Hundrede millioner af kroner er på vej tilbage til gaskunder

En kombination af høje acontoregninger i efteråret og et fald i gasforbruget har ført til, at mange kunder nu får en del af deres egne penge tilbage.

Der er rigtig godt nyt på vej til flere af landets gasfyrsejere.

Mange af landets omkring 400.000 gaskunder kan nemlig se frem til at få penge tilbage i den kommende tid.

TV 2 har talt med en række af landets største energi- og gasselskaber, som alle bekræfter, at der er tusindvis af kroner på vej i lommerne til deres kunder.

Og der er tale om rigtig mange penge.

En gaskunde hos Andel Energi, Norlys og OK kan i gennemsnit forvente at få i omegnen af 4000 kroner af deres egne penge tilbage. Men det stopper ikke her.

For oveni i dette beløb skal man lægge, at den næste acontoregning samtidig også er betalt.

Har sparet på gassen

Andel Energis funktionschef, Jack Kristensen, oplyser til TV 2, at deres gaskunder i gennemsnit står til at få 4200 kroner tilbage for perioden, der dækker frem til årsskiftet 2022/2023.

Han forklarer, at det blandt andet er kombinationen af efterårets høje acontoregninger og gaskundernes sparsommelighed, der nu resulterer i, at der er flere hundrede millioner kroner på vej til selskabets gaskunder.

- Den primære årsag er, at vores kunder har været rigtig dygtige til at spare på gasforbruget – cirka 30 procent har de sparet hen over efteråret, siger han.

Andel Energi har omkring 140.000 kunder på landsplan og 60 procent har i begyndelsen af året benyttet sig af muligheden for at foretage en ekstraordinær aflæsning af deres gasforbrug.

Derfor kan omkring 80.000 kunder inden længe se frem til at få penge retur, hvilket giver en samlet tilbagebetaling på over 300 millioner kroner til selskabets kunder.

De kunder, som ikke nåede at aflæse gasmåleren senest 17. januar, må vente til årsaflæsningen, der finder sted i marts og april for – eventuelt – at få penge tilbage.

Jack Kristensen vurderer, at markedsprisen på gas har toppet i forhold til efteråret 2022, og sammenholdt med en fornuftig gasforsyning har gaspriserne længe holdt sig på et relativt stabilt niveau.

- Derfor skal kunderne ikke være bange for at bruge de penge, som de nu får tilbage, mener Jack Kristensen.

Nogle kunder får 20.000 kroner tilbage

Gaskunder i Norlys kan også meget snart se frem til at få et tilskud til privatøkonomien.

Mads Brøgger, der er direktør for Norlys’ energiforretning, oplyser til TV 2, at energikoncernen i alt sender mere end 77 millioner kroner retur til i alt 18.500 kunder.

De får i gennemsnit 4200 kroner tilbage, og det vil senest ske på opgørelsen til marts, lyder det.

Ydermere skal Norlys' kunder ikke skulle betale for gassen i den kommende acontoperiode. Energikoncernen skønner, at en gennemsnitskunde har en acontobetaling på cirka 4000 kroner.

Der er stor forskel på, hvor meget de enkelte gaskunder får udbetalt.

Enkelte gaskunder får over 20.000 kroner tilbage, mens andre kun modtager få hundrede kroner.

Mads Brøgger kalder tilbagebetalingen for "rigtig glædelig", og han giver en næsten enslydende forklaring som Andel Energi på det økonomiske aspekt.

- Det skyldes, at mange har været gode til at spare på gassen, og at gasprisen heldigvis har været væsentligt lavere, end det niveau markedet forventede i efteråret, siger han.

Penge til februar

Gaskunder i energiselskabet OK vil gennemsnitligt få 3700 kroner tilbage.

OK kan dog ikke oplyse det samlede beløb, som snart bliver tilbagebetalt, oplyser kommunikationschef, Rasmus Boserup til TV 2.

Men langt størstedelen af selskabets kunder har fået opgjort deres forbrug tids nok til, at de vil få pengene udbetalt fra begyndelsen af februar, lyder det.