Samfund

Unge mænd reagerer på udskældt kondomfænomen: - Det er uhyggeligt og en grum oplevelse

Det er ikke alle, der har lyst til at bruge kondom, men der er langt fra det og til 'stealthing', fortæller seks unge mænd.

Da 20-årige Christian Boye læste om stealthing, var han ikke så overrasket.

Han fortæller, at han selv har en veninde, som for ganske nylig oplevede, at manden pludselig tog kondomet af under samleje. Uden at hun var klar over det.

- Det er uhyggeligt og en grum oplevelse for hende. Jeg synes, der skal være samtykke og en sikkerhed omkring, at man kan stole på den anden person, siger Christian Boye.

I den seneste tid har netop stealthing – hvor manden tager kondomet af under sex uden samtykke – været debatteret og beskrevet i medierne.

Man ved ikke hvor udbredt stealthing er i Danmark, da der ikke er lavet nogle undersøgelser. I en amerikansk undersøgelse fra 2019 svarede 19 procent af de adspurgte kvinder og 5 procent af de adspurgte mænd, at de havde været udsat for stealthing.

TV 2 har spurgt seks forskellige unge mænd, om de nogensinde har hørt om stealthing i deres omgangskreds, og hvordan de har det med at bruge kondom som prævention.

Tror ikke, det handler om nydelse

Venindens oplevelse gjorde Christian Boye mere opmærksom på at sikre sig, at en eventuel partner ikke føler sig presset til ikke at bruge kondom. Han mener, at prævention er et fælles ansvar, og fordi hans kæreste ikke kan tåle hormonerne i p-piller, bruger de også kondom.

- Man vil jo ikke associeres med én, der gør sådan noget. Så man tænker selvfølgelig over, at man gør det bedste for at passe på den anden part, siger Christian Boye, der til daglig læser på CBS.

Også William With på 23 år har svært ved at forstå, hvad der får mænd til at udsætte andre for stealthing. Han fortæller, at han har hørt om episoder, hvor kvinder har løjet om at være på p-piller for at få børn, men aldrig om stealthing.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor man gør det. Så er det en nydelsesting, eller fordi fyren gerne vil have, at det skal være naturligt, men hvis man i første omgang siger ja til at bruge kondom, hvad skulle grunden så være til pludselig at tage det af, spørger han.

Han tror ikke, at kondomet gør en så stor forskel for mandens nydelse, at det vil være motivation nok til at fjerne kondomet i smug. I stedet er hans bud, at det kan handle om magt for dem, der gør det.

Har selv oplevet det

26-årige Samuel Bringberg fortæller, at han ikke gad bruge kondom, da han først begyndte at være seksuelt aktiv. Han kan også huske, at vennerne dengang talte meget om, at et kondom ødelagde stemningen.

- Jeg startede uden, så vænnede jeg mig aldrig rigtigt til det, og det var som om, at det så blev mere udfordrende for mig at bruge. Jeg mister bare lysten, så snart det kommer i nærheden, fortæller han.

Det betyder dog ikke, at han ikke ville tage kondom på, hvis partneren bad ham om det, siger Samuel Bringberg, der er ved at uddanne sig til elektriker på TEC på Frederiksberg.

Samuel Bringberg har hørt historier om stealthing, men han kender ikke til, at nogle venner har gjort det. Han fortæller dog, at han selv har oplevet, at en kvinde pludselig tog kondomet af ham under samleje.

- Jeg var rigtig fuld, så jeg nåede ikke at tænke så meget over det. Generelt havde jeg det rigtig ærgerligt med situationen, for jeg tror slet ikke, jeg havde lyst til at have sex med hende, siger Samuel Bringberg.

Det er "sygt"

Ved en gruppe borde på CBS sidder vennerne Frederik Lund og Marcus Larsen og forbereder sig på en forelæsning på studiet. 21-årige Frederik Lund fortæller, at han blev chokeret, da han for nylig hørte om stealthing.

- Det er sygt, for det er et tillidsbrud. Man ved ikke, hvilke sygdomme, man eksponerer hinanden for, og der er jo ikke samtykke til, at man må tage det af, så det er bare vanvittigt at gøre, siger han.

Han bliver bakket op af vennen Marcus Larsen på 20 år, der også undrer sig over, at nogen kan finde på det.

Begge venner siger, at det er en selvfølge for dem at bruge kondom, hvis de er sammen med en ny partner. Når Marcus Larsen en sjælden gang har talt om prævention med sine venner, har han dog hørt nogle sige, at de helst vil slippe for at bruge kondom.

- Jeg tror helt sikkert, at nogle forventer, at kvinderne bare er på p-piller, men det kan man jo ikke, siger han.

Det stemmer også overens med den seneste rapport fra Sex og Samfund, der viser, at færre unge i dag vælger kondom som præventionsform. Tal fra Sex og Samfund viser også, at mens 23 procent af mændene synes, at det er okay at have sex uden kondom, så mener kun 10 procent af kvinderne, at det er ok.

Ifølge Marcus Larsen kommer det an på situationen, om der skal kondom på. For eksempel om det er én, han har været sammen med flere gange, og om hun er på prævention.

- Men hvis kvinden synes, det skal på, så skal det på. Det er sådan, det er, mener han.

Det er ikke respektfuldt

På TEC på Frederiksberg kommer Mikkel Rud gående, efter at have overstået sin eksamen. Han fortæller, at han er i et fast forhold, og at hans kæreste derfor tager p-piller. Dem hjælper den 20-årige mand også med at betale.

- Det er jo også for min skyld, hun tager dem, og det påvirker jo hende hormonelt og fysisk. Hvis hun siger, at hun ikke gider noget, der er hormonforstyrrende, så går vi tilbage på kondom. Så er den ikke længere, siger han.

Det overrasker ham dog ikke, at stealthing foregår, og han peger på, at det blandt andet er noget, der kan være eksempler på i pornofilm.

Men han oplever, at der i hans vennegruppe har været meget fokus på at behandle den anden med respekt. Hvis en ven havde udsat en person for stealthing og grinede af det, ville han også sige klart fra, fortæller han.

- Det er respektløst, når man har aftalt det, og det er meget sacred (helligt, red.), at man går i seng sammen. Selvom det er et one night stand, og man har været i byen, så kunne jeg ikke finde på at være sammen med nogen, jeg ikke kender, uden kondom, siger han.