36-årig kvinde mistænkt for millionsvindel i Forsvaret
En ledende medarbejder er politianmeldt for at forsøge at overføre knap to millioner kroner til sig selv.
Igennem en årrække var hun en betroet medarbejder hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), og en af hendes primære arbejdsopgaver var at godkende fakturaer fra store transportvirksomheder.
I dag er hun hjemsendt og politianmeldt for svindel i millionklassen.
Den 36-årige kvinde nægter selv at have svindlet med skattekroner.
- At jeg skulle have taget nogen penge fra kassen, 2,3 millioner eller sådan noget ... Det er jo langt fra sandheden, siger den politianmeldte kvinde, som optræder anonymt, da der er navneforbud i sagen.
TV 2 og Frihedsbrevet kan nu, på baggrund af aktindsigter og kilder med indsigt i sagen, afsløre detaljer, som belaster den 36-årige kvindelige chef.
Heriblandt et opsigtsvækkende navnesammenfald.
På kvindens privatadresse var der sidste år registreret to virksomheder, som delte navn med store globale transportvirksomheder.
Ifølge kilder med kendskab til sagen er navnesammenfaldet ikke tilfældigt. Derimod var det et snedigt forsøg på at sløre de falske fakturaer fra firmaerne på chefens privatadresse og dermed få dem godkendt og udbetalt af FMI.
Falske fakturaer
Sagen kom første gang frem 5. december 2022, da Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) offentliggjorde en kortfattet pressemeddelelse. Styrelsen havde politianmeldt en medarbejder for forsøg på bedrageri ved hjælp af falske fakturaer, lød det.
Ifølge Berlingske er der tale om mindst 1,9 millioner kroner fordelt på ti fakturaer, som var sendt til betaling.
Da FMI’s pressemeddelelse kom ud, havde TV 2 været i kontakt med den 36-årige kvinde i flere måneder. Hun havde indtil da hævdet, at hun blot var hjemsendt på grund af samarbejdsvanskeligheder.
Men et kig i det danske erhvervsregister afslørede, at der var flere årsager til hjemsendelsen.
Hævder, at navnesammenfaldet er tilfældigt
Blandt andet havde den 36-årige kvinde sidste år ændret navnet på sin enkeltmandsvirksomhed til DHL, altså samme navn som transportgiganten DHL.
Navneændringen var opsigtsvækkende, fordi den 36-årige kvinde er hjemsendt fra netop den afdeling i FMI, hvortil transportvirksomheder som for eksempel DHL sender fakturaer, når de har løst transportopgaver for FMI.
Kvinden hævder, at navnesammenfaldet er helt tilfældigt.
- Jeg startede med at oprette firmaet, fordi jeg skulle til at udleje de her to huse, jeg ejer ... Så har jeg oprettet det uden at tænke over, at det i virkeligheden har et andet stort firmanavn, siger den kvindelige chef og fortsætter:
- Så snakkede jeg med mine medarbejdere i frokostpausen om mit firma, og så sagde den ene af dem, at det måske ikke var så godt, at firmaerne hed det samme, og at det kunne blive et problem, og så ændrede jeg navnet på firmaet.
Ifølge en aktindsigt hos Erhvervsstyrelsen ændrede kvinden dog først navnet 8. december 2022, altså tre dage efter FMI udsendte pressemeddelelsen, og flere måneder efter hun var blevet hjemsendt.
Spor til Tyskland
Men DHL var ikke den eneste virksomhed, som pludselig fik en navnefætter i Padborg.
En anden enkeltmandsvirksomhed blev sidste år tilmeldt kvindens privatadresse, nemlig virksomheden BWS.
Navnet ligger meget tæt op ad transportvirksomheden Blue Water Shipping (BWS), som er en af FMI's faste transportører, og som også har en afdeling i Padborg.
Ifølge erhvervsregistret var virksomhedens ejer en 33-årig mand med adresse i Handewitt i Tyskland, lige syd for den danske grænse.
Da TV 2 opsøgte manden, hævdede han, at han var blevet udsat for et identitetstyveri:
- Jeg har aldrig ejet et firma. Jeg kender intet til det. Der er måske nogen, som har misbrugt mine data, sagde den 33-årige mand.
Et komplot?
Selvom den 36-årige kvinde bekræfter at have oprettet virksomheden DHL på sin adresse, afviser hun at kende noget til BWS.
Tværtimod forklarer hun til TV 2, at virksomheden må være blevet registreret på hendes privatadresse som led i et komplot.
Hun hævder, at højtstående personer i det danske forsvar er ude på at hænge hende op på en forbrydelse, fordi hun har påpeget alvorlige ledelsessvigt i FMI.
- Hvorfor skulle jeg sende en faktura til mig selv? For at få den udbetalt, eller hvad? Jamen så ville jeg da vide, hvor grænserne er henne – hvordan man skal gøre det. Jeg kender alle regler. Det er mig, der har opbygget systemet, siger kvinden.
