Samfund

Topsocialdemokrater mindes Ritt: - Du viste verden, at kvinder i politik ikke kun er til for at pynte på jakkesættene

En mester i networking, et ikon for kvindelige politikere og en ægte socialdemokrat. Partifællerne mindes Ritt Bjerregaard.

Nyheden om, at den tidligere minister og mangeårige politiker Ritt Bjerregaard er død, har fået reaktionerne til at tikke ind hele formiddagen – særligt fra medlemmer af Socialdemokratiet, som Ritt Bjerregaard var en del af i fire årtier.

En af dem er nuværende statsminister Mette Frederiksen (S), der kalder Ritt Bjerregaard for "en af sin generations største politikere".

- Hun elskede at udfordre og at blive udfordret. Som politiker satte hun tydelige aftryk på udviklingen af det moderne Danmark, siger hun.

Glemte aldrig, at hun var Socialdemokrat

Flere tidligere statsministre har også mindet Ritt Bjerregaard, der blev 81 år.

Poul Nyrup Rasmussen (S) fremhæver, at Ritt Bjerregaard som blandt andet social- og undervisningsminister var med til at tegne det velfærdssamfund, som Danmark er blevet.

- Ritt skabte debat og havde klare holdninger, men glemte aldrig, at hun var socialdemokrat, om end hun ikke elskede partiet lige højt hele tiden. Hun var et engageret menneske, som aldrig flød med strømmen, siger Poul Nyrup Rasmussen i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

Helle Thorning-Schmidt kalder Ritt Bjerregaard for en "fantastisk inspiration", da hun selv begyndte i politik.

- Vi er mange i min generation, der står på skuldrene af hendes bedrifter, skriver den tidligere statsminister i et opslag på Instagram.

Tak for råd og æblekage

Ritt Bjerregaards partifælle Mogens Lykketoft har kendt hende i 54 år. Han kalder Ritt Bjerregaard for "stædig" og "stridbar", og at det "har været spændende til det sidste" at snakke med hende og udveksle analyser af, hvad der foregik i verden.

- Det var en ofte meget positiv relation, hvor vi kunne hjælpe hinanden med at bringe partiet fremad. Der var også nogle gange konflikter. Men det er med både sorg og savn, at jeg modtager nyheden om, at hun ikke er her mere, siger han til TV 2.

Mogens Lykketoft fremhæver Ritt Bjerregaards evne til at komme frem i en politisk verden, der indtil da var domineret af mænd.

- Hun var den første kvinde, der nåede så langt. Hun var ualmindelig slagkraftig i forhold til at samle vælgere til sit politiske parti, og hun blev især for yngre kvinder et forbillede, der blev dukket nogle gange, men som de stadig gerne så i spidsen, siger han.

Miljøminister Magnus Heunicke takker ligeledes Ritt Bjerregaard for gode råd og snakke men også for "æblekage og knus i køkkenet i Kartoffelrækkerne" i København. Ritt Bjerregaard havde en æbleplantage på Midtsjælland og har også fået en æblesort opkaldt efter sig.

Det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet Christel Schaldemose mindes, at Ritt Bjerregaard var hendes forbillede, da hun startede i DSU.

- En unik partifælle, en stor europæer og et utroligt dejligt menneske. Ritt var mester i netværk og sørgede hele livet for at bringe folk sammen til samtaler om politik, skriver hun på Twitter.

Partikollegaen finansminister Nicolai Wammen (S), kalder hende "en af de helt store socialdemokrater".

Insisterede på, at kvinder ikke skulle nøjes

Mange fremhæver Ritt Bjerregaard som en inspiration for især kvindelige politikere, for hvem hun gjorde en forskel. En af dem er Køges socialdemokratiske borgmester, Marie Stærke, der mindes Ritt Bjerregaard med en selfie og takker hende for "at gå foran".

En anden er Katrine Evelyn Jensen, forbundsformand for Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU), der flere gange er blevet inviteret hjem til Ritt Bjerregaard sammen med andre yngre kvinder.

- Hun har lyttet til dem, givet gode råd, men også ladet dem komme til orde og fortælle om deres syn på verden. På mange måder har Ritt trådt nogle af de dybeste fodspor for os kvinder. Jeg tager personligt særligt med mig, at Ritt insisterede på, at kvinder også skulle have nogle strukturelt tunge poster. Vi skulle ikke nøjes, siger Katrine Evelyn Jensen til TV 2.

Endnu en partifælle, Pernille Rosenkrantz-Theil, hylder Ritt Bjerregaard på Twitter for at gå forrest som kvinde i politik.

- Tak, kære Ritt Bjerregaard, fordi du viste verden, at kvinder i politik ikke kun er til for at pynte på jakkesættene, skriver hun.

I det sidste kapitel af Ritt Bjerregaards politiske karriere var hun overborgmester i København.

Hovedstadens nuværende overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, har også haft et personligt forhold til Ritt Bjerregaard.

- For ikke længe siden sad jeg i din stue og talte med dig om dit liv og København. Dine analyser var som altid skarpe og brugbare. Du banede vejen for kvinder på byens højeste embede, skriver hun.