Organisationer støtter op om værnepligt for kvinder – men det kræver ændringer
Der er brug for et opgør med sexisme og et fokus på ligestilling, hvis Forsvaret skal gøres attraktivt for kvinder.
Onsdag sagde forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen, at kvinder i fremtiden bør indkaldes som værnepligtige på lige fod med mænd.
Altså en markant ændring i forhold til den værneret, der indtil nu har gjort det frivilligt for kvinder at aftjene værnepligt.
Og forslaget møder opbakning fra både Kvinderådet, Kvindelige Veteraner og fra Værnepligtsrådet, der alle peger på, at kvinder er nøjagtig lige så gode soldater som deres mandlige kolleger.
- Vi er meget begejstrede. Det har længe været en mærkesag for os, så det er dejligt, at der nu også kommer et politisk fokus på det, siger Sofie Lindholm, der er rådsmedlem i Værnepligtsrådet, til TV 2.
Hun peger samtidig på, at der i det store hele ikke vil være udfordringer ved, at der kommer flere kvinder i Forsvaret.
- Det handler om uddannelse til totalforsvaret, og alle kan være med. Er der medarbejdere med særlige behov, uanset køn, så er det noget, der kan løses med god mandskabspleje, siger rådsmedlemmet.
Der er dog også en række udfordringer, som skal håndteres forinden.
Seksuelle krænkelser
Et af de mest omtalte problemer i Forsvaret har været den seksuelle chikane, der har været af især kvindelige underordnede. Forsvaret har allerede lavet en række kampagner, som skal løse udfordringerne med krænkelser, men der er brug, at det bliver endnu mere tydeligt, sådan lyder det fra Marie Sihm fra Kvindelige Veteraner.
- Fra 2012 til 2019 stoppede 54 kvinder i værnepligten som følge af seksuel chikane, og undersøgelser viser, at netop kvinder i værnepligten er den gruppe, der oftest udsættes for det, siger hun til TV 2.
Hun understreger samtidig, at det er centralt, at man får kigget på de mekanismer, der gør, at flere mænd end kvinder forlader værnepligten, og at det er her, de fleste tilfælde af seksuel chikane finder sted.
Det samme peger Yildiz Akdogan på. Ligestillingen i Forsvaret kræver mere end blot lige værnepligt;
- Hvis det skal fungere, så skal der tænkes ligestilling og arbejdsmiljø ind, og det kræver ikke mindst en indsats mod sexisme, siger hun.
Mangel på udstyr til kvinder
Men når op mod hver femte kvindelige værnepligtige vælgere at afbryde kontrakten, så er de seksuelle krænkelser kun et af flere udfordringer. Et andet, der burde være relativt hurtigt at håndtere, er udstyret.
- Der er mangler på materielområdet inden for værnepligt. Det er sådan noget som rygsække til korte rygge, og det er undertøj, som passer de kvindelige værnepligtige. Der er brug for at blive tilført flere økonomiske midler til det område, siger hun og tilføjer:
- Det undertøj, som kvinderne får udleveret lige nu, er hvidt, og det kan blive gennemsigtigt, når man sveder og bliver våd. Det er ikke så hensigtsmæssigt.
Den udfordring kender de kun alt for godt hos Kvindelige Veteraner.
- Forsvaret siger, at de har udstyr til kvindelige medarbejdere, men det er simpelthen ikke rigtigt. Det er et stort problem, og det er særligt stort hos de værnepligtige, siger Marie Sihm.
Attraktiv arbejdsplads
Forsvaret har de seneste år været gode til at tiltrække kvinder til livet i uniform, men desværre har de også været dårlige til at fastholde dem. Det kommer ikke mindst til udtryk i værnepligten, hvor 15 til 20 procent af kvinderne stopper, inden de fire måneder er overstået.
Det skyldes forskellige ting, men hvis Forsvaret har en ambition om at fastholde kvinderne på den lange bane, så er der også brug for et langsigtet fokus, siger Yildiz Akdogan.
- De har utroligt svært ved at fastholde kvinderne, hvilket vi også ser ved, at de i høj grad mangler blandt befalingsmændene og officererne. Og det er bekymrende, siger hun.
Samtidig peger hun på, at det er vigtigt, at der skabes en attraktiv karriere vej, hvis man vil få kvinderne til tilvælge Forsvaret.
- Der skal eksempelvis indtænkes familieliv og barsel, hvis mission ligestillet arbejdsplads skal lykkedes, siger hun til TV 2.
Derudover peger Marie Sihm på, at systemet med, at man afleverer sit sundhedskort, når man begynder i værnepligten, måske ikke er perfekt.
- Når man er i Forsvaret, benytter man deres sundhedssystem, og her kunne der måske være et ekstra fokus på, at der sidder folk, som forstår kvindelige udfordringer, lyder opfordringen.