En aktindsigt viser, at intet ud over adressen umiddelbart knytter den 36-årige kvinde til virksomheden BWS.
Således er det et NemID tilhørende den 33-årige mand i Handewitt, som er blevet brugt til oprettelsen af virksomheden.
- Jeg kender ikke den her mand. Det her er en af deres (FMI's, red.) venner.
Så det, du siger, er, at det er Forsvaret, der forsøger at ramme dig og har oprettet det her selskab på din adresse?
- Ja, ham ejerens telefonnummer er et telefonnummer fra Forsvaret, forklarer kvinden.
Mens cifrene i telefonnummeret har en opbygning, som rigtignok minder om flere af FMI's telefonnumre, var nummeret ugyldigt, da TV 2 ringede det op.
Hos FMI afviser den 36-årige kvindes overordnede, at der er tale om et komplot.
- Det er mig, som har foretaget politianmeldelsen i september, og jeg er ikke overrasket over, at medarbejderen nu kommer med anklager mod mig, men de passer simpelthen ikke, siger oberst Kim Nielsen fra FMI.
Professor: Vidner om ledelsessvigt
Det er ikke første gang, en skandalesag rammer det danske forsvar – og særligt Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. De seneste år har en række sager om nepotisme, magtmisbrug og svindel belastet det danske forsvar.
Ifølge en professor i økonomistyring vidner den nye sag om et mangelfuldt kontrolsystem.
- Det er påfaldende, at der har været en del sager om svindel på Forsvarets område. Og de, som svindler, ser ud til at kende svaghederne i systemet og ved, hvad de skal gøre, siger professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.
Per Nikolaj Bukh mener, der er tale om et klokkeklart ledelsessvigt hos FMI, fordi forsøget på bedrageri først blev opdaget hos Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse (FRS).
Efter en række svindelsager i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse blev der nemlig indført et nyt kontrolsystem i tre led.
Første led er FMI, som modtager fakturaerne. Professoren forklarer, at hvis de falske fakturaer ikke bliver opdaget i første led, er der tale om ledelsessvigt.
Andet led er FRS, som i dette tilfælde opdagede de falske fakturaer.
Tredje led er Forsvarsministeriets Interne Revision (FIR), hvortil sagen aldrig nåede.
TV 2 ville gerne have haft mulighed for at stille spørgsmål til FMI om det påståede ledelsessvigt, men på trods af flere henvendelser afviser FMI at forholde sig til kritikken.
Ifølge FMI’s pressechef, Thorbjørn Nørgaard Hein, ligger der en ”konkret vurdering” bag, at FMI ikke vil svare på spørgsmål i et interview.
Hvad den konkrete vurdering går ud på, vil pressechefen ikke uddybe.
Politiet efterforsker sagen
I alt er der fundet ti fakturaer, uden at FMI har kunnet dokumentere, at der med sikkerhed er modtaget en ydelse som angivet i fakturaerne.
Det er stadig uklart, om nogen af fakturaerne rent faktisk er blevet udbetalt.
Der er ifølge TV 2 og Frihedsbrevets oplysninger ikke afsendt fakturaer fra den 36-åriges virksomhed DHL, mens to fakturaer fra virksomheden BWS er blevet overdraget til Syd- og Sønderjyllands Politi.
Syd- og Sønderjyllands Politi bekræfter, at der er indløbet en politianmeldelse, og at de efterforsker sagen.
Ifølge FMI har den fortsatte kulegravning af sagen siden pressemeddelelsen i december blot bestyrket mistanken mod kvinden.
Den 36-årige kvinde er ifølge TV 2s oplysninger ikke officielt sigtet endnu, men har fået beskikket en advokat.
Brugte kollegas navn
Ifølge en orientering om sagen fra daværende forsvarsminister Morten Bødskov (S), som Berlingske er kommet i besiddelse af, har den 36-årige kvinde selv godkendt de falske fakturaer til betaling ved at bruge en kollegas navn i økonomistyringssystemet.
Men over for TV 2 afviser kvinden at have brugt en kollegas navn til at godkende de falske fakturaer, og hun peger igen på, at højtstående personer i det danske forsvar er efter hende.
Du vil have mig til at tro på, at Forsvaret er i gang med at lave et justitsmord på dig?
- Jamen, det er de også.
Det lyder ret vildt?
- Det er det da også.
Kan du forstå, at jeg undrer mig over, at du har de her firmaer, der er registreret på din privatadresse med navne, der ligger så tæt på store og velrenommerede transportvirksomheder?
- Det kan jeg godt. Det fik jeg også et chok over. Jeg troede, de tog pis på mig, afslutter den 36-årige kvinde.
FMI oplyser i en mail, at de nu har skærpet deres procedurer vedrørende bestilling, godkendelse og betaling af transportydelser. Skærpelsen af procedurerne var allerede igangsat i styrelsen, men er blevet fremskyndet i anledning af sagen.
Ved du noget om sagen? Skriv til TV 2s journalister ved at følge anvisningerne her: https://tv2.dk/secure