Biskop berørt efter møde med minister om store bededag

Kirkeministeren har inviteret biskopperne til at samarbejde om at afskaffe store bededag som helligdag.

Fredag slog Kirkeministeriet dørene op for en række biskopper, som mødtes med kirkeminister Louise Schack Elholm (V) om afskaffelsen af store bededag.

Men mødet gik ikke som håbet, lyder det fra Marianne Christiansen, biskop ved Haderslev Stift.

Jeg forstår godt, at biskopperne ønsker at bevare tingene, som de er, men vi er i en situation, hvor verden står i flammer

Kirkeminister Louise Schack Elholm (V)

Regeringen fastslog nemlig, at den vil fortsætte processen med at afskaffe den omstridte helligdag – selvom den ikke har inddraget folkekirken i beslutningen.

- Hvis man kan afskaffe en helligdag én gang, så kan man gøre det flere gange, siger Marianne Christiansen og tilføjer, at hun er berørt over situationen.

Et skridt mod et sørgeligere samfund

Marianne Christiansen mener, at afskaffelsen af helligdagen vil gøre samfundet fattigere på fællesskab og højtid.

- Jeg ved godt, at det ikke er os alle sammen, som går i kirke, men det er en helligdag, som bliver brugt i det fællesskab, som vi har i vores familier og vores samfund, siger hun til TV 2.

Desuden fortæller hun, at det er nyt, at "staten går ind i folkekirkens indre anliggender på den her måde" uden at snakke med folkekirken først.

Hun kalder situationen "meget alvorlig" og mener, at "det er et skridt mod individualisering og et sørgeligere samfund."

- Det med at slette en helligdag på denne måde er så voldsomt et brud på vores tradition, siger biskoppen.

Biskoppen tilføjer, at hun har svært ved at forstå, at afskaffelsen af store bededag som helligdag er den eneste mulighed for at skaffe penge til Forsvaret.

Ingen planer om at afskaffe flere helligdage

Til TV 2 fortæller Louise Schack Elholm, at hun inviterede biskopperne for at lytte til deres bekymringer og invitere dem til et samarbejde om at afskaffe store bededag, fordi hun ønsker "en inddragende proces."

Hun tilføjer, at hun er mest optaget af, at Danmark har en stærk folkekirke – også efter afskaffelsen af store bededag som helligdag.

- Jeg forstår godt, at biskopperne ønsker at bevare tingene, som de er, men vi er i en situation, hvor verden står i flammer. Vi har krig i Europa igen. Vi er nødt til at forsvare os selv, og vi mangler rigtig mange penge, før vi har råd til at sikre et ordentligt forsvar i Danmark igen.

Louise Schack Elholm fastslår, at der ikke er udsigt til at afskaffe flere helligdage.

Har vakt stor opsigt

Forrige måned meddelte den nye SVM-regering i præsentationen af sit regeringsgrundlag, at den vil sløjfe en helligdag fra 2024, hvilket betyder, at borgerne mister en fridag.

Regeringens beslutning har vakt stor opsigt landet over – blandt andet hos oppositionspartier, fagforeninger og kirker.

Senest startede Fagbevægelsens Hovedorganisation en underskriftsindsamling, hvor mindst 360.000 danskere indtil videre har skrevet under på at bevare store bededag.

Det et er markant flere underskrifter end nogen anden underskriftindsamling i Danmark.