Presset kommune ændrer reglerne - nu risikerer forældre at køre meget længere til daginstitution
Kommunerne kan ikke løse opgaven om at skaffe pædagoger selv, og derfor må regeringen skride ind, lyder det fra den aarhusianske rådmand Thomas Medom.
Onsdag havde Aarhus Kommunes Børne og Unge-forvaltning et forslag oppe i byrådssalen.
Et forslag, der kan få stor betydning for de aarhusianske forældre.
Forvaltningen har nemlig fået dispensation til at droppe løftet om, at forældre kan få børn i institution tæt på deres adresse. Forslaget blev enstemmigt vedtaget.
Hvor man indtil nu har været sikret en plads i sit såkaldte garantidistrikt eller indenfor 30 minutters transporttid fra en af forældrenes arbejdsplads, vil det fremover ikke være garanteret, at det ligger så tæt på.
Det siger kommunens kontorchef i Pladsanvisningen, Ann Olivia Keblovszki.
- Store rekrutteringsudfordringer i Aarhus gør, at der er børn, vi ikke kan sende i tilbud tæt på dem. Så vi har søgt dispensation for de garantiregler på et år, hvor børn er sikret en plads i enten garantidistriktet eller indenfor 30 min ekstra transport fra forældrenes arbejdsplads, lyder det.
Med andre ord betyder det, at der nu vil være to muligheder for aarhusianerne: Enten er de heldige og får en plads i deres garantidistrikt – et af otte store områder i kommunen, hvor man kan få sit barn i institution.
Ellers kan Aarhus Kommune valgfrit placere barnet hvor som helst indenfor de kommunale grænser.
Transporttiden til daginstitutionen baseres på forældrene transportmiddel. Altså var det førhen 30 minutter på fod, cykel eller i bil, men fremover vil transporttiden være uden grænser.
Hvordan ved I, hvilket transportmiddel forældrene har?
- Vi spørger dem. Det er ikke tit, at vi kommer dertil, at det bliver helt katastrofalt og rejsetiden bliver for lang. Vi prøver at placere børnene i et område, som giver mening for familien, siger Ann Olivia Keblovszki.
Problemerne vil vokse
Det skyldes, at kommunen forudser så store udfordringer i daginstitutionerne, at de ellers ikke kan overholde dagtilbudsloven.
Aarhus Kommune ved dog ikke endnu, hvor mange, som vil blive ramt af dispensationsordningen. Men en udregning fra kommunen viser, at de frem mod 2030 regner med at komme til at mangle 1100 pædagoger.
- Lige nu ser det ud til, at rekrutteringsproblemerne vil blive større, og at kampen om pladserne derfor også bliver større. Så det er for at komme det i forkøbet, at vi nok ikke kan overholde pasningsgarantien, siger Ann Olivia Keblovszki.
Hvordan fungerer det med rejsetiden, hvis man arbejder i en anden kommune?
- Hvis du bor i Risskov og arbejder i Randers, så lægger vi lige nu 30 minutter til den tid, du normalt ville have til arbejde i Randers. Det gør vi altså ikke fremover. I princippet kan vi placere hvor som helst, men vi vil forsøge at gøre det så tæt på forældrene som muligt.
Hvad hvis mor kører i bil på arbejde, og far afleverer barnet på cykel?
- Så går vi i dialog med forældrene. Vi vil altid spørge dem og prøve at finde de løsninger, der er bedst for familien. Hvis du bor i Beder-Malling kommer det nok ikke til at ske, at dit barn ender i institution i Risskov.
Er der nogen, som kommer til at få ekstra rejsetid på for eksempel en time med de nye regler?
- Det håber jeg ikke. Hvis vi kommer dertil, er det nok fordi, at der er større problemer end dem, vi går til byrådet med lige nu, slutter Ann Olivia Keblovszki.
For stor en opgave for enkelte kommuner
Det kan virke nærliggende at kalde dispensationsordningen for en beslutning om at kaste bolden videre til forældrene, der nu må køre længere, fordi de kommunale institutioner ikke kan rekruttere.
Og det er det også, erkender børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF).
- Det er helt klart et signal om, at vi står i en svær situation, hvor vi mangler pædagoger. Men så vil vi hellere tage det valg at sige, at nogle forældre i Aarhus får længere til daginstitution, end at der er nogle børn, der sendes i daginstitution med alt for få pædagoger, siger han.
Kunne I ikke have gjort noget mere for at rekruttere pædagoger i stedet for at lade forældrene tage ansvaret?
- Vi gør rigtig meget. Det er særligt pædagogiske ledere, vi mangler, og vi har øget lønnen der. Så har vi en masse initiativer som efteruddannelse og fastholdelsesordninger for at tiltrække og holde på pædagoger. Men opgaven er større end den enkelte kommune kan løse.
Rådmanden efterspørger, at regeringen viser handlekraft og frigiver nogle flere penge til at hjælpe kommunerne med at håndtere den stigende pædagogkrise, som er skyld i dispensationsordningen.
- Pengene, som blev afsat til opkvalificering og efteruddannelse for mange år siden i aftalen om minimumsnormeringer, skal ud og arbejde. Det er et nemt sted at starte. Der skal laves en national rekrutteringsplan, hvor løn og kvalitet af uddannelse er to områder, der skal tages fat på, siger Thomas Medom.
Så hvis I bare får penge fra regeringen, så er alle jeres problemer løst?
- Nej, det er ikke nok. Jeg bilder mig ikke ind, at vi har løst det om to år.
Både Ann Olivie Keblovszki og Thomas Medom understreger, at de fleste ikke vil få længere transporttid til daginstitutionen end de 30 minutter.
Men der er særligt to af de såkaldte garantidistrikter, som er hårdt pressede og derfor i risiko for at få lang transporttid til børnenes institution, og det er Grenåvej Øst og Oddervej, lyder det.
Institutioner opfordrer forældre til at holde børn hjemme
TV 2 arbejder på at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).
De seneste dage har TV 2 kunne afdække, hvordan pressede daginstitutioner i hele landet opfordrer forældre til at lade være med at aflevere deres børn. Det gælder blandt andet i Aarhus, hvor Idrætsinstitutionen Kolbøtten måtte sende sådan en opfordring.
Rådmand Thomas Medom siger, at det aldrig må ske, at forældre modtager disse opfordringer og lover, at kommunen vil hjælpe de pågældende institutioner.
- Man skal ikke lave de her opfordringer. Så skal kommunen gå ind og støtte institutionerne og sørge for, at de kan tilbyde god pasning. Det skal vi være i stand til, siger han.