Samfund

For få pædagoger presser kommuner – Alfred og Frederik bliver passet hjemme

Christine Munk Larsen fra Stevns er en af dem, der benytter sig af en ordning, der allerede eksisterer i mange kommuner.

Frederik og Alfred leger med modelracerbanen sammen med deres mor, Christine Munk Larsen, i hjemmet i Stevns i det østlige Sjælland.

I modsætning til mange andre børn, der er i institution, har Christine Munk Larsen sammen med sin mand nemlig valgt at passe børnene i hjemmet.

- Mavefornemmelsen var ikke rigtig med, siger hun.

- Det føltes ikke rigtigt. For min mand var det fordi, der havde været så meget snak i medierne om, hvordan institutionerne var, og hvor mange hænder der er til børnene, siger Christine Munk Larsen om beslutningen.

Det kommer samtidig med TV 2 i flere artikler har kunnet beskrive, at en stor mangel på pædagoger har presset en række kommuner.

I Aarhus har manglen på pædagoger blandt andet ført til, at kommunen ikke længere kan garantere forældre, at de kan få institutionsplads indenfor 30 minutters transporttid fra en af forældrenes arbejdsplads.

Tal fra Børne og Ungdomspædagogernes Landsorganisation (BUPL), viser, at det ikke lykkedes at besætte hver tredje ledige pædagogstilling i andet halvår af 2022.

BUPL's tal viser, at der lige nu mangler 4000 pædagoger i daginstitutionerne på landsplan. Og i 2030 vil der mangle 14.000, hvis ikke der bliver grebet ind.

Foreslår lukning

Situationen har fået Forældrenes Landsorganisation (FOLA) til at foreslå, at daginstitutioner lukker i de perioder, hvor der ikke er personale nok, og i stedet betaler forældrene for at passe børnene hjemme.

- Hvis de skal være åbne, skal der være kvalitet i den tid, hvor de er åbne. Og det er der simpelthen ikke, hvis ikke der er personale nok. Så er det ren opbevaring, siger Signe Nielsen, formand for FOLA.

Men Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener ikke, forslaget fra Forældrenes Landsorganisation om at betale forældre for at passe børn hjemme, er det rigtige.

- Hvis man begynder at skabe en ret til at forældre kan blive hjemme og passe deres børn, så er de ikke på arbejde. Og så er der nogle andre arbejdspladser, både i den private og den offentlige sektor, som mangler arbejdskraft, siger Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i DA.

Giver tilskud allerede nu

Flere kommuner giver allerede nu tilskud til forældre, der passer deres børn i hjemmet, og ifølge TV2 ØST blev antallet af forældre, der har brugt sådan en ordning, mere end femdoblet fra 2016 til 2021 - fra 51 til 2059.

Christine Munk Larsen siger, at hun er glad for hun valgte at passe børnene hjemme - og selv om hun kun får tilskud til hjemmepasning til børnene er tre år, vil hun fortsætte efter det.

- Det, jeg føler, vi får ud af det, er, at vi kan skabe vores egen hverdag, som passer til os og vores behov. Mine behov, børnenes behov, vores families behov. Så det giver noget frihed, siger Christine Munk Larsen.