Samfund

Dagpenge hæves for ledige og sænkes for nyuddannede – dybt usympatisk, mener a-kasse

Udover en skærpelse af dimittendreglerne medfører de nye ændringer også nye sprogkrav for udlændinge.

Fra 1. maj i år træder nye dagpengeregler i kraft. Og det betyder blandt andet, at nyuddannede får færre penge og en kortere periode med dagpenge, mens ledige, der har været i arbejde, får flere penge udbetalt.

Ændringerne er hvad beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kalder en ”fair omfordeling” af dagpengemidlerne.

- Det er en fair omfordeling at sige, at mennesker, der mister deres arbejde, i de første tre måneder af ledighedsperioden har 3650 kroner mere i dagpenge, end de har i dag. Samtidig siger vi, at hvis du kommer ud af en uddannelse og er under 30 år og ikke har nogen børn, så får du knap 10.000 kroner i de første tre måneder modsat tidligere, hvor beløbet var højere, siger hun ifølge Ritzau.

Ændringerne kommer som følge af en aftale, der i juni sidste år blev indgået mellem den daværende socialdemokratiske regering og SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Aftalen udmøntes nu ved, at der udsendes en bekendtgørelse, som gælder fra 1. maj.

Sprogkrav for udlændinge

Fremover skal det være muligt at få op til 23.000 kroner i dagpenge under de første tre måneders ledighed med det nye beskæftigelsestillæg. Man kan få tillægget, hvis man har været medlem af en a-kasse de seneste fire år, inden man bliver ledig, og sammenlagt har haft to års fuldtidsansættelse de seneste tre år.

Til gengæld får nyuddannede færre penge efter tre måneders ledighed, og deres dagpengeperiode forkortes fra to år til et.

Dimittendindsatsen vil fremover for ikke-forsørgere under 30 år sættes ned til 9.514 kroner per måned, hvor den før var 13.836 kroner. Dimittendsatsen for ikke-forsørgere, der er fyldt 30 år, nedsættes til 12.018 kroner per måned efter tre måneders ledighed, hvor den før var 15.868 kroner.

Argumentationen fra det meget spinkle flertal bag aftalen er dybt usympatisk

Helene Caprani, forkvinde i Magistrenes a-kasse

Ane Halsboe Jørgensen siger til Ritzau, at hun mener, det giver mening at skære i dimittendsatsen, når arbejdsgiverne har så meget brug for arbejdskraft.

- Vi har brug for, at de, der kommer ud af vores uddannelsesinstitutioner, faktisk kommer ud på de arbejdspladser, der har så meget brug for dem, siger ministeren.

Et andet led i aftalen er et nyt sprogkrav for nyuddannede udlændinge, der ikke har en tilknytning til det danske arbejdsmarked. Det betyder, at det fremover er en betingelse for udlændinge, at de skal have bestået prøve i dansk 2 for at have ret til dagpenge.

Kritik fra a-kasser

Det møder dog kritik fra flere af landets store a-kasser, at dagpengene forringes for dimittender.

Overfor Ritzau kritiserer DM, tidligere Dansk Magisterforening, forslaget for ikke at ville bringe nyuddannede hurtigere i job, fordi arbejdsgiverne er skeptiske overfor nyuddannede.

Magistrenes A-kasse skriver i en skriftlig kommentar til TV 2, at de mener, at regeringen behandler dimittender ”kynisk”, når de skærer dimittendsatsen, mens de løfter ydelsen for folk, der har været i job.

- Argumentationen fra det meget spinkle flertal bag aftalen er dybt usympatisk. For som det hedder mere eller mindre direkte: Ved at piske dimittenderne vil man opnå, at de rubber neglene og skynder sig i job. Det er kynisk og selvfølgelig forkert, siger forkvinde i Magistrenes a-kasse Helene Caprani.