Dansk ambassadør kaldt til samtale på grund af ny Paludan-demonstration

Paludan repræsenterer ikke danskerne og bør ties ihjel, lyder det fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det tyrkiske udenrigsministerium har kaldt den danske ambassadør i Tyrkiet til samtale, fordi Rasmus Paludan fredag har planer om at brænde en koran af foran den tyrkiske ambassade i København.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

Ifølge Anadolu fordømmer Tyrkiets udenrigsministerium kraftigt, at Danmark tillader afbrænding af koranen, og kalder Danmarks indstilling for "uacceptabel".

Danmark bekræfter

Udenrigsministeriet i Danmark bekræfter over for TV 2, at ambassadøren har været til samtale.

- Der er nogle synspunkter, som bedst ties ihjel, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fredag eftermiddag til TV 2. Video: TV 2 NEWS

Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), siger fredag eftermiddag til TV 2, at Rasmus Paludans synspunkter bedst imødegås med tavshed.

- Der er nogle synspunkter, som det er bedst at tie ihjel, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger, at han ikke kan gøre andet og mere i forhold til Paludans demonstrationer end at sige til Tyrkiet, at Paludan ikke repræsenterer danskerne.

- Det er min appel til alle, at man ikke lader sig provokere unødigt af det her, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han siger også, at den tyrkiske ambassadør i Danmark har udvist forståelse.

- Jeg har noteret mig, at den tyrkiske ambassadør her i København har kvitteret for min forklaring, siger udenrigsministeren.

Irriteret

Men han lægger heller ikke skjul på, at sagen irriterer ham.

- Det her er en enkelt person, der fører sig frem på en på alle mulige irriterende måde, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den danske udenrigsminister siger, at han ikke selv har haft direkte kontakt til den tyrkiske præsident Erdogan om sagen.

- Men vores ambassadør har jo været kaldt til samtale i Tyrkiet og har haft lejlighed til at forklare vores synspunkter. Vi har normale diplomatiske forbindelser, og Tyrkiet er en god og vigtig allieret, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den tyrkiske regering er fortørnet over, at svenske myndigheder i weekenden lod Rasmus Paludan brænde en koran foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.

Derfor truer tyrkerne med at gå imod Sveriges ansøgning om NATO-medlemskab.

Vil brænde koran hver fredag

Rasmus Paludan har imidlertid ikke indstillet sine aktioner af den grund.

Tværtimod varslede han torsdag, at han vil "brænde en koran foran den tyrkiske ambassade i København hver fredag, indtil Sverige lukkes ind i NATO".

Både Sverige og Finland søgte om at blive en medlem af NATO, efter at Rusland invaderede Ukraine.

Men det er "meningsløst" at holde trilaterale møder om landenes NATO-ansøgninger i øjeblikket, lød det torsdag fra Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu.

Balladen falder sammen med, at der skal være valg i Tyrkiet 14. maj. Her står den mangeårige præsident Recep Tayyip Erdogan usædvanligt dårligt sted i meningsmålingerne.