PFAS-stoffer fundet i økologiske æg fra hele Danmark

PFAS-indholdet er lavt i frilands-, skrabe- og burhønseæg, mens det er fundet højt i økologiske æg.

De skadelige PFAS-stoffer er fundet i økologiske æggeblommer fra hønsefarme i hele Danmark.

Det viser en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde, skriver instituttet i en pressemeddelelse.

Stofferne er sandsynligvis overført gennem den fiskemel, som indgår i foderet til hønsene.

Undersøgelsen viser også, at indholdet af PFAS er lavt i frilands-, skrabe- og burhønseæg.

Børn i særlig risiko

PFAS er det overordnede navn for tusindvis af menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, som er blevet brugt i en lang række industrier og produkter. De bliver også kaldt "evighedskemikalier", fordi de er meget svære at nedbryde.

Stofferne er mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme. Det er blandt andet leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.

I pressemeddelelsen skriver DTU Fødevareinstituttet, at det særligt er børn i alderen 4 til 9 år, der spiser mere end 2,5 økologiske æg om ugen, som er i risiko for at få for meget af de uønskede stoffer.

Det skyldes, at børn hurtigere når grænsen for et sikkert indtag af de skadelige stoffer, fordi PFAS også kommer fra mange andre kilder og fødevarer.

- PFAS er ikke stoffer, man bliver akut syg af, men hvis man indtager for store mængder gennem flere år, kan det skade immunforsvaret, siger Kit Granby, som er lektor ved DTU Fødevareinstituttet.

- For eksempel ved at reducere virkningen af børnevaccinationer - forøge kolesterolniveauet i blodet og reducere fødselsvægten, fortæller Kit Granby.

Vil hjælpe at udskifte foder

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at problemet med PFAS i økologiske æg kan løses ved at give hønsene noget andet foder.

- Vores undersøgelser peger klart på, at det uønskede stof er overført til æggene via fiskemel i hønsefoderet, udtaler Kit Granby.

- Derfor vil en udskiftning med en ikke forurenet foderingrediens i løbet af få uger kraftigt kunne mindske indholdet af PFAS i æggene.

Inden for de seneste år er der fundet PFAS i oksekød fra kogræsserforeninger i Korsør og i Odense.

I sommer er der fundet så høje niveauer i Mølleåen i Nordsjælland, at det et blevet frarådet at spise fisk fanget der, og borgere i dele af Thyborøn i Vestjylland er desuden blevet frarådet at spise hjemmedyrkede grøntsager.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har allerede erkendt, at det er vigtigt at få gjort noget ved problemet med PFAS, og regeringen har lovet, at der kommer en særlig handlingsplan for området.