Samfund

Opråb fra landets fængsler: - Vi er på randen af sammenbrud

Fængselsmiljøet er så dårligt, at fangerne ofte er endnu mere hårdkogte, når de lukkes ud, end da de kom ind, lyder vurderingen.

Når 61-årige Jesper Dalbye trækker i den lyseblå uniform, er han aldrig helt sikker på, hvornår han kan tage den af igen.

Vagtplanen siger otte timer, men sådan går det sjældent.

For på Storstrøm Fængsel på Falster, hvor Jesper Dalbye arbejder som fængselsbetjent og tillidsrepræsentant, er der så stor mangel på personale, at der kun skal én sygemelding til, før korthuset vælter.

- Man går på arbejde med ondt i maven. Jeg aner ikke, hvornår jeg har fri, og når jeg er derhjemme, frygter jeg konstant at få et opkald fra arbejdet. Det gør én syg i længden.

Fængselsbetjente er en del af det danske sikkerhedsberedskab og er ansat som tjenestemænd, hvilket betyder, at de uden varsel kan blive beordret på arbejde.

Og det gør de oftere og oftere.

For de seneste ti år er 30 procent af landets fængselsbetjente forsvundet. Samtidig har antallet af fanger aldrig været større, og det lægger et massivt pres på personalet.

I en række artikler sætter TV 2 fokus på det danske fængselsvæsen, der af eksperter, politikere og fængselsbetjente beskrives som på randen af kollaps.

"Ren opbevaring"

Jesper Dalbye har arbejdet på Storstrøm Fængsel, siden det åbnede i 2017. Det er et lukket fængsel og huser nogle af landets farligste kriminelle, herunder den drabsdømte Peter Madsen.

På papiret er der plads til 250 fanger. Der er altid flere.

På papiret bør der være 160 fængselsbetjente. Der har på intet tidspunkt været ansat over 100.

Den skæve fordeling mellem fanger og personale skaber en hverdag for Jesper Dalbye og hans kolleger, der er præget af konstant pres.

- Jeg har næsten ikke ord for, hvor stærkt vi løber. De fleste dage handler det om at overleve, lyder det.

En hård og farlig branche

  • Fængselsbetjente arbejder i landets farligste branche målt på forsikringspenge. Betjentene er nemlig dyrest at forsikre. I 2022 betaler Kriminalforsorgen 6950 kroner per medarbejder. Til sammenligning er forsikringsbeløbet for en sygeplejerske 314 kroner.
  • 11,4 procent af de nuværende og tidligere fængselsbetjente har en diagnose for en reaktion på en svær belastning herunder PTSD. 
  • Sygefraværet blandt fængselsbetjente er markant højere end andre faggrupper. Gennemsnittet lå på 21 dage i 2021. Til sammenligning er statens øvrige medarbejdere i gennemsnit syge 7 dage om året. 
  • I 2021 blev 49 af forbundets medlemmer afskediget på grund af dårligt helbred. Antallet svarer til, at 2 procent af medlemmerne forlader jobbet før tid. 0,3 procent af de beskæftigede i Danmark bliver årligt førtidspensioneret. 

Kilde: Fængselsforbundet

En forhandling med de kriminelle

Jesper Dalbye uddyber, at der ingen tid er til at tale med fangerne og danne de relationer, som er nødvendige for at få dem ud af deres kriminelle løbebane.

I stedet bruger personalet på Storstrøm Fængsel størstedelen af deres dag på finde ud af, hvordan de får overalt "drabsmænd, rockere og andre hardcore kriminelle" til at overnatte sammen.

- Der er simpelthen ikke nok celler til alle, men vi kan ikke tvinge nogen til at dele, så hver dag er en kamp for at få puslespillet til at gå op, siger Jesper Dalbye og tilføjer:

- Tro mig, det er ikke nemt at overtale nogen til at være spærret inde sammen 23 timer i døgnet på 8 kvadratmeter.

Ifølge Jesper Dalby påvirker situationen de indsatte særdeles negativt, og der opstår langt flere konflikter og slagsmål, hvilket også øger det dårlige arbejdsmiljø for betjentene.

Jeg bliver oprigtigt så trist og ked af det, når jeg hører regeringens planer

Jesper Dalbye, fængselsbetjent og tillidsrepræsentant i Storstrøm Fængsel

Og på den lange bane har det store konsekvenser for det danske retssamfund, mener betjenten.

- Når de indsatte forlader fængslet er de i mange tilfælde endnu mere hårdkogte, end da de kom ind. Det er jo helt, helt forkert.

Står overfor kollaps

Fortællingen fra Storstrøm Fængsel er langt fra enestående.

De seneste uger har TV 2 talt med tillidsrepræsentanter og områdedirektører fra alle dele af landet, der beretter om kaotiske forhold i de danske fængsler og arresthuse.

En af dem er 54-årige David Jensen. For en måned siden tiltrådte han stillingen som tillidsrepræsentant for Område Hovedstaden. Inden da arbejdede han 29 år som fængselsbetjent på Vestre Fængsel, der er Danmarks største arresthus med plads til 540 fanger.

David Jensen har på egen krop mærket, hvordan flere og flere af hans kolleger er forsvundet, mens antallet af indsatte bare er vokset stødt.

- De sidste fem år har det været slemt. Og vi er nu nået derud, hvor systemet står overfor et regulært kollaps, siger han til TV 2.

I 2017 var der 2320 betjente til at varetage cirka 3500 indsatte, mens der i 2022 var 1890 betjente til at varetage cirka 4100 indsatte.

- De har jo tydeligvis ikke forstået alvoren

Med det udgangspunkt mener David Jensen, at det er "tankeløst", når den SVM-regeringen vil bygge et nyt fængsel og skærpe straffene for kriminelle, så der kommer flere i fængslerne.

Samme holdning har Jesper Dalbye fra Storstrøm Fængsel.

- De har jo tydeligvis ikke forstået alvoren, når de seriøst tænker, at det er en løsning af bygge flere pladser, uden at man har standset blødningen af fængselsbetjente, siger han og tilføjer:

- Jeg bliver oprigtigt så trist og ked af det, når jeg hører regeringens planer.

Samme kritik af regeringen retter en række eksperter og Fængselsforbundet.

Peter Hummelgaard er søndag blevet kaldt i samråd af Det Konservative Folkeparti og SF for at redegøre for situationen i de danske fængsler.