Samfund

Jorn-maleri fik skader for næsten to millioner ved hærværk

Anklagemyndigheden forventer, at sagen om hærværk på Asger Jorn-maleri kan føres som en tilståelsessag.

Da Asger Jorn-kunstværket "Den foruroligende ælling" blev udsat for hærværk i april sidste år, fik det skader for knap to millioner kroner.

Mere præcist 1.889.350 kroner.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Provokunstner sigtet

En 45-årig kvinde er sigtet i sagen. Hun er sigtet for hærværk af betydeligt omfang ved at have beskadiget og delvist ødelagt maleriet. Anklagemyndigheden forventer, at sagen kan føres som en tilståelsessag.

Den 45-årige er provokunstneren Ibi-Pippi Orup Hedegaard. Hun har kaldt det en aktion, som handlede om at tage ejerskab over værket, og at hun havde "lige så meget ret, som Jorn havde, til at skamfere det oprindelige værk".

Efter at provokunstneren brugte kontaktlim og tusch på værket, kaldte hun det for "Den foruroligende kælling".

Sagen er endnu ikke berammet i Retten i Viborg.

"Jeg overtager værket"

Ibi-Pippi Orup Hedegaard stillede sig selv frem efter aktionen og sagde, at hun stod bag.

Da hun gik ind på museet den 29. april 2022, var det for at påklistre Jorn-værket en montage i form af et selvportræt samt tilføre værket en signatur med sprittusch.

- Jeg overtager værket, og derfor vælger jeg også at signere værket for at signalere, at nu har Jorn ikke ejerskabet mere. Jorn har frataget den oprindelige kunstner sit ejerskab over værket, og jeg tager det så igen fra Jorn, sagde Ibi-Pippi Orup Hedegaard til TV 2 Østjylland.

Ville starte diskussion om rettigheder

Asger Jorn skabte værket i 1959 ved at male over et maleri, han havde købt på et loppemarked.

Provokunstneren ønskede med hærværket sidste år at starte en diskussion om rettigheder til kunstværker.

Maleriet "Den foruroligende ælling" er udstillet på Museum Jorn i Silkeborg. Kunstneren Asger Jorn døde i 1973 i en alder af 59 år.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard blev landskendt, da hun i 2015 fik foretaget et juridisk kønsskifte fra mand til kvinde uden at ville foretage fysiske forandringer.