Samfund

Danmark vinder guld i VM for kokke

Danmarks Brian Mark Hansen vinder guld i Bocuse d'Or, der er verdensmesterskabet for kokke.

Den danske kok Brian Mark Hansen har mandag aften vundet guld i den prestigiøse kokkekonkurrence Bocuse d'Or.

Brian Mark Hansen, køkkenchef på Søllerød Kro, og hans assistent Elisabeth Madsen, kok på Svinkløv Badehotel, vandt i november sidste år den europæiske udgave af Bocuse d'Or, Bocuse d'Europe.

Temaet for årets Bocuse d'Or var 'Feed the kids'. Opgaven for kokkene lød derfor på at lave sund og nærende mad til børn med græskar, marv og æg som obligatoriske råvarer. Desuden skulle der præsenteres en tallerkenret med havtaske og kammuslinger.

Danmarks hold begyndte deres serveringer klokken 8 mandag morgen og afsluttede klokken 13:30. Retterne blev bedømt af en jury bestående af 12 internationale kokke, som bedømmer ud fra blandt andet smag, proces og udnyttelse af råvarer.

Bocuse d'Or

Kokkekonkurrencen Bocuse D'Or er det uofficielle VM for kokke, og er opkaldt efter den afdøde franske stjernekok Paul Bocuse, 

Konkurrencen bliver afholdt hvert andet år i den franske by Lyon - første gang var i 1987.

Hvert deltagerland skal kvalificere sig gennem kvalifikationsrunder​ og må stille op med én kandidat og en assistent - kaldet en commis.

Danmark har to gange vundet guld i konkurrencen: Kenneth Toft-Hansen i  2019 og Rasmus Kofoed i 2011. 

Andenpladsen Silver Bocuse er fire gange gået til danskere: Jens Peter Kolbeck i 1993, Rasmus Kofoed i 2007, Jeppe Foldager i 2013 og Ronni Vexøe Mortensen i 2021. 

20 minutter for sent og slået i hovedet med svaber

Efter sejren fanger TV 2 Brian Mark Hansen. Han fortæller, at sejren endte med at blive overbevisende og sikker, men forløbet op til var ikke ligefrem lydefri.

- Vi havde nogle benspænd imod os. Vi kom 20 minutter for sent, fordi der ikke var arrangeret en bus i tide. Så flækkede der et vandrør ude ved os, så vi stod i vand til knæhaserne, og hende, skulle svabe op, slog mig i hovedet med svaberen, men det kørte jo godt nok. Så nu står vi her, siger han.

Ifølge Svend Rasmussen, der er redaktør på TV 2 og tidligere madanmelder, som har siddet i den danske Bocuse d'Or-bestyrelse, kan sejren ikke underdrives.

- Det er helt fantastisk. For to år siden vandt vi sølv, og for fire år siden vandt vi guld. Det er ret imponerende. Vi har flere Michellin-stjerner end nogensinde, vi har de sidste to gange haft verdens bedste restaurant først NOMA og nu Geranium. Det viser noget om, hvad Danmark kan gastronomisk. Vi er verdens førende gastronomiske nation lige nu.

Danmark blev spået gode chancer

Danskerne var fra start blandt favoritterne til at placere sig højt ved mandagens hovedkonkurrence.

Brian Mark Hansen gæstede TV 2s nyhedspodcast, Dato, og afsnittet kan høres i linket herunder.

Sølvet gik til Norges Filip August Bendi, der tidligere har arbejdet på NOMA i København, mens tredjepladsen gik til Ungarn og kokken Bence Dalnoki fra restaurant 'Stand' i Budapest.

De danske kokkes præstation vidnede om overskud, mener Svend Rasmussen:

- De afleverede på sekundet, og de havde tid til at smile, og det er ikke så tit, man har det i den her konkurrence. Det så superskarpt ud, jeg synes det ser godt ud, siger Svend Rasmussen.

Derudover har Danmark som nation særligt de seneste 10 år markeret sig på den internationale gastronomiske scene med et højt antal Michelin-restauranter, og det forpligter, lyder det fra Svend Rasmussen.

- Man stiller nu med nogle høje krav og forventninger til Danmark, og det er noget, vi skal vænne os til.