Krigen i Ukraine

Hård kritik af dansk prestigeindkøb til Forsvaret: - Det er tåbeligt

Tidligere topfolk mener, at Danmark burde være gået til Sydkorea for at købe nye våben.

Det danske forsvar står over for et indkøb af nyt, slagkraftigt artilleri i milliardklassen.

Men spørger man tidligere brigadegeneraler, har Forsvaret ikke købt det bedste udstyr i klassen til erstatning for de spritnye, franskfremstillede Caesar-haubitser, der står for at blive sendt til Ukraine.

Michael Clemmesen er tidligere brigadegeneral og meget skeptisk overfor købet af ATMOS-artilleripjecer og PULS-raketkastersystemer i Israel.

- Jeg mener, det er tåbeligt, at vi ikke har købt et system, man allerede opererer i de lande, vi samarbejder med, frem for ATMOS, siger Michael Clemmesen til TV 2.

Hvis vores ambition er at få en såkaldt tung brigade, er det her ikke det rigtige

Carsten Rasmussen, tidligere brigadegeneral.

Koreaner er bedst

Samtidig frygter den tidligere topchef i det danske forsvar, at de kommende våbensystemer langt fra vil være fyldestgørende både teknisk og taktisk.

- Efter min mening ville K9 Thunder være den bedste til at varetage opgaven, mener Clemmesen og peger på, at både Norge, Finland, Polen og Estland er udstyret med det avancerede koreanske bæltekøretøj, siger Clemmesen.

Siden Danmark sendte sine Caesar-haubitsere til Ukraine, har der været forhandlinger med en ny leverandør, som kunne levere hurtigt og kvalitativt.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har verserende forhandlinger med den israelske producent Elbit Systems om levering af ATMOS-artilleripjecer og PULS-raketkastersystemer "hurtigst muligt" og i løbet af 2023.

Afhængig af type kan PULS affyre mellem to og 18 raketter på en distance mellem 35 og 300 kilometer.

Den skal være et supplement til haubitseren med muligheden for at skyde langt ind bag fjendens linjer og som del af en såkaldt manøvrekrig.

- Begge dele er noget, vi har brug for på den moderne kampplads, hvor der ikke er nogen steder, man kan gemme sig, siger forsvarschef Flemming Lentfer torsdag til TV 2 under et besøg i Estland.

Støder imod ambition

Alligevel peger endnu en iagttager på, at Forsvaret er et godt stykke fra at have købt det bedste isenkram på markedet.

- Jeg er langt fra religiøs med hensyn til det her i forhold til, om vi handler med Israel. Men hvis vores ambition er at få en såkaldt tung brigade, er det her ikke det rigtige, siger tidligere brigadegeneral og forsvarsattaché i Moskva, Carsten Rasmussen, til TV 2.

Udfordringen for Danmark er, at artilleriet skal være Hærens første og vigtigste prioritet i opbygningen af 1. Brigade – eller 'Hærens knytnæve', som den også bliver kaldt.

Den tunge brigade består af en slagkraftig styrke på 4000 soldater, der er en af Danmarks forpligtelser til NATO og som skulle stå kampklar ved udgangen af næste år.

- Her er ATMOS efter min mening det forkerte system. Så skal vi have et system, der er fuldpansret og gerne er på bælter, og som har en større sideretningsfrihed, og det har de lastvognsbaserede pjecer som ATMOS ikke i samme grad, siger Carsten Rasmussen.

Carsten Rasmussen peger på, at ATMOS ikke i samme grad yder den fornødne beskyttelse for mandskabet, og samtidig er systemet ikke så mobilt som man kunne ønske sig.

- Derfor var mit håb, da man sendte Caesar-systemet til Ukraine, at man nu ville købe nogle pjecer, der passede til en tung brigade som den, vi har lovet NATO at stille med, siger han.

Forsvarsanalytiker: Tid kan være en faktor

Der er flere fuldgode alternativer på markedet. Men det mest iøjnefaldende er ifølge Carsten Rasmussen K9 Thunder.

- For det første har vi tidligere haft kig på K9, dengang Caesar-haubitserne kom ind i billedet, og for det andet er der en gruppe af vores nabolande, som allerede har indkøbt K9 og bruger den. Det kunne give os et komponent og uddannelsesfællesskab med dem, siger Rasmussen.

Så hvorfor har man ikke bare købt K9 Thunder?

- Det må blive et gæt, men jeg tror, at det har været et spørgsmål om leveringshastighed, og der har man kunnet få leveret ATMOS hurtigere. Den anden faktor er økonomi, for uden at kende de eksakte priser er K9 formentlig dyrere både i indkøb og i drift, siger Carsten Rasmussen.

Til Ritzau siger forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen, at Atmos relativt hurtigt kan leveres, og at tidsfaktoren i hans optik er en klog prioritering.

- Det kan godt være, man kan få et tungt pansret system om adskillige år. Men så stod man formodentlig med en situation, hvor man ikke havde personel til det, for hvad skal de lave i den periode?, siger han.

Det samlede beløb for de nye våbensystemer til det danske forsvar løber op i 1,7 milliarder kroner.

Ifølge forsvarschef Flemming Lentfer kan Artilleriregimentet i Oksbøl forvente at få de første leverancer på denne side af sommerferien.

TV 2 har forsøgt at få forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at forholde sig til kritikken, men Forsvarsministeriet henviser i stedet til Hærens fagfolk, som har anbefalet, at systemerne bliver indkøbt.