Samfund

Ritt Bjerregaard tog generationer af kvinder under sine vinger: - Det har været en gave

I begyndelsen af sin karriere blev Ritt Bjerregaard kaldt "Ankers nye pinup". Resten af sit liv brugte hun på at støtte og hjælpe andre kvinder.

Et kvindeligt fyrtårn, en afgørende stemme i ligestillingsdebatten og en af de første til at bane vejen for kvindelige politiker på Christiansborg.

Efter Ritt Bjerregaards død er det strømmet ind med beskeder, der hylder den afdøde politiker for ikke bare selv at tage kampen op mod en mandsdomineret verden, men også at være et forbillede for flere generationer af kvinder – politikere eller ej.

Én af dem, der har mærket på tætteste hold at blive taget under Ritt Bjerregaards vinger, er tidligere børne- og undervisningsminister Christine Antorini.

I dagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast ’Dato’ fortæller hun om, hvordan den socialdemokratiske politiker ikke bare hjalp hende med at agere som ung kvindelig politiker, men også hjalp hende med at forstå vigtigheden af at bringe sin erfaring videre til de næste generationer af kvinder.

- Jeg synes, det har været en gave, at Ritt har stillet sin personlige erfaringer til rådighed.

- Hun har mindet en om, at ulighed ikke forsvinder af sig selv, at man selv skal stå frem, at man skal finde nogle at kæmpe sammen med, og at man også skal gøre det, når det blæser, lyder det fra Christine Antorini.

Invitationen, der blev til et venskab

Christine Antorini og Ritt Bjerregaard mødtes tilbage i slutningen af 1990’erne.

Hun har altid haft et blik for yngre kvinder på vej frem

Christine Antorini, direktør i LIFE-fonden og tidligere politiker

På daværende tidspunkt var Christine Antorini næstformand i SF i en tid, hvor diskussionerne gik højt om den europæiske linje i partiet.

Selv var Christine Antorini meget engageret i den pro-europæiske dagsorden, men hun var oppe imod flere partikolleger, der gik ind for at fastholde den traditionelle venstrefløjskritik mod EU-projektet.

Ritt Bjerregaard, som godt nok ikke var SF’er, men glødende socialdemokrat, havde ligeledes fuldt debatten, og hun inviterede derfor den unge Christine Antorini over til te og kage i hendes hjem i Kartoffelrækkerne på Østerbro.

- Hun siger: "Har du ikke lyst til at komme hjem til mig?". Jeg synes, du står lidt alene der i blæsten i Europa-debatten, og så kunne vi måske bare snakke lidt om, hvordan det er at klare sådan nogle hårde sager, husker Christine Antorini.

Mødet lagde kimen til et mangeårigt venskab, der gav anledning til utallige diskussioner om alt fra vandreture til kvinders rettigheder.

Banede vejen for andre

Mange har efterfølgende spurgt Christine Antorini, om Ritt Bjerregaard ikke bare inviterede hende hjem for at hive hende over i Socialdemokratiet, som hun skiftede til i 2002. Men det afviser den tidligere politiker blankt.

- Hun har altid haft et blik for især yngre kvinder på vej frem i politik eller andre steder, og hvis de kan bruge en hjælpende hånd, noget netværk eller en samtalepartner, har hun stillet sig selv til rådighed, fortæller hun.

Da MeToo-debatten var på sit højeste i 2020, stillede Ritt Bjerregaard sig for eksempel bag de kvindelige politikere, der stod frem.

For hun havde selv mærket forskellen mellem mænd og kvinder på egen hånd. For eksempel da Ekstra Bladet tilbage i 1973 bragte et billede af den unge Ritt Bjerregaard og daværende statsminister Anker Jørgensen på forsiden med ordene "Ankers nye pinup".

Men selvom Ritt Bjerregaard var stor fortaler for den nye generations opgør med seksuelle krænkelser og magtmisbrug, lagde hun heller ikke skjul på, at der var en generationsforskel, der gjorde, at hun ikke altid forstod de yngre kvinders synspunkter.

Drevet af diskussionen

Christine Antorini fortæller, at debatten om kønsidentitet, der fyldte i tiden op til Ritt Bjerregaards død, var særlig svær for hende at forstå.

- Hun vidste godt, at der var hun lidt gammeldags, og så var der kun en ting at gøre, og det var at opsøge nogle af de unge kvinder og være oprigtigt nysgerrig på, hvad der var op og ned, men også at diskutere med dem, siger Christine Antorini.

Diskussionerne var ifølge Christine Antorini en stor drivkraft for Ritt Bjerregaard, der ofte blev kaldt både stolt og stædig.

Men hun brugte også diskussionerne til at danne netværk og venskaber, som andre kunne læne sig op ad, fortæller Christine Antorini.

Efter det blev meldt ud, at den tidligere overborgmester i København havde sovet stille ind, væltede det da også frem med beskeder fra kvindelige politikere, der kunne fortælle, at de også havde siddet i Ritt Bjerregaards hjem og vendt verdenssituationen.

- For ikke længe siden sad jeg i din stue og talte med dig om dit liv og København. Dine analyser var som altid skarpe og brugbare. Du banede vejen for kvinder på byens højeste embede, skrev den nuværende overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen, på Twitter i en hyldest af partikollegaen.

Stadigvæk kampe at kæmpe

Når Christine Antorini tænker tilbage på sit venskab med Ritt Bjerregaard, vil hun ikke kun huske det for deres fælles passion for vandreture og politiske snakke.

Hun vil også huske det for at være en påmindelse om, hvilken forskel det kan gøre for en ung kvinde, at generationerne før hende står klar med en støttende hånd.

- Ritt og hendes generation af kvinder har forandret helt enormt for min generation af kvinder, så vi står på skuldrene af nogle vigtige politiske kampe, og vi skal bære faklen videre, for der er stadigvæk kampe at kæmpe, understreger Christine Antorini og tilføjer:

- Hun lærte mig, at med den alder jeg har, har man også en forpligtelse til at give tilbage og række hånden ud til den næste generation.

Ritt Bjerregaard sov ind efter længere tids sygdom lørdag. Hun blev 81 år gammel.

Du kan høre mere om Christine Antorinis venskab med Ritt Bjerregaard i dagens afsnit af 'Dato'.