Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 196 vaske- og rengøringsmidler, og næsten halvdelen indeholder skadelige stoffer. Foto: Christian Poul Hansen / TV 2 Grafik
På en lang række emballager kan det være svært for forbrugerne at gennemskue, at de køber et produkt, der kan være skadeligt for dem.
Siden 2020 har Forbrugerrådet Tænk Kemi undersøgt 196 vaske- og rengøringsmidler, som bruges i de danske husstande – og en ny opgørelse viser, at 24 procent af dem indeholder uønskede og potentielt skadelige stoffer.
Det kan være stoffer, som er allergifremkaldene eller mistænkt for at være hormonforstyrrende, og de kan være problematiske for mennesker, men også for miljøet.
Hver fjerde produkt indeholder skadelige stoffer, mens kun 39 procent er gode nok til, at Forbrugerrådet Tænk Kemi kan anbefale produktet. Foto: Christian Poul Hansen / TV 2 Grafik
Samtidig kan det være svært for forbrugerne at sikre sig mod, for det er ikke alle stoffer, som producenterne behøver at skrive på emballagen. Det gælder eksempelvis stofgruppen borater, der findes i nogle vaskemidler, forklarer Stine Müller, der er projektleder og testansvarlig hos forbrugerrådet Tænk Kemi.
- Borater er mistænkt for at kunne skade fostre og påvirke evnen til at få børn, og det er blot ét eksempel på, hvorfor forbrugerne bør kunne få alle ingredienser på emballagen, siger hun til TV 2.
Under halvdelen er anbefalelsesværdige
Forbrugerrådet Tænk Kemi bruger en A-, B- og C-kolbe til at lave sine vurderinger. A-kolben er de produkter, rådet anbefaler, mens C-kolben er de produkter, som det fraråder, hvis du vil undgå problematisk kemi. I den nye opgørelse er det kun 39 procent af produkterne, der får A-kolben, og dermed ud fra forbrugerrådets viden i dag, er uden problematiske stoffer.
Hvad betyder kolberne
A-kolben
A-kolben betyder, at produktet er et godt valg, hvis du vil undgå en række problematiske kemikalier. Det er produkter, som Forbrugerrådet Tænk anbefaler, hvis du vil undgå uønsket kemi.
A-kolben er dog ikke en garanti for, at du ikke får en reaktion eksempelvis udslæt. Teoretisk er det muligt at slå ud på grund af alt. Der kan være nye stoffer i produkter, som man endnu ikke ved, er problematiske, der kan være fejl eller bakterievækst i produktet og så videre.
B-kolben
B-kolben er til produkter, der er fri for en lang række problematiske kemikalier, men har enkelte indholdsstoffer, som man kan være opmærksom på. Det kan også være, at de indeholder en lav mængde af et problematisk stof.
C-kolben
Produkter med C-kolben fraråder Forbrugerrådet Tænk dig at købe, hvis du ønsker at undgå en række omdiskuterede eller problematiske kemikalier.
Stofferne er for det meste lovlige at benytte, og de enkelte produkter er ikke sundhedsskadelige i sig selv. Men de bidrager til din samlede udsættelse for problematiske kemikalier, cocktaileffekten, der samlet set kan udgøre en sundhedsrisiko.
Både i deklarationstest og laboratorietest kan det være stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. Det kan også være, at stofferne er særligt allergifremkaldende.
Og for mange af C-kolbe-produkterne gælder det ifølge projektlederen, at de uønskede stoffer ovenikøbet kan udelades.
- Vi har jo en række tilsvarende produkter i A-kategorien, så fordi der skal konserveringsmiddel i dit produkt, så behøver du ikke vælge et, der er allergifremkaldende, siger Stine Müller.
Cocktaileffekten
Men udfordringen er faktisk ikke, at der bruges for store mængder eller ulovlige stoffer. Ifølge Stine Müller er det ikke det enkelte C-kolbeprodukt, der udgør en risiko, hvis man ellers benytter det efter anvisningerne.
Problemet er derimod kombinationseffekten, eller som projektlederen kalder den, cocktaileffekten.
- De her stoffer findes i mange ting, så når vi både bliver eksponeret fra vaskemidlet, rengøringsmidlet og eksempelvis fra tøj, kosmetik eller fødevarer, så får vi en cocktaileffekt. Det er den, der kan give en risiko for, den enkeltes sundhed og miljøet, siger Stine Müller.
