel, der kan understøtte Ukraines kamp mod Rusland, lyder det videre fra ministeren.

40 kampklare kampvogne inden for seks måneder

De 99 gamle kampvogne er ikke kampklare lige nu. De er ikke blevet vedligeholdt eller repareret, siden de blev købt, fortæller Thorsten Peter.

Men FGG har lavet en overordnet evaluering uden at gå i detaljer med hver enkelt kampvogn.

På baggrund af evalueringen vurderer FGG, at 20 af kampvognene kan blive kampklare inden for tre måneder. Yderligere 20 kampvogne kan blive klar i løbet af de følgende tre måneder.

Inden for de næste halve år kan 40 Leopard 1-kampvogne altså sendes til Ukraine ifølge FGG.

- I sidste ende er alt muligt. Det afhænger af penge og tid. Så der kan nok også sendes 80 kampvogne afsted måske inden for et år, siger Thorsten Peter.

Efter den danske regeringstops besøg i Ukraine i mandags holdt den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, sin vanlige aftentale.

Her kom han med en kryptisk melding om et dansk kampvognsbidrag, idet han takkede Danmark for landets villighed til at slutte sig til "kampvognskoalitionen".