Produkter, mærker og kolber
C-kolbe
Gulvvaskemidler, Moland, Oliepleje natur, Andre allergifremkaldende stoffer
Gulvvaskemidler, Bona, Oil soap, Andre allergifremkaldende stoffer
Gulvvaskemidler, Trip Trap, Oliesæbe natur, Mistænkt reproduktionsskadelige stoffer og Andre allergifremkaldende stoffer
Gulvvaskemidler, Faxe, Oliepleje, Andre allergifremkaldende stoffer
Gulvvaskemidler, Borup, Vask- og gulvpleje, Mistænkt hormonforstyrrende stoffer
Hvid vask, Biotex, White flydende vaskemiddel, Andre allergifremkaldende stoffer
Hvid vask, OMO, Brilliant white flydende vaskemiddel, Andre allergifremkaldende stoffer
Hvid vask, Savin, white flydende vaskemiddel, Andre allergifremkaldende stoffer/Mistænkt hormonforstyrrende stoffer/Mistænkt reproduktionsskadende stoffer
Hånd opvaskemiddel, Fairy, Ultra Original, Andre allergifremkaldende stoffer
Hånd opvaskemiddel, Vel, Pure & Clear 0%
Kulørt flydende vaskemiddel, Biotex, Parfumefri color, Andre allergifremkaldende stoffer
Kulørt flydende vaskemiddel, Omo, Briliant Color, Andre allergifremkaldende stoffer
Så selvom det ikke er det enkelte produkt, der er problemet, så bidrager det til din samlede udsættelse, og derfor er det produktet med uønsket kemi, du skal fravælge, hvis du vil nedsætte risikoen for cocktaileffekter, uddyber hun.
Parfume og de mange allergifremkaldende stoffer
For mere end halvdelen af de testede vaske- og rengøringsprodukter gælder det, at de indeholder allergifremkaldende stoffer. Og i rigtig mange af dem er der parfumestoffer, hvilket undrer Rikke Bille, der er chef for Den Blå Krans, Astma Allergi Danmarks mærkningsordning.
- Det har vitterligt ingen indflydelse på funktionen. Den gør ingenting. Der bliver ikke renere, der lugter bare parfumeret, siger hun til TV 2.
Mere end halvdelen af de testede stoffer indeholder allergifremkaldende stoffer. Foto: Christian Poul Hansen / TV 2 Grafik
Og blandt andet af den grund bør producenter, ifølge Rikke Bille, i højere grad tage ansvar for ikke at benytte parfume.
- Det er mange stoffer, der kunne tages ud, uden det påvirkede funktionen. Og det synes jeg er en vigtig pointe, for parfumestofferne er en af de ting, som flest bliver allergiske overfor, siger hun.
Falsk fornemmelse af sundhed
Som Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi mener Rikke Bille også, at det kan være vanskeligt for forbrugerne at gennemskue, hvorvidt der er skadelige stoffer i de produkter, de smider i indkøbskurven. Men producenterne og brandejerne bærer et ekstra ansvar, lyder det fra Rikke Bille.
- Ofte forsøger de at give et indtryk af, at produkterne er naturlige eller sunde. På den måde får de forbrugerne til at tænke, at det er et godt valg, til trods for at det indeholder parfume, siger hun.
Samtidig understreger hun, at lovgiverne også burde gøre mere for at sikre, at det bliver tydeligt for forbrugerne, at de køber et produkt, som indeholder skadelige og allergifremkaldende stoffer.
- Der kan aldrig komme nok forbrugeroplysning. Mange ved eksempelvis ikke, at selvom de ikke har parfumeallergi, så kan de godt blive allergiske, hvis de udsættes nok for det. Cocktaileffekten gælder ikke kun ved de hormonforstyrrende stoffer, det gælder også for de allergifremkaldende, siger Rikke Bille.
Ni råd til god brug af vaske- og rengøringsmidler
1. Køb vaskemidler, som er mærket med Svanemærket, Blomsten eller Den Blå Krans.
2. Vælg et vaskemiddel uden parfume. Duftstoffer er tilsat for at give en “ren” duft, men duftstofferne har ikke nogen betydning for, om tøjet eller hjemmet bliver rent.
3. Undgå klor og optisk hvidt, der kan være problematisk for miljøet. Vælg i stedet pulvervaskemidler med blegemiddel til hvidt tøj.
4. Vær opmærksom på allergifremkaldende konserveringsmidler. Tjek ingredienslisten for stoffer, der slutter på ’-thiazolinone’. Eksempelvis methylisothiazolinone eller benzisothiazolinone.
5. Tjek ingredienslisten på virksomhedens hjemmeside, hvis du vil vide, hvad der er i dit vaske- og rengøringsmiddel. En fuld indholdsliste skal nemlig altid kunne findes online for disse produkter.
6. Scan dine vaske- og rengøringsmidler med Forbrugerrådet Tænks app Kemiluppen, og gå efter de produkter, der får A-kolbe. Appen indeholder omkring 15.000 produkter.
7. Brug altid rengøringsmidler med omtanke og overvej, hvilke der er nødvendige.
8. Følg altid brugsvejledningen og tjek eventuelle faremærker.